Quantcast

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ρούτε: Κοινή μας επιλογή να μην ξαναπάμε σε lockdown στην Ευρώπη (Βίντεο)

Παντού εφαρμόζονται τα ίδια μέτρα. Κοινή η τετραπλή επιλογή οι οικονομίες να μην ξανακλείσουν, να κάνουμε πολλά τεστ και να τηρούμε αποστάσεις, να ενισχύουμε τα συστήματα υγείας και ο γενικός εμβολιασμός και η τρίτη δόση η λύση, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τι είπε για προσφυγικό, Λιβύη και ποιο μήνυμα έστειλε στην Τουρκία

Όχι σε νέο lockdown ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στις κοινές του δηλώσεις με τον Μαρκ Ρούτε, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να σημειώνει ότι κοινή θέση να μην ξανακλείσουν οι οικονομίες.

Μας απασχόλησε το θέμα της πανδημίας, η έξαρση πολιορκεί όλη την Ευρώπη. Έχουμε περίπου τα ίδια κατά κεφαλή κρούσματα. Παντού εφαρμόζονται τα ίδια μέτρα. Κοινή η τετραπλή επιλογή οι οικονομίες να μην ξανακλείσουν, να κάνουμε πολλά τεστ και να τηρούμε αποστάσεις, να ενισχύουμε τα συστήματα υγείας και ο γενικός εμβολιασμός και η τρίτη δόση η λύση, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Εμβόλια, τεστ και μέτρα ατομικής προστασίας σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης είναι η συνταγή για να αντιμετωπιστεί η πανδημία για να μην οδηγηθούν οι οικονομίες σε νέο lockdown, εστιάζοντας εκ νέου στο ότι το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στους ανεμβολίαστους.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δηλώσεις του επίσης στα ζητήματα του προσφυγικού ενώ σε ότι αφορά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ο κ. Μητσοτάκης έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία, αλλά και προς κάθε κατεύθυνση ότι είναι θέμα αρχής για την Ελλάδα η προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Προστασία ευρωπαϊκών και εθνικών συνόρων και στη διάσωση κατατρεγμένων ανθρώπων από την άλλη. Κοινός αντίπαλος οι άθλιοι διακινητές, ανέφερε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως  αυτό το οποίο έγινε στον Έβρο πριν από ενάμισι χρόνο, επαναλαμβάνεται δυστυχώς σήμερα στη Λευκορωσία. Και η Ευρώπη πλέον αντιλαμβάνεται ότι αυτή η εργαλειοποίηση του προσφυγικού από αυταρχικά καθεστώτα μπορεί να την πλήξει.

Συζητήσαμε και για το νέο σύμφωνο για το άσυλο της ΕΕ. Οφείλει να κατανείμει δίκαια τα βάρη των ροών και να είναι αποφασιστική προς τις τρίτες χώρες.

Σε ότι αφορά τις εξελίξεις στη Ανατολική Μεσόγειο ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «συνεχή διολίσθηση της Τουρκίας συχνά σε επιθετική ρητορική που αντιβαίνει στη διεθνή νομιμότητα που προσβάλει ιστορία γεωγραφία και κοινή λογική».

Για την Ελλάδα είναι θέμα αρχής η επιδίωξη ειλικρινούς διαλόγου με κάθε γείτονά της και συμπλήρωσε ότι είναι θέμα αρχής για την Ελλάδα αποτελεί η προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Μένουμε ψύχραιμοι στις προκλήσεις οπλισμένοι με την ισχύ του διεθνούς δικαίου και της αποφασιστικής αμυντικής μας ετοιμότητας.

Η διττή προσέγγιση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι σωστή. Τελικά να επιλέξουν οι ίδιοι οι γείτονες μας αν μπορούν και θέλουν να βαδίσουν στο δρόμο της Ευρώπης, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για κοινή η γραμμή με τον Ολλανδό πρωθυπουργός στα ζητήματα που αφορούν τη Λιβύη έκανε λόγο ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας ότι πρέπει να γίνουν οι εκλογές, να τηρηθεί η κατάπαυση του πυρός, να γίνουν σεβαστά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και να αποσυρθούν όλοι οι μισθοφόροι το συντομότερο δυνατό.

Θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε στη σύνοδο κορυφής για τη Λιβύη, την Παρασκευή στο Παρίσι συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια στο δείπνο θα συζητήσουμε άλλα θέματα της πλούσιας διμερούς μας ατζέντας. Η Ολλανδία είναι από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη χώρα μας. Κοινή μας η ατζέντα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η Ελλάδα πρωταγωνίστρια στις πράσινες πολιτικές, πρόσθεσε.

Θα θυμάσαι φίλε Μαρκ τα διαρκή αιτήματα για μεταρρυθμίσεις στη χώρα μου. Η διαφορά είναι ότι τώρα η Ελλάδα προχωρά σε τομές και τις υλοποιεί η ίδια. Η Ελλάδα του 2021 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2015 όταν έφτασε πολύ κοντά στην αποπομπή της από την ευρωζώνη, ανέφερε ο πρωθυπουργός.