«Ο αριθμός των εκτελέσεων που καταγράφτηκαν το 2022 έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών, καθώς οι αρχές στις χώρες στις οποίες οφείλεται κυρίως το ρεκόρ αυτό, στη Μέση Ανατολή και στη βόρεια Αφρική, καταλήφθηκαν από δολοφονική φρενίτιδα», στηλιτεύει η ΜΚΟ.
Η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταμέτρησε 883 εκτελέσεις σε 20 χώρες το 2022, αριθμό αυξημένο κατά 53% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά.
«Αυτή η θεαματική αύξηση των εκτελέσεων, που δεν συμπεριλαμβάνει χιλιάδες άλλες που πιθανόν έγιναν στην Κίνα την περασμένη χρονιά, οφείλεται κυρίως σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής, όπου οι αριθμοί που καταγράφτηκαν αυξήθηκαν από τις 520 εκτελέσεις το 2021 στις 825 το 2022», τονίζει η Διεθνής Αμνηστία.
Θανατική ποινή: Οι χώρες με τις περισσότερες εκτελέσεις
Ο αριθμός των εκτελέσεων στο Ιράν αυξήθηκε από τις 314 το 2021 στις 576 το 2022, τριπλασιάστηκε στη Σαουδική Αραβία, από τις 65 στις 196, ενώ στην Αίγυπτο εκτελέστηκαν 24 άνθρωποι πέρυσι, σύμφωνα με την έκθεση.
Η Σαουδική Αραβία έφθασε στο σημείο «να εκτελέσει 81 φυλακισμένους μέσα σε μια μέρα μόνο», τονίζει η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, η Ανιές Καλαμάρ.
Καταγγέλλει επίσης στο Ιράν, στο πλαίσιο «της απελπισμένης προσπάθειας» των αρχών «να τερματίσουν τον λαϊκό ξεσηκωμό», εκτελέστηκαν άνθρωποι «απλούστατα επειδή άσκησαν το δικαίωμά τους να διαδηλώσουν».
Η Διεθνής Αμνηστία υπογραμμίζει ότι ο συνολικός αριθμός των εκτελέσεων σε παγκόσμια κλίμακα το 2022 ήταν στην πραγματικότητα «πολύ πιο υψηλός» λόγω της «μυστικότητας που περιβάλλει την ποινή του θανάτου» και εμποδίζει την ακριβή αποτίμηση της κατάστασης σε χώρες όπως «η Κίνα, η Βόρεια Κορέα και το Βιετνάμ».
Το Καζακστάν, η Παπούα Νέα Γουινέα, η Σιέρα Λεόνε και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία προχώρησαν στην κατάργηση της θανατικής ποινής για όλα τα εγκλήματα, ενώ στην Ισημερινή Γουινέα και στη Ζάμπια δεν επιβάλλεται πλέον παρά για ιδιαζόντως ειδεχθή εγκλήματα του ποινικού δικαίου.
Με πληροφορίες από dpa, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ