Τα μαθήματα από το Τσερνομπίλ και τη Φουκουσίμα: Είναι η Ευρώπη προετοιμασμένη για άλλη μια πυρηνική καταστροφή;

Κατά πόσο υπάρχουν επαρκή μέτρα ασφαλείας, προκειμένου η ΕΕ να αντιμετωπίσει ένα ενδεχόμενο πυρηνικό ατύχημα;

Πριν από ακριβώς 12 χρόνια, ένας τεράστιος σεισμός και ένα τσουνάμι προκάλεσαν το δεύτερο χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι στην Ιαπωνία.

Η επέτειος της καταστροφικής έκρηξης που οδήγησε στον ξεριζωμό 160.000 ανθρώπων και στοίχισε στην ιαπωνική κυβέρνηση πάνω από 176 δισεκατομμύρια ευρώ θα έπρεπε από μόνη της να είναι επαρκής υπενθύμιση της δυνητικής απειλής μιας πυρηνικής διαρροής, αλλά ορισμένα πρόσφατα γεγονότα έχουν επίσης σημάνει συναγερμό στην Ευρώπη.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επανειλημμένα θέσει εκτός λειτουργίας το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας, προκαλώντας μπλακ άουτ στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, όπου η ισχύς είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί η υπερθέρμανση των αντιδραστήρων, όπως στην καταστροφή από την ακτινοβολία του Τσέρνομπιλ το 1986.

Εν τω μεταξύ, οι υπόλοιποι πυρηνικοί αντιδραστήρες της Ευρώπης είναι γερασμένοι – κατασκευάστηκαν κατά μέσο όρο πριν από 36,6 χρόνια – και πρόσφατοι έλεγχοι στη Γαλλία διαπίστωσαν ρωγμές σε αρκετούς από αυτούς.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες σε θέματα ενέργειας έχουν προειδοποιήσει ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή θα μπορούσαν να αποτελέσουν σοβαρή απειλή για τους 103 πυρηνικούς αντιδραστήρες της ΕΕ, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στην Ένωση.

Ο Jan Haverkamp, ανώτερος εμπειρογνώμονας της Greenpeace σε θέματα πυρηνικής ενέργειας και ενεργειακής πολιτικής, δήλωσε ότι οι πιθανότητες να συμβεί στην Ευρώπη ένα μεγάλο ατύχημα όπως αυτό της Φουκουσίμα είναι πλέον “ρεαλιστικές” και “πρέπει να τις λάβουμε υπόψη μας”.

“Δεν είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι”, δήλωσε στο Euronews Next.

Οι κίνδυνοι του να ποντάρεις στην πυρηνική ενέργεια για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Kadri Simson λέει ότι η ραχοκοκαλιά του μελλοντικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ χωρίς άνθρακα θα είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που θα υποστηρίζονται από την πυρηνική ενέργεια.

“Η πραγματικότητα είναι ότι αυτές οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να συμπληρωθούν με μια σταθερή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας βασικού φορτίου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πυρηνική ενέργεια είναι […] μια πραγματική λύση”, δήλωσε τον Νοέμβριο στο 15ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Πυρηνικής Ενέργειας.

Η πρόκληση με τη στρατηγική για την τροφοδοσία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με πυρηνική ενέργεια είναι ότι βασίζεται στη συνεχή λειτουργία των γερασμένων πυρηνικών σταθμών.

Πέντε από τα έξι σενάρια της έκθεσης “Ενέργειες του μέλλοντος” -μια μελέτη που ανέθεσε η γαλλική κυβέρνηση- προτείνουν ότι για τη μετάβαση σε ένα καθαρό μηδενικό ενεργειακό σύστημα έως το 2050, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να εξαρτώνται από έναν αριθμό υφιστάμενων πυρηνικών σταθμών.

Η λογική για τη χρήση παλαιών μονάδων είναι ότι “δεν μπορούμε να κατασκευάσουμε επαρκείς αντιδραστήρες πριν από αυτό το χρονικό διάστημα”, εξήγησε ο Haverkamp.

Η Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας της Γαλλίας (ASN) συμφωνεί: “Ο ρυθμός κατασκευής νέων πυρηνικών αντιδραστήρων προκειμένου να επιτευχθεί το προτεινόμενο σενάριο […] θα ήταν δύσκολο να διατηρηθεί”, ανέφερε σε έκθεση του 2021.

“Τα τελευταία 70 χρόνια χρήσης της πυρηνικής ενέργειας, έχει γίνει πολύ σαφές ότι η πυρηνική ενέργεια δεν εκπληρώνει τις υποσχέσεις της, αλλά είναι μάλλον ένα μεγάλο πρόβλημα, πολύ ουσιαστικό προς την κατεύθυνση της διάδοσης των πυρηνικών όπλων… και στο θέμα των ραδιενεργών αποβλήτων, για το οποίο δεν έχουμε καμία αποδεκτή τεχνική λύση”, δήλωσε ο Haverkamp.

Είναι ασφαλή τα γερασμένα πυρηνικά εργοστάσια;

Η ASN λέει ότι ένα “καλό επίπεδο” πυρηνικής ασφάλειας και προστασίας από την ακτινοβολία μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν οι κάτοχοι πυρηνικών αδειών αναλάβουν πλήρως την ευθύνη τους γι’ αυτό. Με άλλα λόγια, είναι οι φορείς εκμετάλλευσης των εγκαταστάσεων, υπό την εποπτεία ανεξάρτητων εθνικών ρυθμιστικών αρχών, οι οποίοι είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνοι για την ασφάλεια των εγκαταστάσεών τους.

Η συντήρηση ενός πυρηνικού σταθμού εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως ο σχεδιασμός του και το ιστορικό της εποπτείας του. Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες που υπεισέρχονται, όπως οι επιρρεπείς σε λάθη άνθρωποι, οι σεισμοί, τα τσουνάμι, οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες, οι ανεμοστρόβιλοι ή ακόμη και οι τρομοκρατικές επιθέσεις.

Η καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011 αφορούσε ένα πυρηνικό εργοστάσιο που ήταν ηλικίας άνω των 40 ετών και το ατύχημα αποδόθηκε εν μέρει σε σχεδιαστικές ατέλειες και ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας.

Οι αναβαθμίσεις για τα γερασμένα εργοστάσια μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο σε ορισμένες πτυχές, δήλωσε ο Haverkamp, “αλλά εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος: μπορεί να πάει στραβά, απλώς και μόνο επειδή συνεχίζουν να λειτουργούν”.

Η Γαλλία έχει ένα από τα καλύτερα αρχεία πυρηνικής ασφάλειας στον κόσμο. Ωστόσο, ο Bernard Doroszczuk, ο επικεφαλής του παρατηρητηρίου πυρηνικής ασφάλειας της, δήλωσε νωρίτερα φέτος ότι απαιτείται “συστημική αναθεώρηση” “για να εξεταστεί και να αιτιολογηθεί ξεχωριστά η ικανότητα των παλαιότερων αντιδραστήρων να συνεχίσουν να λειτουργούν πέραν των 50 ή ακόμη και των 60 ετών”, επιτρέποντας παράλληλα την πρόβλεψη των νέων προκλήσεων που θέτει η κλιματική αλλαγή.

Μόλις αυτή την εβδομάδα, ο γαλλικός προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας EDF ανέφερε “μη αμελητέα” ελαττώματα στους σωλήνες ψύξης δύο αντιδραστήρων στη βόρεια και ανατολική Γαλλία.

Οι ρωγμές, που εντοπίζονται στο κύκλωμα έκτακτης ανάγκης που διοχετεύει νερό για την ψύξη του συστήματος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, δεν κρίθηκαν επικίνδυνες επειδή οι αντιδραστήρες βρίσκονταν σε συντήρηση, αλλά η ανακάλυψή τους αναζωπύρωσε τις συζητήσεις σχετικά με τις στρατηγικές της Γαλλίας για την εποπτεία του πυρηνικού εξοπλισμού της.

Πόσο ασφαλείς είναι οι άνθρωποι που ζουν γύρω από τα πυρηνικά εργοστάσια;

Υπάρχει ένα ακόμη στοιχείο της πυρηνικής ασφάλειας που είναι ιδιαίτερα σημαντικό: η πυκνότητα των πληθυσμών γύρω από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις. Οι περιοχές που κατοικούνται από εκατομμύρια ανθρώπους είναι πολύ πιο περίπλοκο να εκκενωθούν από ό,τι οι σχεδόν έρημες.

Μετά το ατύχημα στη Φουκουσίμα τον Μάρτιο του 2011, ο Declan Butler, δημοσιογράφος του επιστημονικού περιοδικού Nature, συνεργάστηκε με τη NASA και το Πανεπιστήμιο Columbia για μια μελέτη που συνέκρινε τις πυκνότητες των πληθυσμών γύρω από τα πυρηνικά εργοστάσια του κόσμου.

Την εποχή που ο Butler δημοσίευσε τη μελέτη του, τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πυρηνικού στόλου είχαν μεγαλύτερη πυκνότητα πληθυσμού σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων από τη Φουκουσίμα, όπου ζούσαν 172.000 άνθρωποι την εποχή της διαρροής.

Συγκεκριμένα, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι πληθυσμιακές πυκνότητες γύρω από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες ήταν πολύ υψηλότερες στην Ευρώπη από ό,τι γύρω από τη Φουκουσίμα.

Στη Γαλλία, για παράδειγμα, ο Butler υπολόγισε ότι περίπου 930.000 άνθρωποι ζούσαν σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων γύρω από το Fessenheim, ένα μόνο από τα πολλά εργοστάσια που βρίσκονται στα βορειοανατολικά της χώρας, και 700.000 άνθρωποι ζούσαν γύρω από το εργοστάσιο Bugey, 35 χιλιόμετρα ανατολικά της Λυών, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Γαλλίας.

Καθώς προσπαθούσε να κατανοήσει κάποιες ανακολουθίες στην ασφάλεια, ο Butler συνάντησε επίσης την έννοια “πέραν της βάσης σχεδιασμού”, μια έννοια που υπονοεί ότι ορισμένα καταστροφικά σενάρια δεν λαμβάνονται πλήρως υπόψη κατά τη διαδικασία σχεδιασμού, επειδή κρίνονται πολύ αναπάντεχα.

Το εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι, για παράδειγμα, βρισκόταν σε μια περιοχή που είχε χαρακτηριστεί ως περιοχή με σχετικά χαμηλή πιθανότητα μεγάλου σεισμού και τσουνάμι στον χάρτη σεισμικού κινδύνου της Ιαπωνίας. Το γεγονός ότι το εργοστάσιο δεν ήταν προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει τέτοιους δραματικούς περιβαλλοντικούς κινδύνους οφειλόταν επομένως εν μέρει στο “πέραν της βάσης σχεδιασμού”: ο σεισμός και το τσουνάμι ήταν πιο ισχυρά από ό,τι είχε σχεδιαστεί να αντέχει το εργοστάσιο.

Μάθαμε τίποτα από το Τσέρνομπιλ και τη Φουκουσίμα;

Ο Haverkamp δήλωσε ότι οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν κυρίως στην τεχνική ετοιμότητα για την πρόληψη πυρηνικών ατυχημάτων, αλλά όχι στην ετοιμότητα έκτακτης ανάγκης ή στην ετοιμότητα του πληθυσμού.

“Φοβάμαι ότι κάθε πυρηνική χώρα στην ΕΕ, αυτή τη στιγμή, δεν έχει επαρκή ετοιμότητα σε περίπτωση που συμβεί κάποιο ατύχημα”, δήλωσε.

“Και μπορώ να σας εγγυηθώ ότι αν είχαμε ένα ατύχημα στην Ευρώπη, θα κατέληγε και πάλι σε χάος, όπως ακριβώς συνέβη στη Φουκουσίμα”.

Μάθαμε πολλά από τη Φουκουσίμα, δήλωσε ο Αμερικανός μελετητής και ειδικός σε θέματα ιατρικής καταστροφών Dr Irwin Redlener.

“Το θέμα είναι ότι μιλάμε για τα διδάγματα, αλλά στη συνέχεια δεν τα εφαρμόζουμε”, δήλωσε στο Euronews Next.

Η ανθρωπότητα έχει γίνει καλύτερη στο να ανταποκρίνεται σε μικρές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως μεγάλες πυρκαγιές σε κτίρια, μικρές καταιγίδες και χιονοθύελλες, αλλά όταν πρόκειται για καταστροφές μεγάλης κλίμακας -όπως τα πυρηνικά περιστατικά- οι ικανότητές μας να ανταποκριθούμε παραμένουν “δυσλειτουργικές”, εξήγησε, “επειδή δεν είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτές”.

Είμαστε θύματα “τυχαίων πράξεων ετοιμότητας […] χωρίς συνεκτικό σχέδιο”.

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση πυρηνικής κατάρρευσης;

Διάφοροι διεθνείς οργανισμοί παρέχουν πηγές που εξηγούν τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση πυρηνικής έκτακτης ανάγκης. Ο Ερυθρός Σταυρός είναι μόνο ένας από αυτούς – και η εξέταση των συστάσεών τους είναι μια λογική χρήση του χρόνου σας.

Εξάλλου, υπάρχουν δύο πράγματα που στέκονται εμπόδιο στην παγκόσμια ετοιμότητα, δήλωσε ο Redlener. Το πρώτο είναι αυτό που αποκαλεί “η ψευδαίσθηση της ασφάλειας” και το άλλο είναι “οι αδρανείς, απληροφόρητοι πολίτες”.

Η ψευδαίσθηση της ασφάλειας ή το “θέατρο της ετοιμότητας”, είπε, είναι η φαντασίωση ότι “με κάποιο τρόπο ξέρουμε τι κάνουμε ή ότι ξέρουμε τι θα κάνουμε” όταν βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τέτοιο καταστροφικό γεγονός.

Υπάρχουν όμως ορισμένα απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μετά από ένα πυρηνικό συμβάν και τα οποία “θα μπορούσαν να σώσουν τη ζωή μας αν τα γνωρίζαμε”, πρόσθεσε.

Πηγή: Euronews.next