Quantcast

Τι καιρό θα κάνει το καλοκαίρι σε Ελλάδα και Ευρώπη – Οι εκτιμήσεις Αμερικανών μετεωρολόγων

Αντίθετες καιρικές συνθήκες στην βόρεια Ευρώπη με τις νοτιοανατολικές περιοχές

Για ένα ήπιο καλοκαίρι στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης από πλευράς θερμοκρασιών κάνουν λόγο σε ανάλυσή τους Αμερικανοί μετεωρολόγοι.

Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και η ομάδα εμπειρογνωμόνων της AccuWeather έχει αναλύσει το πώς θα εξελιχθεί ο καιρός κατά τη θερινή σεζόν στην Ευρώπη. Αν και να κάνουν λόγο για λιγότερο αποπνικτική κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή μας, ωστόσο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τυχόν πλημμύρες, καθώς και για πυρκαγιές και ξηρασία.

Μπορεί τυπικά η θερινή περίοδος να ξεκινάει στο βόρειο ημισφαίριο με το ηλιοστάσιο την Τετάρτη 21 Ιουνίου, ωστόσο ήδη από σήμερα Πέμπτη 1 Ιουνίου, οι μετεωρολόγοι της AccuWeather έχουν αποτυπώσει μια πρώτη πρόβλεψη για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στην «Γηραιά Ήπειρο».

Οι Τάιλερ Ρόις και Άλαν Ρέπερτ, μετεωρολόγοι της AccuWeather που μελετούν τα καιρικά φαινόμενα σε όλη την Ευρώπη για περισσότερες από τρεις δεκαετίες συνολικά, εξέτασαν προσεκτικά τα προηγούμενα χρόνια τα καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο για να καθορίσουν τα κύρια καιρικά ζητήματα της επερχόμενης σεζόν.

Οι μετεωρολόγοι της AccuWeather υποστηρίζουν ότι ο καλοκαιρινός καιρός θα ξεκινήσει γρήγορα στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, ενώ οι νοτιοανατολικές περιοχές θα μπορούσαν να βιώσουν μια πιο αργή μετάβαση.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το καλοκαίρι του 2023 να μην ξεπεράσει τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών όπως συνέβη το 2022 και το 2021.

 

Λιγότεροι καύσωνες, αλλά πλημμύρες

Παρόλο που το καλοκαίρι 2023 μπορεί να μην είναι τόσο αποπνικτικό όσο τα προηγούμενα με τους καύσωνες, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να αποδειχθεί εξίσου επικίνδυνο για τους κατοίκους κάποιων περιοχών, αλλά και τους ταξιδιώτες, λόγω των πυρκαγιών, της αυξανόμενης ξηρασίας και άλλων σοβαρών καιρικών φαινομένων.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους της AccuWeather ο Ιούνιος και ο Ιούλιος προβλέπεται να είναι οι ξηρότεροι μήνες του καλοκαιριού στο βόρειο κομμάτι της ηπείρου, πριν αλλάξουν αργότερα στη διάρκεια της σεζόν οι καιρικές συνθήκες προς το ηπιότερο.

«Το πόση βροχόπτωση θα υπάρξει κατά το τελευταίο κομμάτι του καλοκαιριού μπορεί να εξαρτηθεί από τυχόν τροπικά χαρακτηριστικά που εντοπίζονται στον Ατλαντικό Ωκεανό, και τα οποία θα μπορούσαν να κατευθυνθούν προς τη βορειοδυτική Ευρώπη», δήλωσε ο Τάιλερ Ρόις.

«Μέχρι τα τέλη Αυγούστου η νησιωτική περιοχή της Βρετανίας θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο επιπτώσεων από τροπικές οντότητες», προσθέτει.

 

Τι καιρό θα δούμε στην περιοχή μας

Οι Αμερικανοί μετεωρολόγοι αναφέρουν η ανατολική και η νοτιοανατολική Ευρώπη πιθανόν να αντιμετωπίσουν τα λιγότερα κύματα καύσωνα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και ενδεχομένως οι θερμοκρασίες να διατηρηθούν μέσα στον μεσοπρόθεσμο μέσο όρο για τα κλιματολογικά δεδομένα της εποχής ακόμα και στην Ουγγαρία, την Ρουμανία και την Σερβία.

Ωστόσο στα Βαλκάνια, οι καταιγίδες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντικό κίνδυνο πλημμυρών, καθώς οι βροχοπτώσεις αυξάνονται πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο της εποχής.

Πάντως ο Τάιλερ Ρόις σημειώνει ότι αναμένονται και «ωραίες περίοδοι» καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι θερμοκρασίες αναμένεται να είναι κοντά ή ελαφρώς πάνω από τον διαχρονικό μέσο όρο σε ολόκληρη την περιοχή κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, του Ιουλίου και του Αυγούστου.

«Αναμένουμε ότι ο αριθμός των ημερών με θερμοκρασία 32 βαθμούς Κελσίου ή υψηλότερη θα είναι ελαφρώς πάνω από τον διαχρονικό μέσο όρο αυτό το καλοκαίρι», δήλωσε ο μετεωρολόγος. «Θα είναι όμως τόσο συχνές όσο τα τελευταία χρόνια; Όχι» διευκρινίζει.