Γκεοργκίεβα: Η Ουκρανία χρειάζεται το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ απέχει εβδομάδες από την οριστικοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος στήριξης για την Ουκρανία, δήλωσε στο CNBC η διευθύνουσα σύμβουλος του ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

Αυτό έρχεται λίγες ώρες αφότου το ΔΝΤ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι κατέληξε σε συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού με τις ουκρανικές αρχές, ανοίγοντας το δρόμο για συνομιλίες για ένα πρόγραμμα πλήρους δανείου που θα στηρίξει την οικονομία του Κιέβου και θα προωθήσει την προσπάθειά του να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το σχέδιο υπόκειται τώρα σε έγκριση από τη διοίκηση του ΔΝΤ.

«Ο χρόνος δεν είναι φίλος της Ουκρανίας»

«Ο χρόνος δεν είναι φίλος της Ουκρανίας σε αυτές τις εξαιρετικές συνθήκες πολέμου», είπε η Γκεοργκίεβα στον Hadley Gamble του CNBC στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.

«Μιλάμε για αρκετές εβδομάδες, όχι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε όταν πιέστηκε στο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του προγράμματος.

Η Γκεοργκίεβα είπε ότι η χρηματοπιστωτική υπηρεσία του ΟΗΕ ήταν πεπεισμένη ότι η Ουκρανία πληροί τις απαιτήσεις της σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική, τη διακυβέρνηση, την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα.

«Έχουμε μια χώρα όπου λειτουργούν οι θεσμοί. Όπου καταβάλλονται οι συντάξεις. Όπου υπάρχουν κοινωνικές υπηρεσίες. Εκεί όπου η κυβέρνηση ενδιαφέρεται έντονα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, ακόμη και όταν πέφτουν βόμβες», σημείωσε.

Το πρόγραμμα έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ουκρανία, η οποία πλησιάζει την πρώτη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η χώρα θα μπορούσε να απαιτήσει οικονομική στήριξη άνω των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος, παρόλο που η οικονομία της Ουκρανίας προβλέπεται να επιστρέψει στο ανάπτυξη μετά από συρρίκνωση 30% το 2022.

«Η Ουκρανία χρειάζεται το ΔΝΤ σε αυτή την πολύ κρίσιμη στιγμή», είπε η Γκεοργκίεβα. Γιατί; «Επειδή οι οικονομικές ανάγκες είναι σημαντικές: τις τοποθετήσαμε κάπου μεταξύ 40-48 δισεκατομμυρίων δολαρίων για φέτος».

«Και δύο, γιατί η χώρα χρειάζεται την πολιτική υποστήριξη που παρέχει το ΔΝΤ. Η διαχείριση μιας πολεμικής οικονομίας δεν είναι τετριμμένη υπόθεση», πρόσθεσε.

Επιτάχυνση του δρόμου της Ουκρανίας προς την ένταξη στην ΕΕ

Εκτός από την υποστήριξη της οικονομίας της Ουκρανίας εν μέσω της σύγκρουσης, η Γκεοργκίεβα είπε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα βοηθήσουν επίσης στην «επιτάχυνση» των προσπαθειών της Ουκρανίας να ενταχθεί τελικά στην ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητά να χορηγηθεί άμεσα καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ στην Ουκρανία στις 23 Ιουνίου 2022. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε στη χώρα καθεστώς υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ την ίδια ημέρα.

«Θέτουμε την επιθυμία της Ουκρανίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προτεραιότητα στο έργο μας», δήλωσε η Γκεοργκίεβα το Σάββατο.«Ανήκουν εκεί», πρόσθεσε. «Και το Ταμείο, φυσικά, μπορεί να τους βοηθήσει να προχωρήσουν πιο γρήγορα σε αυτόν τον δρόμο».