Στα 600 δισ. δολάρια σε 18 ημέρες έφτασαν οι νέες εκδόσεις χρέους παγκοσμίως

Από τις ευρωπαϊκές τράπεζες μέχρι τις ασιατικές εταιρείες και τις χώρες των αναπτυσσόμενων χωρών, σχεδόν κάθε γωνιά της αγοράς νέων εκδόσεων ανθεί

Την καλύτερη εκκίνηση εδώ και δεκαετίες από την αρχή του έτους καταγράφει η παγκόσμια αγορά ομολόγων με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στα 600 δισ. δολάρια.

Από τις ευρωπαϊκές τράπεζες μέχρι τις ασιατικές εταιρείες και τις χώρες των αναπτυσσόμενων χωρών, σχεδόν κάθε γωνιά της αγοράς νέων εκδόσεων ανθεί, με τα παγκόσμια ομόλογα όλων των κατηγοριών να αυξάνονται κατά 4,1% από την αρχή της χρονιάς που αποτελεί την καλύτερη επίδοση από το ξεκίνημα του 1999.

Οι δανειολήπτες που θέλουν να αντλήσουν νέα χρηματοδότηση ξαφνικά συναντούν επενδυτές πρόθυμους για την αγορά ομολόγων εν μέσω ενδείξεων ότι ο πληθωρισμός ψύχεται και οι κεντρικές τράπεζες θα σταματήσουν τη σκληρότερη νομισματική σύσφιξη μιας γενιάς.

Για πολλούς, τα περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος φαίνονται όλο και πιο ελκυστικά αφού η ιστορική καταστροφή του περασμένου έτους οδήγησε τις αποδόσεις στα υψηλότερα από το 2008, ειδικά καθώς η προοπτική μιας επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας προσφέρει τη δυνατότητα για περαιτέρω κέρδη.

Η παγκόσμια έκδοση κρατικών και εταιρικών ομολόγων έφτασε τα 586 δισεκατομμύρια δολάρια έως τις 18 Ιανουαρίου, τον μεγαλύτερο απολογισμό που έχει καταγραφεί για την περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg

Τα ομόλογα σε ευρώ έχουν εκτοξευτεί κατά 39% σε σύγκριση με πέρυσι ενώ οι εκείνα σε δολάρια κινούνται με τον ίδιο ισχυρό ρυθμό του περασμένου έτους. Ο τραπεζικός κλάδος είναι πρωταγωνιστής στην αγορά ομολόγων με τις πωλήσεις τις 18 πρώτες ημέρες του έτους να ξεπερνούν τα 250 εκατ. δολάρια.

Τα τριετή ομόλογα αλλά και αυτά μικρότερης διάρκειας έχουν αυξηθεί κατά 80% στα 138 δισ. δολάρια από την ίδια περίοδο μόλις πριν δυο χρόνια, ενώ η αγορά 10ετών ομολόγων διολισθαίνει.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Bloomberg τα ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας των ΗΠΑ θα αποδώσουν 10% φέτος.