Quantcast

Το Σ.Α. του ΟΗΕ συνεδριάζει για την ανθρωπιστική κατάσταση στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές

Συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει σήμερα εκτάκτως, κεκλεισμένων των θυρών, για να συζητήσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία μετά τον σεισμό, ενώ εντείνονται οι εκκλήσεις για το άνοιγμα νέων διασυνοριακών περασμάτων για τη μεταφορά βοήθειας στις βορειοδυτικές ζώνες της χώρας αυτής.

Σε αυτήν τη συνεδρίαση, που ζήτησαν η Ελβετία και η Βραζιλία, ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις Μάρτιν Γκρίφιθς, θα παρουσιάσει την κατάσταση στα μέλη του Συμβουλίου. Ο Γκρίφιθς επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές στην Τουρκία και τη Συρία και το μήνυμά του ήταν ξεκάθαρο: “Μέχρι τώρα, απογοητεύσαμε τους ανθρώπους στη βορειοδυτική Συρία” παραδέχτηκε σε ανάρτησή του στο Twitter. “Αισθάνονται, και δικαίως, εγκαταλειμμένοι”, καθώς δεν βλέπουν να φτάνει ανθρωπιστική βοήθεια και “πρέπει να διορθώσουμε αυτήν την αποτυχία μας το συντομότερο δυνατόν” ανοίγοντας “περισσότερα σημεία διέλευσης και μεταφέροντας τη βοήθεια γρηγορότερα”, πρόσθεσε.

Πριν από τον σεισμό, σχεδόν όλη η ανθρωπιστική βοήθεια που είναι κρίσιμης σημασίας για σχεδόν 4 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε αυτές τις ζώνες, μεταφερόταν μέσω της Τουρκίας από τη μεθοριακή διάβαση Μπαμπ αλ Χάουα. Οι αποστολές, που διακόπηκαν λόγω του σεισμού, έχουν ξαναρχίσει αλλά πολλοί ζητούν να ανοίξουν και άλλα σημεία διέλευσης. “Ο πληθυσμός στις πληγείσες ζώνες βασίζεται σε εμάς (…) Μπορούμε να ψηφίσουμε αμέσως μια απόφαση για το άνοιγμα νέων μεθοριακών διαβάσεων για τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας”, δήλωσε την Κυριακή η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

“Δεν έχουμε αρχίσει να συζητάμε κάποιο ψήφισμα αλλά είμαι βέβαιη ότι θα το κάνουμε”, σχολίασε σήμερα η πρέσβειρα της Μάλτας, Βανέσα Φρέιζερ, που προεδρεύει του Συμβουλίου αυτόν τον μήνα. “Κάνουμε τη δουλειά μας”, διαβεβαίωσε όταν ρωτήθηκε για την κριτική που ασκήθηκε στο Συμβούλιο για “καθυστέρηση” στην ανταπόκρισή του. “Δεν έχει νόημα για εμάς να συνεδριάσουμε χωρίς να έχουμε πληροφορίες” από την περιοχή, πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας ένα επιχείρημα που προέβαλαν την περασμένη εβδομάδα η Ελβετία και η Βραζιλία, οι οποίες ζήτησαν να ακούσουν πρώτα όσα έχει να πει ο Γκρίφιθς και να μετά να συζητήσουν το θέμα.