O Ερσίν Τατάρ μετά την πρώτη συνάντηση με τον νέο πρόεδρο της Κύπρου σπεύδει να χαρακτηρίσει σκληρές τις δηλώσεις του σε ότι αφορά το Κυπριακό.
Μάλιστα, χαρακτήρισε ως σκληρή την αναφορά Νίκο Χριστοδουλίδη για επανένωση του νησιού και στο να πάρει η Κύπρος τη θέση που της αξίζει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μιλώντας σε εκπομπή του Μπαϊράκ (πηγή ΓΤΠ) ο Ερσίν Τατάρ διερωτήθηκε και το εξής: «Άλλωστε τι θα άλλαζε έστω κι αν εκλεγόταν ο Ανδρέας Μαυρογιάννης; Όπως ξέρετε ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν ο άνθρωπος που είπε ναι στο Σχέδιο Ανάν και ύστερα αναποδογύρισε το τραπέζι στο Κραν Μοντάνα».
Κατά τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων ανεξαρτήτως του τι λέγεται προεκλογικά στο τέλος «η εκκλησία και όλες οι οργανώσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά έχουν ένα εθνικό στόχο» που σύμφωνα με την άποψη του Ερσίν Τατάρ είναι «η προβολή της μίας κυριαρχίας στην Κύπρο και του κυπριωτισμού και η ύπαρξης μιας κυριαρχίας και ενός λαού στην Κύπρο που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Διότι αυτό τους βολεύει», ισχυρίστηκε και πρόσθεσε: «Η νοοτροπία που βρίσκεται κάτω από αυτό είναι πως η Κύπρος είναι ελληνικό νησί και σε ένα τέτοιο νησί δεν έχει θέση η Τουρκία, ειδικά επειδή αυτό είναι μέλος της ΕΕ. Κατά την άποψή τους, οι εγγυήσεις της Τουρκίας πρέπει αργά ή γρήγορα να τερματιστούν και να φύγει από εδώ ο τουρκικός στρατός».
Σχετικά με την συνάντηση με τον πρώην πρόεδρο
Για τη συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη Πέμπτη με τον εκλελεγμένο Πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Ερσίν Τατάρ, είπε πως αυτή διευθετήθηκε μετά από πρωτοβουλία του ειδικού αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόλιν Στιούαρτ. Είπε επίσης πως κατά την άποψή του δεν υπάρχει πρόβλημα να πιούν ένα καφέ ανεπίσημα και επανέλαβε ότι «σε περίπτωση που η άλλη πλευρά αποδεχτεί τις ευαισθησίες μας, τις κόκκινες γραμμές μας, την κυριαρχική ισότητά μας, οι επίσημες διαπραγματεύσεις μπορούν να αρχίσουν πάντα», προσθέτοντας ότι αυτό το είπε και τον νέο Ελληνοκύπριο ηγέτη.
Επαναλαμβάνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό για τον τουρκοκυπριακό «λαό» το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Έρντογαν προέβη σε έκκληση από το βήμα της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για άρση της «απομόνωσης και του εμπάργκο» που κατ’ ισχυρισμό του επιβάλλονται και ζήτησε την αναγνώριση της «ΤΔΒΚ», ο Τατάρ είπε ότι σημαντική είναι επίσης και η αποδοχή της «ΤΔΒΚ» ως παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ).
«Ζωτικής σημασίας οι εγγυήσεις της Τουρκίας»
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών το στον Μπαϊράκ ο Ερσίν Τατάρ είπε πως είναι ζωτικής σημασίας οι εγγυήσεις της Τουρκίας και η παρουσία ορισμένου αριθμού τουρκικών στρατευμάτων στο νησί οπωσδήποτε. Ανέφερε και τα εξής: «Η παρουσία του τουρκικού στρατού διασφαλίζει πράγματι την ασφάλειά μας και μπορούμε να διακινούμαστε με ασφάλεια σε αυτή την χώρα, να κοιμόμαστε έναν ωραίο ύπνο στο σπίτι μας κάθε βράδυ. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι πολύ δύσκολο να ζει κανείς σε ένα μέρος που δεν έχετε ασφάλεια και εμείς ζήσαμε αυτό τον πόνο στο παρελθόν όλοι μαζί».
Αναφέροντας ότι υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές και είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς πώς θα επιτευχθεί συμφωνία σε αυτή την διαδικασία, ο Τατάρ υποστήριξε ότι οι ξένες δυνάμεις πρέπει οπωσδήποτε να «κάμψουν» την «νότια Κύπρο», κατά την έκφρασή του.
Ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, Ερτουγρούλ Χασίπογλου, υποστήριξε (πηγή Κίπρις/ΓΤΠ) πως ο εκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού έπαιζε το ρόλο του κακού αστυνομικού εντός της ελληνοκυπριακής διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας».
«Ο Χριστοδουλίδης είναι το πρόσωπο που έγινε η αιτία να καταρρεύσει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων»
Υποστήριξε ακόμα πως «ο Χριστοδουλίδης είναι το πρόσωπο που έγινε η αιτία να καταρρεύσει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντάνα». Συγκεκριμένα ανέφερε: «Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το Κυπριακό με τον Χριστοδουλίδη όταν ήταν μέλος της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας στο παρελθόν. Ήταν μέλος της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας και κατά την περίοδο Αναστασιάδη ο Χριστοδουλίδης. Αργότερα διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών. Εντός της διαπραγματευτικής διαδικασίας, ο Χριστοδουλίδης ήταν εντελώς ο κακός αστυνομικός.
Στην ίδια ομάδα υπήρχε και ο αντίπαλός του, ο Μαυρογιάννης. Εκείνος έπαιζε πάντα τον καλό αστυνομικό. Ο Χριστοδουλίδης ήταν το πρόσωπο που έλεγε στον τότε Πρόεδρο Αναστασιάδη ‘μην τυχόν και αποδεχτείς τις προτάσεις λύσης, αν τις αποδεχτείς θα γίνει έτσι, θα γίνει αλλιώς».