Quantcast

Twitter – Έλον Μασκ: Ανησυχίες για άνοιγμα στη ρητορική μίσους μετά την αλλαγή ιδιοκτησίας

«Η ελευθερία της έκφρασης δεν είναι απόλυτο δικαίωμα» λέει η Human Rights Watch

Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα εκφράζουν την ανησυχία ότι το Twitter θα επιτρέψει τις αναρτήσεις μίσους μετά την εξαγορά της πλατφόρμας από τον Έλον Μασκ, ο οποίος δηλώνει ότι πιστεύει στην «απόλυτη» ελευθερία του λόγου.

 

Ο εκκεντρικός ιδρυτής της Tesla και της SpaceX, ο οποίος έδωσε 44 δισ. δολάρια για να αποκτήσει την Twitter Inc., έχει δηλώσει πως η πλατφόρμα πρέπει να εξελιχθεί σε φόρουμ για την «απόλυτη» ελευθερία της έκφρασης, την οποία θεωρεί «ακρογωνιαίο λίθο» της δημοκρατίας.

Πολλοί θεώρησαν ότι με την αλλαγή ιδιοκτησιακού ανοίγει η την πόρτα για επιστροφή του Nτόναλντ Τραμπ, ο οποίος εκδιώχθηκε από την πλατφόρμα μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις που οδήγησαν στην εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο μετά τις εκλογές του 2020. O ίδιος ο τέως πρόεδρος δήλωσε αργότερα πως δεν σκοπεύει να επιστρέψει στο Twitter.

Η οργάνωση Human Rights Watch διατηρεί επιφυλάξεις για το μέλλον

Η οργάνωση Human Rights Watch διατηρεί επιφυλάξεις για το μέλλον του Twiter: «Ανεξάρτητα του σε ποιον ανήκει το Twitter, η εταιρεία έχει τη υποχρέωση να σέβεται τα δικαιώματα των ανθρώπων από όλο τον κόσμο που βασίζονται στην πλατφόρμα του» δήλωσε στο Reuters η Ντέμπρα Μπράουν της οργάνωσης,.

«Οι αλλαγές στις πολιτικές, τις λειτουργίες και τους αλγορίθμους του, μεγάλες ή μικρές, μπορούν να έχουν δυσανάλογες και ενίοτε καταστροφικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της βίας στην πραγματική ζωή» προειδοποίησε.

«Η ελευθερία της έκφρασης δεν είναι απόλυτο δικαίωμα, γι’ αυτό και το Twitter πρέπει να επενδύσει σε προσπάθειες που θα κρατήσουν ασφαλείς τους πιο ευάλωτους χρήστες της πλατφόρμας.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν η εκτίμηση του Άντονι Ρομέρο, εκτελεστικού διευθυντή της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU): «Αν και ο Έλον Μασκ έχει κάρτα μέλους ης ACLU και είναι ένας από τους σημαντικότερους υποστηρικτές μας, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος στη συγκέντρωση τόσης δύναμης στα χέρια ενός ανθρώπου».

Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι ανησυχεί για οποιαδήποτε απόφαση που θα μπορούσε να διαβρώσει τις πολιτικές και τους μηχανισμούς για το μπλοκάρισμα της ρητορικής μίσους.

Όπως δήλωσε ο Μάικλ Κλάινμαν, διευθυντής Τεχνολογίας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας ΗΠΑ, «το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι ένα Twitter που εσκεμμένα κάνει τα στραβά μάτια στη βία και τον κακοποιητικό λόγο εναντίον χρηστών, ιδιαίτερα όσων επηρεάζονται δυσανάλογα, όπως οι γυναίκες, τα non binary άτομα και άλλοι».