Συζητήσεις Μισέλ – Ζελένσκι για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

Σε μια σημαντική γεωπολιτική κίνηση, η ΕΕ καταχώρησε την Ουκρανία ως υποψήφια προς ένταξη πέρυσι

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Σαρλ Μισέλ, έφτασε στο Κίεβο την Πέμπτη για συνομιλίες σχετικά με την υποστήριξη του μπλοκ στην Ουκρανία και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στην πρώην Σοβιετική Δημοκρατία για να ενταχθεί μια μέρα στην ευρωπαϊκή συμμαχία.

Δύο εβδομάδες πριν από τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας στις 3 Φεβρουαρίου, ο Μισέλ, ο οποίος προεδρεύει των συνεδριάσεων των 27 εθνικών ηγετών της ΕΕ, δημοσίευσε μια φωτογραφία του στο Twitter από ένα σταθμό τρένου, λέγοντας: “Επιστροφή στο Κίεβο για να συζητήσουμε όλους τους τομείς συνεργασίας … Το 2023 να είναι η χρονιά της νίκης και της ειρήνης”.

Ο Μισέλ είπε μια μέρα νωρίτερα ότι ήταν προσωπικά υπέρ της παροχής αρμάτων μάχης από τη Δύση στην Ουκρανία.

“Θα εργαστούμε με τα κράτη μέλη (της ΕΕ) για να συμβεί αυτό”, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της ΕΕ και βοηθός του Μισέλ. “Πριν από τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας, είναι καλύτερο να προσδιορίσουμε με τον Ζελένσκι το τι χρειάζεται πιο επειγόντως και πού μπορούμε να ενισχύσουμε την υποστήριξή μας”.

Σε μια σημαντική γεωπολιτική κίνηση, η ΕΕ καταχώρησε την Ουκρανία ως υποψήφια προς ένταξη πέρυσι και ο αξιωματούχος είπε ότι το Κίεβο θα χρειαζόταν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο κράτος δικαίου προκειμένου να μπορέσει να ενταχθεί στο μπλοκ μια μέρα μετά το τέλος του πολέμου.