Quantcast

Συνεδριάζει σήμερα η ΕΕ για τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού

Χώρες διακόπτουν τις πτήσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο

Φεύγουν άρον – άρον για άλλες χώρες.

 

 

Παγκόσμιο συναγερμό έχει προκαλέσει η είδηση πως σε τέσσερις χώρες της Ευρώπης παρουσιάστηκε μετάλλαξη του κορωνοϊού.

 

 

Η μετάλλαξη εμφανίστηκε αρχικά στην Βρετανία, ενώ μέχρι χθες εντοπίστηκαν ανάλογες περιπτώσεις σε Ιταλία, Δανία και Ολλανδία, αλλά και στην Αυστραλία και τη Νότια Αφρική χώρες εκτός Ευρώπης, κάτι που έχει προκαλέσει ανησυχία τόσο στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όσο και σε κυβερνήσεις και ιδίως στην ΕΕ.

 

 

Τι ξέρουμε για την μετάλλαξη του κορωνοϊού

 

Η πρώτη φορά που αναφέρθηκε περίπτωση μετάλλαξης του κορωνοϊού ήταν στις 14 Δεκεμβρίου στη νοτιοανατολική Αγγλία, η οποία ονομάστηκε VUI-202012/01. Επιστήμονες αναφέρουν ότι τέτοιες μεταλλάξεις δεν είναι καθόλου σπάνιες και ήδη υπάρχουν πάνω από 12.000 διαφορετικά στελέχη.

 

 

Ποια στοιχεία θέλουν προσοχή -Πόσο γρήγορα εξαπλώνεται

 

Σε άρθρο του το BBC επιχείρησε να αποκωδικοποιήσει τη νέα μετάλλαξη κορωνοϊού, υποστηρίζοντας ότι τρία στοιχεία χρειάζονται προσοχή. Αυτά είναι τα εξής:

 

 

  • Αντικαθιστά πολύ γρήγορα άλλες μορφές και μεταλλάξεις του ιού
  • Η νέα αυτή μορφή, διαθέτει μεταλλάξεις που μπορούν να επηρεάσουν την αρχική μορφή του συγκεκριμένου κορωνοϊού
  • Κάποιες από αυτές τις μεταλλάξεις έχουν ήδη δείξει στα εργαστήρια πως αυξάνει την ικανότητα του ιού να μολύνει κύτταρα του ανθρώπου.

 

Σύμφωνα με το δίκτυο, εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο, περίπου το ένα τέταρτο των περιπτώσεων στο Λονδίνο αφορούσαν τη νέα μετάλλαξη. Αυτό έφτασε σχεδόν τα δύο τρίτα των περιπτώσεων στα μέσα Δεκεμβρίου. Ο Μπόρις Τζόνσον ανέφερε ότι η μετάλλαξη μπορεί να είναι έως και 70% πιο μεταδοτική, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να αυξήσει τον αριθμό R κατά 0,4. Αυτός ο αριθμός (70%) εμφανίστηκε σε μια παρουσίαση του Δρ Erik Volz, από το Imperial College London, την Παρασκευή. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας είπε: «Είναι πολύ νωρίς για να πούμε… αλλά από αυτό που βλέπουμε μέχρι στιγμής αναπτύσσεται πολύ γρήγορα, αναπτύσσεται ταχύτερα από ό, τι (μια προηγούμενη μετάλλαξη), αλλά είναι σημαντικό να το παρακολουθούμε αυτό».

 

 

Τι γνωρίζουμε για τις νέες μεταλλάξεις;

 

Υπήρξαν αλλαγές στην ακίδα πρωτεΐνης – αυτό είναι το κλειδί που χρησιμοποιεί ο ιός για να ξεκλειδώσει την «πόρτα» στα κύτταρα του σώματός μας. Μία μετάλλαξη που ονομάζεται N501Y μεταβάλλει το πιο σημαντικό μέρος της ακίδας. Αυτό είναι το σημείο όπου η ακίδα έρχεται σε πρώτη επαφή με την επιφάνεια των κυττάρων του σώματός μας. Τυχόν αλλαγές που διευκολύνουν την είσοδο του ιού είναι πιθανό να του δώσουν ένα πλεονέκτημα.

 

 

Από που προέρχεται;

 

Η νέα εκδοχή είναι ασυνήθιστα μεταλλαγμένη. Η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι έχει εμφανιστεί σε έναν ασθενή με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα που δεν μπόρεσε να νικήσει τον ιό. Αντ ‘αυτού, το σώμα τους έγινε έδαφος αναπαραγωγής για την μεταλλαγή του ιού.

 

 

Κάνει τη μόλυνση πιο θανατηφόρα;

 

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι την κάνει πιο θανατηφόρα, αν και αυτό θα πρέπει να παρακολουθείται. Ωστόσο, η αύξηση της μετάδοσης θα ήταν αρκετή για να προκαλέσει προβλήματα στα νοσοκομεία. Εάν η νέα μετάλλαξη σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται πιο γρήγορα, αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει σε περισσότερους ανθρώπους που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη.

 

 

Αντιμετωπίζουν τα εμβόλια αυτή τη μετάλλαξη του κορωνοϊού;

 

«Σχεδόν σίγουρα ναι, ή τουλάχιστον για την ώρα», γράφει χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι τα εμβόλια αναπτύσσουν μια ανοσοαπόκριση ενάντια στην υπάρχουσα ακίδα, γι ‘αυτό και προκύπτει το ερώτημα. Τα εμβόλια εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα για να επιτεθούν σε διάφορα μέρη του ιού, οπότε παρόλο που ένα μέρος της ακίδας έχει μεταλλαχθεί, τα εμβόλια θα πρέπει να εξακολουθούν να λειτουργούν. «Αλλά αν το αφήσουμε να προσθέσει περισσότερες μεταλλάξεις, τότε αρχίστε να ανησυχείτε» δήλωσε ο καθηγητής Gupta.

 

 

Συνεδριάζει η ΕΕ -Χώρες αναστέλλουν τις πτήσεις από και προς Βρετανία

 

Μετά τις ανακοινώσεις της Βρετανίας, χώρες της ΕΕ, αλλά και εκτός Ευρώπης, ήδη έχουν αρχίσει να ανακοινώνουν μέτρα αποφασίζοντας την αναστολή πτήσεων από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Ήδη το έπραξε η Γαλλία, η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ιρλανδία μεταξύ άλλων.

 

 

Η Γαλλία διακόπτει από τα μεσάνυχτα κάθε μετακίνηση προσώπων προερχόμενων από το Ηνωμένο Βασίλειο για 48 ώρες. «Μόνο η μετακίνηση μη συνοδευόμενων φορτίων θα είναι επιτρεπτή. Η απαγόρευση δεν αφορά μετακινήσεις ατόμων και φορτίων προς το Ηνωμένο Βασίλειο», διευκρινίσθηκε από την γαλλική κυβέρνηση.

 

 

Η απόφαση της Γερμανίας δεν αφορά προς το παρόν παρά τις πτήσεις και, σύμφωνα με γερμανική κυβερνητική πηγή, θα μπορούσε να υιοθετηθεί από το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα ευρωπαϊκά κράτη συζητούν παραλλήλως κοινή στάση σε ό,τι αφορά τις χερσαίες και τις θαλάσσιες συνδέσεις.

 

 

Η Ολλανδία, η Αυστρία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία ανακοίνωσαν διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων, ενώ το Βέλγιο ανακοίνωσε, εκτός της διακοπής των πτήσεων και διακοπή της σιδηροδρομικής σύνδεσης. Για την Ιρλανδία η διακοπή των πτήσεων θα διαρκέσει «τουλάχιστον» 48 ώρες και θα ισχύσει από τα μεσάνυχτα.

 

Ήδη χθες είχαν συζήτηση επί του θέματος Μακρόν και Μέρκελ, μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ σήμερα θα συνεδριάσει εκτάκτως η ΕΕ προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Η γερμανική προεδρία έχει συγκαλέσει συνεδρίαση της επιτροπής του Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ, με ευρωπαϊκή πηγή να αναφέρει πως θα συζητηθούν νέα μέτρα όπως η εφαρμογή των τεστ PCR για τους ταξιδιώτες που φθάνουν από την Βρετανία.

 

 

Πάντως, η Ισπανία στο άκουσμα πως ορισμένες χώρες προχώρησαν σε μέτρα με απαγορεύσεις πτήσεων, ζήτησε την διαμόρφωση κοινής στάσης, απευθύνοντας έκκληση για την αποφυγή μονομερών ενεργειών.

 

 

Σε 7ημερη καραντίνα ταξιδιώτες από την Βρετανία στην Ελλάδα

 

Μεταξύ των χωρών που παίρνουν μέτρα μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Βρετανία είναι και η Ελλάδα. Με επείγουσα απόφαση της Πολιτικής Προστασίας χθες, από σήμερα στις 6 το πρωί όσοι ταξιδεύουν από την Βρετανία θα τίθενται σε 7ημερη καραντίνα, αντί τριήμερη που προβλεπόταν ως τώρα.

 

 

Αναλυτικά η απόφαση της Πολιτικής Προστασίας:

 

 

«Σχετικά με όλες τις αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοινώνεται ότι από Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου και ώρα 06.00, τίθεται σε ισχύ το μέτρο της κατ’ οίκον απομόνωσης επτά (7) ημερών, αντί τριών (3) ημερών που ισχύει για τις αφίξεις από κάθε άλλη χώρα.

 

 

Σημειώνεται ότι το νέο αυτό μέτρο είναι συμπληρωματικό στα ήδη υφιστάμενα, συνεχίζει δηλαδή να ισχύει η υποχρέωση όλων των ταξιδιωτών να έχουν αρνητικό μοριακό (PCR) test 72 ωρών, ενώ θα συνεχίσουν να υποβάλλονται υποχρεωτικά και σε rapid test κατά την άφιξή τους στη χώρα.

 

 

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού θα αξιολογήσει εκτενέστερα σήμερα τα επιστημονικά δεδομένα και θα επανέλθει με τυχόν νεότερες εισηγήσεις.»

 

 

Συνεδριάζει και η επιτροπή διαχείρισης κρίσης στην Βρετανία -Χάος στα αεροδρόμια

 

Το γεγονός ότι αρκετές χώρες έχουν ήδη αποφασίσει να απαγορεύσουν οι διεθνείς μετακινήσεις από και προς την χώρα, ο Μπόρις Τζόνσον συγκάλεσε συνεδρίαση της επιτροπής διαχείρισης κρίσης, προκειμένου να δουν τι μέτρα θα πάρουν. Εκτός της απαγόρευσης πτήσεων, κυβερνήσεις έχουν αποφασίσει και την απαγόρευση μεταφοράς εμπορευμάτων για τις επόμενες -τουλάχιστον- 48 ώρες, τόσο από αέρος όσο και από θαλάσσης ή σιδηροδρομικώς. Η Γαλλία δε, ανακοίνωσε πως θα επιτρέπονται από την Βρετανία μόνο ασυνόδευτα εμπορεύματα.

 

 

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Γκραντ Σαπς προέτρεψε τους συμπολίτες του, ειδικά τους εργαζόμενους στον τομέα της μεταφοράς φορτίων, να μην πάνε στα λιμάνια του Κεντ, στη νότια Αγγλία, προειδοποιώντας μέσω Twitter πως αναμένονται «μεγάλα» προβλήματα στην περιοχή.

 

 

Οι αποφάσεις των ευρωπαϊκών κρατών να απαγορεύσουν από τα μεσάνυχτα πτήσεις προς τις χώρες τους από την Βρετανία, προκάλεσε σκηνές χάους στα αεροδρόμια, κυρίως στο Χίθροου του Λονδίνου. Χιλιάδες πολίτες εν όψει των νέων μέτρων τα Χριστούγεννα, ετοιμάζονταν να ταξιδέψουν για άλλους προορισμούς, ωστόσο οι εξελίξεις τους πρόλαβαν, με αποτέλεσμα να υπάρξουν ατέλειωτες ουρές μέσα, αλλά ακόμη και έξω από τους χώρους αναχωρήσεων.

 

Καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων προκάλεσαν απίστευτο συνωστισμό στο αεροδρόμιο, με ταξιδιώτες να ψάχνουν για εναλλακτικό τρόπο αναχώρησης. Τεράστιες ουρές αναμονής στήθηκαν στους γκισέδες, ενώ πολλοί περίμεναν να μάθουν αν θα μπορέσουν να ταξιδέψουν ή όχι, καθώς ετοιμάζονταν να επισκεφτούν τις οικογένειές τους για την περίοδο των γιορτών.

 

Συνεδριάζουν και στην Ελλάδα οι λοιμωξιολόγοι -Τι λένε για την μετάλλαξη του ιού
Η είδηση της μετάλλαξης του κορωνοϊού έχει προκαλέσει μία μικρή ανησυχία και στην Ελλάδα, καθώς σήμερα θα συνεδριάσουν οι λοιμωξιολόγοι επί του θέματος. Πάντως, προσπάθησαν σε δηλώσεις τους να είναι καθησυχαστικοί χθες.

 

Ο Ηλίας Μόσιαλος τόνισε πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τα εμβόλια εξαιτίας της μετάλλαξης του κορωνοϊού, ενώ επιφυλακτικός ήταν και ο Γκίκας Μαγιορκίνης για την έντονη ανησυχία που επικρατεί στην Ευρώπη.

 

 

«Εξακολουθώ να είμαι πολύ σκεπτικός για την επίδραση της μετάλλαξης που λένε ότι πιθανόν να μεταδίδεται ευκολότερα (την οποία και ανέφερα την προηγούμενη εβδομάδα). Θεωρώ ότι θα πρέπει πρώτα οι επιστήμονες να κάνουν επαρκείς αναλύσεις μεταδοτικότητας για αυτά τα φαινόμενα που είναι εξαιρετικά αμφισβητούμενα πριν κάνουν δυνατούς ισχυρισμούς. Ακόμα και ΑΝ έχουν κάποια επίδραση στην μετάδοση θα είναι τόσο μικρή που δεν θα έχει και κάποια πρακτική σημασία.» ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο facebook.

 

Και ο Χ. Γώγος, μιλώντας χθες στο βραδινό δελτίο του ΣΚΑΪ, είπε πως θεωρεί «βαρύ» το μέτρο αναστολής πτήσεων από και προς την Βρετανία προς το παρόν, τονίζοντας ότι θα πρέπει πρώτα να συγκεντρωθούν περισσότερα στοιχεία.