Βρετανία: Κόκκινος συναγερμός στους οίκους ευγηρίας – Σε καραντίνα πάνω από 11.000 εργαζόμενοι

Οι περιοχές που έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα φαίνεται να βρίσκονται στα βορειοανατολικά και βορειοδυτικά της χώρας

Τα συστήματα διαχείρισης οίκων ευγηρίας στη Βρετανία πλήττονται από τεράστιες ελλείψεις προσωπικού εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον, με περισσότερα από 90 εξ αυτών να κηρύσσουν «κόκκινο» συναγερμό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν διαθέτουν πια το αναγκαίο για τη λειτουργία τους προσωπικό.

Περισσότεροι από 11.000 εργαζόμενοι μένουν εκτός των χώρων εργασίας τους εξαιτίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με εσωτερικά δεδομένα προσωπικού του συστήματος υγείας της χώρας, τα οποία εξέτασε ο Guardian. Ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς παρόχους στη Βρετανία, η Barchester, αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει εξάρσεις κορωνοϊού σε 105 από τους συνολικά 250 οίκους ευγηρίας της.

Δήλωσε ότι βάσει του κανονισμού της, οι οίκοι ευγηρίας που υφίστανται έξαρση κορωνοϊού, δεν είναι σε θέση να παραλαμβάνουν ασθενείς που έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο, γεγονός που αναμένεται να επιβαρύνει περαιτέρω το ήδη εξαιρετικά πιεσμένο σύστημα υγείας της χώρας (NHS).

Σε όλη την Αγγλία, το 9,4% του συνόλου των εργαζομένων σε οίκους ευγηρίας βρίσκεται εκτός υπηρεσίας, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα κυβερνητικά στοιχεία – με σχεδόν το 3% να απουσιάζει εξαιτίας του κορωνοϊού. Τα στοιχεία, που ενδέχεται να υποτιμούν το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος εξαιτίας των ημερών αδείας των Χριστουγέννων, έχουν καταχωρηθεί από χιλιάδες παρόχους φροντίδας ηλικιωμένων.

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα

Οι περιοχές που έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα φαίνεται να βρίσκονται στα βορειοανατολικά και βορειοδυτικά της χώρας, καθώς επίσης και σε ορισμένα τμήματα του Λονδίνου, όπου τα ποσοστά των συνολικών απουσιών, είτε σχετίζονται είτε όχι με την πανδημία, κυμαίνεται από το 16% έως το 22%. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η ποιότητα της περίθαλψης θα μειωθεί, καθώς οι απουσίες αυξάνονται και τα διοικητικά συμβούλια ετοιμάζονται να αξιοποιήσουν προσωπικό από… δημόσιες βιβλιοθήκες και άλλες υπηρεσίες, για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

«Η εξάπλωση της Όμικρον σε όλη τη χώρα θα φέρει περισσότερους οίκους ευγηρίας σε αυτή την κατάσταση, επιφέροντας τεράστιες πιέσεις σε μια ήδη επιβαρημένη ομάδα εργαζομένων και θα αφήσει χωρίς υποστήριξη ανθρώπους που την έχουν ανάγκη», προειδοποίησε ο Βικ Ρέινερ, επικεφαλής του National Care Forum. Πολλοί πάροχοι φροντίδας ηλικιωμένων δήλωσαν ότι οι καθυστερήσεις στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των μοριακών τεστ αποτελούν σημαντική πληγή, καθώς οδηγούν σε παράταση της καραντίνας εργαζομένων πέραν του αναγκαίου.

Επικίνδυνες ελλείψεις

Σε έναν οίκο ευγηρίας της Barchester στο Σριούσμπουρι, 17 εργαζόμενοι βρίσκονται σε καραντίνα και 22 ένοικοι έχουν βγει θετικοί στον κοροναϊό, ενώ σε άλλη εγκατάσταση στο ανατολικό Λονδίνο, οι αντίστοιχοι αριθμοί κυμαίνονται στους 27 και 20. Το HC-One, ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς παρόχους περίθαλψης ηλικιωμένων στη Βρετανία, ανέφερε ότι 869 εργαζόμενοι βρίσκονται εκτός χώρου εργασίας λόγω νόσησης ή επειδή αναμένουν τα αποτελέσματα των τεστ – δηλαδή, περίπου το 5% του συνόλου του προσωπικού.

Όμως στους οίκους ευγηρίας της εταιρείας που έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα, τα ποσοστά του παροπλισμένου προσωπικού αγγίζουν το 15%. Αδυνατώντας να βρει αντικαταστάτες, η εταιρεία προσφέρει τετραπλάσια ωρομίσθια σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς. Ταυτόχρονα, δεν λείπουν τα περιστατικά εργαζομένων που απορρίπτουν τελευταία στιγμή προτάσεις παρόχων του κλάδου για κάποια θέση εργασίας, επειδή κάποιος άλλος τους προσέφερε περισσότερα χρήματα.

Πόλεμος, lockdown και «στρατός εθελοντών»

Ο Μάικ Πάντγκαμ, πάροχος υπηρεσιών φροντίδας ηλικιωμένων στο Γιορκσάιρ, παρότρυνε την Τρίτη τον υπουργό υγείας, Σατζίντ Τζαβίντ να δημιουργήσει έναν «στρατό εθελοντών» που να αποτελείται από συνταξιούχους νοσηλευτές, γιατρούς και προσωπικό οίκων ευγηρίας, πρόθυμων να αναλάβουν βάρδιες πλήρους ωραρίου.

Στην Ουαλία, ο Μάριο Κρεφτ, επικεφαλής του Care Forum Wales περιέγραψε την κατάσταση ως «εξαιρετικά σοβαρή», με μεγάλες μερίδες του προσωπικού να βγαίνουν θετικοί στον κοροναϊό. Τόνισε ότι στις χειρότερες περιπτώσεις, οι πάροχοι είδαν τα τρία τέταρτα του προσωπικού τους να μένουν εκτός των χώρων εργασίας. Οκτώ μέλη του προσωπικού σε έναν από τους οίκους του στη βόρεια Ουαλία βγήκαν θετικοί μέσα σε λίγη ώρα, την Τρίτη το πρωί.

«Είμαστε σε πόλεμο», είπε χαρακτηριστικά. «Προσπαθούμε να τους φέρουμε όλους στην πρώτη γραμμή και είναι πολύ, πολύ δύσκολο. Εκλιπαρούμε για κατανόηση».

Ο Σαντζίβ Τζόσι, που διοικεί 14 οίκους ευγηρίας στη νότια Ουαλία δήλωσε ότι οι ελλείψεις προσωπικού του έχουν φτάσει στο 20%, ενώ σε άλλους οίκους ευγηρίας το ποσοστό αγγίζει το 30% ή και το 50%. «Χρειαζόμαστε ένα αποτελεσματικό lockdown ή μέτρα περιορισμού προκειμένου οι λοιμώξεις να μην ξεφύγουν από τον έλεγχό μας», υποστήριξε.

Τι απαντά η κυβέρνηση

Εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας και κοινωνικής πρόνοιας δήλωσε: «Η προστασία του προσωπικού των οίκων ευγηρίας και των ανθρώπων που χρησιμοποιούν κοινωνικές υπηρεσίες παραμένει προτεραιότητα, ιδίως καθώς τα κρούσματα αυξάνονται και η Όμικρον εξαπλώνεται ραγδαία σε όλη τη χώρα.

Σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, καταστήσαμε διαθέσιμα σχεδόν 2,4 δισεκατομμύρια λίρες για τις κοινωνικές υπηρεσίες φροντίδας ενηλίκων και αυτή την εβδομάδα ανακοινώσαμε κονδύλια ύψους 60 εκατομμυρίων ακόμη λιρών για να κρατήσουμε ασφαλείς τους ανθρώπους στους οίκους ευγηρίας στη διάρκεια του Ιανουαρίου».

Με πληροφορίες από Guardian