Συντάκτης της Telegraph διηγείται: «Παρακολούθησα τον κλέφτη του MacBook μου σε πραγματικό χρόνο»

Ο συντάκτης της Telegraph «εβλεπε» το κλεμμένο λάπτοπ του να αλλάζει τοποθεσίες σε χρόνο ρεκόρ.

Την πορεία του κλεμμένου MacBook του παρακολούθησε συντάκτης της βρετανικής Telegraph Εντ Κάμινγκ, το οποίο εκλάπη από την τσάντα του, ενώ αυτός βρισκόταν σε μια παμπ στο κέντρο του Λονδίνου.

Ο αρθρογράφος κατέγραψε τις περιπέτειες του λάπτοπ του, τη διαδρομή του οποίου μπόρεσε να παρακολουθήσει χάρη στη λειτουργία γεωεντοπισμού των προϊόντων της Apple (σ.σ. «Find My»), μια «ενδιαφέρουσα αλλά κυρίως άχρηστη» δυνατότητα, όπως θα τη χαρακτηρίσει.

Τις πέντε ημέρες που μεσολάβησαν από την κλοπή του φορητού υπολογιστή μέχρι τη συγγραφή του άρθρου του, το λάπτοπ δεν κατέστη δυνατόν να «εκπέμψει» σε πραγματικό χρόνο την τοποθεσία του, παρά να παράσχει ενημερώσεις για τη θέση του όταν υπήρχε σύνδεση με άλλες συσκευές Apple, μέσω Bluetooth, καθώς δεν συνδέθηκε σε δίκτυο Wi-Fi.

Πρώτη ημέρα

Αν συνέβαινε αυτό, τότε θα μπορούσε να διαγράψει αρχεία στο MacBook –κάτι που επιχείρησε να κάνει, αλλά δεν γνωρίζει αν είχε αποτέλεσμα, όπως έγραψε– ή να μπλοκάρει την πρόσβαση σε αυτό εξ αποστάσεως. Την πρώτη ημέρα που έλεγξε τις συντεταγμένες του λάπτοπ, το «MacBook του Εντ» –όπως εξακολουθούσε να ονομάζεται η συσκευή στη σχετική εφαρμογή της Apple– βρισκόταν στο Γουάιτχολ του Λονδίνου, λίγο έξω από το θέατρο Τραφάλγκαρ.

Μέχρι και τη στιγμή εκείνη, ο Εντ ακόμη ονειρευόταν ότι κάπου το άφησε ή ότι κάπου τού έπεσε και ότι θα του το επέστρεφε κάποιος φιλικός οδηγός ταξί ή κάποιος άλλος καλός Σαμαρείτης, όπως αφηγήθηκε. Αξιοποιώντας μία άλλη δυνατότητα της εφαρμογής απώλειας συσκευών της Apple κατάφερε να εμφανίσει το μήνυμα «ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΚΛΑΠΕΙ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΠΙΣΤΡΕΨΤΕ ΤΟ ΣΤΟΝ ΕΝΤ ΚΑΜΙΝΓΚ ΣΤΗ TELEGRAPH» σε όποιον θα άνοιγε το MacBook. Ωστόσο, οι όποιες ελπίδες του συνεργάτη της βρετανικής εφημερίδας έσβησαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Σύντομα το «MacBook του Εντ» μετακινήθηκε από το Γουάιτχολ σε μία νέα διεύθυνση, στα βόρεια της πρωτεύουσας του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

Από το Λονδίνο στην Αφρική

Την Παρασκευή το στίγμα της συσκευής εντοπίστηκε στο αεροδρόμιο Στάνστεντ, στο κτίριο του τερματικού σταθμού, γεγονός που σχολίασε λέγοντας ότι «οι οιωνοί δεν ήταν καλοί». Δεν είχε άδικο. Μέχρι το βράδυ του Σαββάτου ο φορητός υπολογιστής βρισκόταν στο Αλγέρι. Το πρωί της Δευτέρας το λάπτοπ είχε μετακινηθεί μερικά χιλιόμετρα ακόμη, εντός της αφρικανικής χώρας, με τις συντεταγμένες που έδωσε να αναφέρουν ότι η θέση του ήταν στην «Avenue des Freres Bouadou, Bir, Algeria».

Μετά την καταγγελία ακολούθησε η άφιξη ενός email που ενημέρωσε τον Εντ ότι «ένας ανακριτής» είχε «εξετάσει προσεκτικά» την υπόθεσή του και έκρινε ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα.

Το «βαθιά προσωπικό» email, όπως το χαρακτήρισε ειρωνικά, ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Γνωρίζουμε πόσο απογοητευτικά θα είναι αυτά τα νέα για εσάς. Είναι απογοητευτικό και για εμάς –οι αξιωματικοί και το προσωπικό μας εντάχθηκαν στην αστυνομία για να συλλάβουν εγκληματίες και να τους οδηγήσουν στη δικαιοσύνη και είναι απογοητευτικό για όλους μας όταν οι συνθήκες δε μας το επιτρέπουν».

Η παράδοση των στοιχείων που είχε στη διάθεσή του στην αστυνομία –περιλαμβανομένων των σημάτων της θέσης του λάπτοπ σε «σχεδόν πραγματικό χρόνο»– δεν έκανε καμία διαφορά, σύμφωνα με τον ίδιο. Η όχι και πολύ καθαρή φωτογραφία του κλέφτη –διακρινόταν η πλάτη του– που παρείχε η παμπ επίσης δεν έδωσε άλλη τροπή στην υπόθεση.

Έκλεψαν κι άλλους

Ενώ προσπαθούσε να «χωνέψει» τις εξελίξεις (ευτυχώς «η κλοπή ενός φορητού υπολογιστή, αν και ακριβή και εκνευριστική, δεν είναι τόσο τραυματική όσο κάποτε, καθώς όλα τα σημαντικά δεδομένα είναι αποθηκευμένα ψηφιακά», σημείωσε) ο Εντ άρχισε να κοινοποιεί το «ταξίδι» του MacBook του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου η ιστορία του έλαβε μεγάλες διαστάσεις –μεγαλύτερες, σίγουρα, από ό, τι φάνηκε να της δίνουν οι Αρχές.

Μαθαίνοντας τα νέα, ο αρχισυντάκτης του, ο οποίος βρισκόταν στην ίδια παμπ την ημέρα που εκλάπη το λάπτοπ, του μετέφερε ότι οι ληστές ήταν πιθανόν κάποια νεαρά άτομα που κάθονταν πολύ κοντά τους. Πράγματι, έγινε γνωστό ότι και άλλοι συνάδελφοί τους έχασαν πράγματά τους το ίδιο βράδυ –πορτοφόλια, ακουστικά κ.ά.

Η κατάθεση των νέων εκτιμήσεων για μία ομάδα κακοποιών, πιθανότατα από την Αλγερία, η οποία μεταφέρει τη λεία της στο εξωτερικό μέσω πτήσεων αμέσως μετά τις κλοπές, δεν φάνηκε να απασχολεί την αστυνομία. «Η αστυνομία όχι μόνο άνοιξε την υπόθεσή μου, αλλά επίσης την έκλεισε. Ποιος είπε ότι είναι αναποτελεσματική; Μακάρι να ήμουν τόσο αυστηρός στο κλείσιμο της τσάντας μου!», σχολίασε δηκτικά ο αρθρογράφος της Telegraph. Η τελευταία τοποθεσία του λάπτοπ η οποία αναφέρεται στο δημοσίευμα ήταν η ίδια που είχε εμφανιστεί και ως τελευταία στάση κατά την 5ήμερη παρακολούθηση του φορητού υπολογιστή.

Με πληροφορίες από protagon.gr