Βρετανία: Έξι Κινέζοι διπλωμάτες φεύγουν από τη χώρα μετά τις ταραχές σε προξενείο

Έξι διπλωμάτες του κινεζικού προξενείου στο Μάντσεστερ εγκατέλειψαν τη Βρετανία μετά την εμπλοκή τους στη βίαιη επίθεση τον Οκτώβριο σε ακτιβιστή της δημοκρατίας του Χονγκ Κονγκ, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι

Έξι διπλωμάτες του κινεζικού προξενείου στο Μάντσεστερ εγκατέλειψαν τη Βρετανία μετά την εμπλοκή τους στη βίαιη επίθεση τον Οκτώβριο σε ακτιβιστή της δημοκρατίας του Χονγκ Κονγκ, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι.

«Οι βιαιότητες που διαπράχθηκαν στο προξενείο της Κίνας στο Μάντσεστερ είναι απαράδεκτες» έγραψε στο Twitter o Κλέβερλι. «Έξι υπάλληλοι του κινεζικού προξενείου, εκ των οποίων ο γενικός πρόξενος, έφυγαν από τη Βρετανία μετά το σκανδαλώδες περιστατικό που σημειώθηκε τον Οκτώβριο».

Βίντεο από το περιστατικό αυτό της 16ης Οκτωβρίου έδειχναν άτομα να βγαίνουν από το προξενείο για να καταστρέψουν τα πανό των διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας που διαμαρτύρονταν. Βίαιες συμπλοκές ακολούθησαν, και στις εικόνες, φαίνεται ένας διαδηλωτής στο έδαφος, να ξυλοκοπείται μέσα στον χώρο της διπλωματικής αποστολής αφότου εμφανώς τον είχαν σύρει εκεί με βία.

Η Βρετανία είχε ανακαλέσει έντονα στην τάξη το Πεκίνο για το δικαίωμα στη διαδήλωση στο βρετανικό έδαφος, ενώ η Κίνα κατηγορούσε «ταραξίες» που εισήλθαν «παράνομα» στον χώρο του προξενείου αυτού.

Στο πλαίσιο της έρευνας, η αστυνομία του Μάντσεστερ «ζήτησε την άρση της διπλωματικής ασυλίας για έξι Κινέζους αξιωματούχους προκειμένου να μπορούν να εξεταστούν», εξήγησε ο Κλέβερλι, διευκρινίζοντας ότι έδωσε μια καταληκτική ημερομηνία στην Κίνα, η οποία εξέπνευσε σήμερα.

 

«Σε απάντηση στο αίτημά μας, η κινεζική κυβέρνηση έχει πλέον απομακρύνει από τη Βρετανία τους αξιωματούχους αυτούς, μεταξύ των οποίων και ο γενικός πρόξενος», πρόσθεσε.

Το Λονδίνο δήλωσε πριν από δύο εβδομάδες ότι η «χρυσή εποχή» που προσδοκούσε ακόμη το 2015 το Λονδίνο με το Πεκίνο τελείωσε. Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ είχε εκτιμήσει τότε ότι η Κίνα αντιπροσώπευε «συστημική πρόκληση για τις αξίες μας και τα συμφέροντά μας, μια πρόκληση ολοένα και πιο κραυγαλέα καθώς η χώρα οδεύει προς έναν ακόμη μεγαλύτερο αυταρχισμό».