Τουρκικά ΜΜΕ: Πλήγμα η φωτιά στο Μπαλουκλί – Να ερευνηθούν «σκοτεινοί κύκλοι» ζητά ο Μπαχτσελί

«Θα πρέπει οπωσδήποτε να ξεκαθαρισθεί το εάν η πυρκαγιά που ξέσπασε στο ρωμαίικο νοσοκομείο Μπαλουκλί ήταν ή όχι εμπρησμός» σημειώνει ο Μπαχτσελί

Θέση σε όλα τα πρωτοσέλιδα του τουρκικού Τύπου έχει το θέμα της φωτιάς στο ιστορικό Ελληνικό Νοσοκομείο Μπαλουκλί στην Κωνσταντινούπολη.

Οι εφημερίδες στην Τουρκία αναφέρονται σε «βαρύ πλήγμα από την πυρκαγιά στο ιστορικό νοσοκομείο», σημειώνοντας ότι το γηροκομείο «έγινε στάχτη» και περιγράφουν «ώρες φρίκης στο Μπαλουκλί».

Τα δημοσιεύματα υπογραμμίζουν και την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Διευθυντή του νοσοκομείου, Στάθη Λεάνα στην οποία εξέφρασε τη μεγάλη του θλίψη για την πυρκαγιά στο Νοσοκομείο των Ρωμιών, καθώς και τη δέσμευση του ότι οι εργασίες επισκευής θα ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό.

 

Το μήνυμα του Πατριάρχη

Επισημαίνουν ακόμα και το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη που εξέφρασε τη μεγάλη θλίψη της ρωμαίικης κοινότητας για το γεγονός και ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν στην κατάσβεση της φωτιάς.

Σημειώνεται ότι ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκανε και ο υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κοτζά αναφερόμενος στη διαδικασία εκκένωσης του κτιρίου και στην καλή κατάσταση υγείας των ασθενών και ηλικιωμένων του νοσοκομείου Μπαλουκλί.

 

Αιχμές για εμπρησμό με στόχο την υπονόμευση της Τουρκίας από Μπαχτσελί

Σε προκλητικό τόνο η δήλωση του επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστικής Δράσης και εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που ανέφερε πως πρέπει να διερευνηθεί το εάν η πυρκαγιά που ξέσπασε στο Μπαλουκλί αποτελεί εμπρησμό. Για να αναφερθεί παράλληλα σε σκοτεινά κέντρα που επιβουλεύονται την ηγετική θέση της Τουρκίας και την αλληλεγγύη της τουρκικής κοινωνίας.

Το κρατικό πρακτορείο Ανατολού αναφέρεται μεταξύ άλλων και στη δήλωση Μπαχτσελί, στην οποία ο ακροδεξιός πολιτικός ανέφερε ότι «τη στιγμή που η Τουρκία θωρακίζει και ενισχύει την περιφερειακή ηγετική της θέση και ξεχωρίζει ως παγκόσμιος παίκτης, με το όνομα της και τα αποτελεσματικά της βήματα να γίνονται σημείο αναφοράς, υπάρχουν σκοτεινοί κύκλοι, χαοτικοί σχηματισμοί και ανέντιμα άτομα που βασίζονται στην αναταραχή και αναλαμβάνουν δράση εναντίον της (..)

 

Ορθώνει ανάστημα

Η Τουρκία ορθώνει ανάστημα σε αυτούς που δεν μπορούν να το χωνέψουν και επιχειρούν να καταστρέψουν την αλληλεγγύη του κράτους-έθνους, δημιουργώντας κρίση σε διάφορους τομείς και ξύνοντας κοινωνικές ευαισθησίες (..) Θα πρέπει οπωσδήποτε να ξεκαθαρισθεί το εάν η πυρκαγιά που ξέσπασε στο ρωμαίικο νοσοκομείο Μπαλουκλί στο Zeytinburnu ήταν ή όχι εμπρησμός».

Σε δημοσίευμα της η Σαμπάχ με τίτλο «Δήλωση από τον Υπουργό Koca σχετικά με την πυρκαγιά στο ρωμαίικο νοσοκομείο Βαλουκλή», αναφέρεται στο τουίτ του Κοτζά.

 

Τα πρωτοσέλιδα

Την ίδια στιγμή τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σημειώνουν χαρακτηριστικά:

Hürriyet: «Πανικός στο ρωμαίικο νοσοκομείο Μπαλουκλί»

Yeni Şafak: «Πυρκαγιά στο ιστορικό νοσοκομείο»

Sabah: «Η γρήγορη εκκένωση εμπόδισε μια καταστροφή»

Milliyet: «Πυρκαγιά που τρόμαξε στο ρωμαίικο Μπαλουκλί»

Akşam: «Ευτυχώς δεν άνοιξε μύτη», με λεζάντα σχετικής φωτογραφίας στις εσωτερικές σελίδες να αναφέρει πως «αξίζει να σημειωθεί πως δεν καταστράφηκε η τουρκική σημαία στην είσοδο του νοσοκομείου»

Türkiye: «Ώρες φρίκης στο Μπαλουκλί»

Posta: «Αγώνας ζωής»

Cumhuriyet «Πυρκαγιά στο ιστορικό νοσοκομείο»

Karar «Παγίδα φλόγας στο 130 ετών νοσοκομείο»

Yeniçağ «Αγώνας για ζωή στο νοσοκομείο»

Korkusuz «Αγώνας ζωής στο ιστορικό νοσοκομείο» με υπέρτιτλο «Στάχτη το γηροκομείο του ρωμαίικου νοσοκομείου Μπαλουκλί».