Τζορτζίνα Μπέγερ: Πέθανε η πρώτη ανοιχτά trans βουλευτής στον κόσμο

Σε ηλικία 65 ετών

Η πρώτη ανοιχτά trans βουλευτής στον κόσμο, η Νεοζηλανδή Τζορτζίνα Μπέγερ, πέθανε σε ηλικία 65 ετών.

Φίλοι της ανακοίνωσαν «με βαριά καρδιά» μέσω Facebook ότι η 65χρονη άφησε την τελευταία της πνοή σε κέντρο περίθαλψης στο Ουέλινγκτον. Δεν έχει γίνει γνωστή η αιτία θανάτου της, αλλά στο παρελθόν είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού, έπειτα από τέσσερα χρόνια κατά τα οποία υποβάλλονταν καθημερινά σε αιμοκάθαρση.

«Κοντά στην Τζόρτζι υπήρχαν αδιάκοπα την τελευταία εβδομάδα οι πιο κοντινοί και αγαπημένοι της άνθρωποι. Αποδέχθηκε αυτό που συνέβαινε, έκανε αστεία και είχε μια λάμψη στο βλέμμα μέχρι την τελευταία στιγμή», έγραψε ο φίλος της πρώην βουλευτού, Σκότι Κένεντι.

Η Τζορτζίνα Μπέγερ, πρώην σεξεργάτρια, ηθοποιός και drag queen, εξελέγη βουλευτής της Νέας Ζηλανδίας το 1999, έπειτα από πολυετή θητεία ως δήμαρχος στο Κάρτερτον, μια αγροτική πόλη. Διετέλεσε βουλευτής έως το 2007.

Το 2020 η transgender ακτιβίστρια τιμήθηκε με παράσημο για τις υπηρεσίες που είχε προσφέρει στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, ενώ ήταν γνωστή για τη δουλειά που είχε κάνει προκειμένου να αποποινικοποιηθεί η σεξεργασία, αλλά και να νομιμοποιηθούν τα σύμφωνα συμβίωσης και οι γάμοι ζευγαριών του ίδιου φύλου.

 

Η μάχη της για το νομοσχέδιο της σεξεργασίας

«Υποστηρίζω αυτό το νομοσχέδιο για όλες τις σεξεργάτριες που έχω γνωρίσει και πέθαναν προτού φτάσουν τα 20 χρόνια τους, εξαιτίας της απανθρωπιάς και της υποκρισίας της κοινωνίας που δεν τους έδωσε καμία ευκαιρία να λυτρωθούν, όποιες κι αν ήταν οι συνθήκες υπό τις οποίες μπήκαν σε αυτή τη βιομηχανία», είχε πει το 2003, στη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο σχετικά με τη σεξεργασία.

«Στην τρίτη ανάγνωση του νομοσχεδίου, σηκώθηκα και είπα “υποθέτω κύριε πρόεδρε πως είμαι το μόνο άτομο σε αυτή την αίθουσα που έχει δουλέψει στη βιομηχανία του σεξ”. Έκανα παύση και κοίταξα γύρω για να δω ποια χέρια θα σηκώνονταν. Σαφώς, δεν σηκώθηκε κανένα. Εκείνη τη στιγμή υποθέτω ενέκριναν σιωπηρά πως ήμουν η ειδική σε αυτό το ζήτημα, μέσα στην αίθουσα», είχε πει σε συνέντευξή της.

Υπέφερε πολύ κατά τη διάρκεια της ζωής της, δηλώνοντας πως είχε πέσει θύμα βιαοπραγίας, εκμετάλλευσης και ομαδικού βιασμού, όσο ήταν σεξεργάτρια στο Σίδνεϊ. «Έπρεπε να το αντέξω αυτό το πράγμα και είτε σε σκοτώνει, είτε όχι. Ό,τι δεν σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατή», είχε δηλώσει.

 

 

Με πληροφορίες από Guardian, Reuters