Βρετανία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ντόμινικ Ράαμπ – Τον καταγγέλλουν για bullying

Η αποχώρηση ενός τόσο στενού πολιτικού συμμάχου αποτελεί σημαντικό πλήγμα για τον Ρίσι Σούνακ

Την παραίτησή του από υπουργός Δικαιοσύνης και αναπληρωτής Πρωθυπουργός υπέβαλε ο Ντόμινικ Ράαμπ μετά από μήνες καταγγελιών για bullying στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και άλλες υπηρεσίες, ύστερα από έρευνα που διεξήχθη.

 

Ο συντηρητικός βουλευτής και υπουργός είχε αντιμετωπίσει πολλαπλές επίσημες καταγγελίες για τη συμπεριφορά του απέναντι στους δημόσιους υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων ισχυρισμών, που είχε αποκαλύψει και ο Guardian, ότι εκφόβιζε και υποτιμούσε το προσωπικό, οδηγώντας κάποιους σε κλάματα ή προκαλώντας τους εμετό πριν από τις συνεδριάσεις, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Η αποχώρηση ενός τόσο στενού πολιτικού συμμάχου αποτελεί σημαντικό πλήγμα για τον Ρίσι Σούνακ, ο οποίος θα αντιμετωπίσει ερωτήματα σχετικά με την κρίση του, αφού επέτρεψε στον Ντόμινικ Ράαμπ να παραμείνει στη θέση του, ενώ διεξήχθη έρευνα.

Ορισμένοι βουλευτές των Τόρηδων ανησυχούν, καθώς η υπόθεση αυτή θα πλήξει την υπόσχεσή του Σούνακ να εμφυσήσει «ακεραιότητα, επαγγελματισμό και υπευθυνότητα σε κάθε επίπεδο» της κυβέρνησής του, καθώς προσπαθεί να απομακρυνθεί από την πολυτάραχη εποχή του Μπόρις Τζόνσον και της Λιζ Τρας μετέπειτα.

 

Ο Ράαμπ είχε αρνηθεί τις κατηγορίες

Ο Ράαμπ είχε σταθερά αρνηθεί κάθε εκφοβισμό δημοσίων υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων σε ανώτερες θέσεις, και δήλωσε ότι θα αμφισβητήσει σθεναρά τις επίσημες καταγγελίες για τη συμπεριφορά του ως υπουργού Δικαιοσύνης και, προηγουμένως, ως υπουργού Εξωτερικών και υπουργού Brexit.

«Όταν μου παρουσιαστούν πειστικά ανεξάρτητα πορίσματα ότι κάποιος στην κυβέρνησή μου δεν ενήργησε με την ακεραιότητα ή τα πρότυπα που θα περίμενα από αυτόν, δεν θα διστάσω να λάβω γρήγορα και αποφασιστικά μέτρα», δήλωσε τότε. Ο Ράαμπ είχε επίσης δηλώσει ότι θα σεβαστεί τα πορίσματα της έρευνας που ξεκίνησε για την υπόθεση.

Δεκάδες από το προσωπικό του ίδιου του Ράαμπ κατέθεσαν στον δικηγόρο που ανέλαβε την έρευνα ως καταγγέλλοντες ή μάρτυρες ή υπέβαλαν γραπτά στοιχεία. Πήρε επίσης κατάθεση και από τους τρεις ανώτερους δημόσιους υπαλλήλους που συνεργάστηκαν με τον Ράαμπ όταν αυτός κατείχε υπουργικές θέσεις.