Στο Κίεβο ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ – Πρώτη επίσκεψη υπουργού του Ισραήλ στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου

«Βρισκόμασταν στο πλευρό του ουκρανικού λαού και της Ουκρανίας την προηγούμενη χρονιά», δήλωσε ο Κοέν κατά την άφιξή του

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν έφτασε σήμερα στο Κίεβο, στην πρώτη επίσκεψη υπουργού του Ισραήλ στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, πριν περίπου έναν χρόνο, ανακοίνωσε το γραφείο του.

“Βρισκόμασταν στο πλευρό του ουκρανικού λαού και της Ουκρανίας την προηγούμενη χρονιά”, δήλωσε ο Κοέν κατά την άφιξή του.

Ο Ισραηλινός υπουργός πρόκειται να συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του.

“Σήμερα θα υψώσουμε την ισραηλινή σημαία στην ισραηλινή πρεσβεία στο Κίεβο, η οποία θα επαναλάβει τις δραστηριότητές της (…) με στόχο να ενισχυθούν οι σχέσεις μεταξύ των χωρών”, πρόσθετε η ανακοίνωση.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, το Ισραήλ προσπαθεί να διατηρήσει ουδέτερη στάση στη σύγκρουση.

Το Ισραήλ, το οποίο έχει ιδιαίτερη σχέση με τη Μόσχα καθώς στη χώρα υπάρχουν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πολίτες από την πρώην Σοβιετική Ένωση, δεν έχει προσφέρει όπλα στο Κίεβο, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Ζελένσκι, και έχει περιοριστεί στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και προστατευτικού εξοπλισμού.

Παράλληλα οι Ισραηλινοί επιθυμούν να διατηρήσουν τη γραμμή επικοινωνίας με τη Ρωσία, η οποία συστήθηκε το 2015, καθώς διεξάγουν στρατιωτικά πλήγματα εναντίον φερόμενων ιρανικών στόχων στη Συρία, όπου η Μόσχα διαθέτει στρατεύματα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, που επανήλθε στην εξουσία τον Δεκέμβριο, έχει κάνει λόγο για αναθεώρηση της ισραηλινής πολιτικής έναντι της Ουκρανίας. Στις αρχές του μήνα είχε επισημάνει ότι η κυβέρνησή του εξετάζει το ενδεχόμενο παροχής στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, δηλώνοντας παράλληλα ότι είναι διατεθειμένος να διαδραματίσει τον ρόλο του μεσολαβητή για την επίλυση της κρίσης.

Τότε η Ρωσία είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ: “Δηλώνουμε ότι όλες οι χώρες που παραδίδουν όπλα πρέπει να κατανοήσουν ότι τα θεωρούμε νόμιμους στόχους για τις ρωσικές δυνάμεις”, είχε ανακοινώσει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.