Στην «γωνία» της Ε.Ε . για θέματα διαφάνειας βρίσκεται για άλλη μια φορά η Ρουμανία, για την υπόθεση αυτή την φορά Ισραηλινού επιχειρηματία ο οποίος βρίσκεται στο μέσο μιας διαμάχης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον διάδοχο του πρώην Βασιλιά της Ρουμανίας.
Η συγκεκριμένη χώρα έχει «βεβαρημένο» παρελθόν, δεδομένου ότι στους πίνακες του ΕΔΔΑ με τις πιο παραβατικές χώρες για το 2020 η Ρουμανία είναι συνολικά τέταρτη, ενώ στις καταδίκες για το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής είναι δεύτερη! Το 2020 μάλιστα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε τη Ρουμανία για την παύση της Γενικής Εισαγγελέως της Εθνικής Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Διαφθοράς, Λάουρα Κόντρουτσα Κόβεσι, το 2018. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι το σύστημα απονομής Δικαιοσύνης της Ρουμανίας βρίσκεται εδώ και καιρό υπο αυστηρή επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Νεότερη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που αφορά τον έλεγχο της έκδοσης και κυρίως της εκτέλεσης των ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης φέρνει ακόμα σε πιο δύσκολη θέση τη Ρουμανία. Σύμφωνα με αυτήν, τo δικαστήριο φαίνεται να έχει μετατοπίσει το κριτήριο , περισσότερο από τη βαρύτητα της αποδιδόμενης πράξης στον «κατηγορούμενο», στην τήρηση των συνθηκών που επιτάσσουν οι ευρωπαϊκές συμβάσεις από τις χώρες που ζητούν την έκδοσή του. Η στάση λοιπόν του δικαστηρίου είναι ξεκάθαρη και καταγεγραμμένη για χώρες όπως η Ρουμανία, και επιβεβαιώνεται με την απόφαση Bivolaru και Moldovan κατά Γαλλίας με την οποία το ΕΔΔΑ καταδικάζει την Γαλλία γιατί εκτέλεσε Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που ζητούσε η Ρουμανία για πρόσωπα καταδικασμένα για βαριά ποινικά αδικήματα.
Οπως περιγράφει στην απόφαση «το Στρασβούργο επανέλαβε ότι κατά την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, τα συμβαλλόμενα κράτη δεσμεύονταν από τις υποχρεώσεις τις οποίες αναλάμβαναν κατά την προσχώρηση στην ΕΣΔΑ. Ένα μέτρο το οποίο λαμβάνονταν για τους σκοπούς εκπλήρωσης των διεθνών νομικών υποχρεώσεων έπρεπε να θεωρηθεί δικαιολογημένο όταν ο εν λόγω οργανισμός απένειμε θεμελιώδη δικαιώματα τουλάχιστον σε ισοδύναμο ή συγκρίσιμο επίπεδο προστασίας από εκείνη που εγγυάται η Σύμβαση. Το τεκμήριο της ισοδύναμης προστασίας κατοχυρώθηκε νομολογιακά από το ΔΕΕ με την απόφαση του Aranyosi και Căldăraru το 2003.
Εν προκειμένω για εκτέλεση ΕΕΣ, η δικαστική αρχή εκτέλεσης είχε την υποχρέωση να αξιολογήσει την ύπαρξη των συστημικών ελλείψεων στο κράτος μέλος έκδοσης και τη διενέργεια ειδικής και λεπτομερούς εξέτασης του ατομικού κινδύνου απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης που θα αντιμετώπιζε ο εκζητούμενος σε περίπτωση παράδοσής του.
Στην υπό κρίση υπόθεση του πρώτου προσφεύγοντα, αποδείχτηκε ότι οι πληροφορίες που διέθετε η δικαστική αρχή εκτέλεσης σχετικά με τον προσωπικό χώρο όπου θα κρατούνταν ο προσφεύγων, μικρότερος των 3 τ.μ. είχε οδηγήσει σε ισχυρό τεκμήριο παραβίασης του άρθρου 3.
Δεδομένου ότι η δικαστική αρχή εκτέλεσης δεν απολαμβάνει αυτόνομο περιθώριο ελιγμών αλλά οφείλει να εφαρμόσει την ισοδύναμη προστασία, το ΕΔΔΑ έκρινε ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ και επιδίκασε ποσό 5.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 2.520 ευρώ για έξοδα.
Η κατάσταση στη χώρα αυτή έρχεται στην επικαιρότητα με αφορμή την υπόθεση του Ισραηλινού δισεκατομμυριούχου Μπένι Στάινμετζ ο οποίος παραμένει επί ελληνικού εδάφους από τις 24 Νοεμβρίου, εξαιτίας μιας «ερυθράς αγγελίας» που είχε αρχικά εκδώσει η Interpol μετά από αίτημα των ρουμανικών Αρχών. Ωστόσο, με νεότερη απόφαση της, η Interpol προχώρησε σε άρση της «ερυθράς αγγελίας», για μια σειρά από λόγους που παρατίθενται και συγκροτούν ακριβώς αυτή την προβληματική κατάσταση με το σύστημα απονομής δικαιοσύνης της χώρας.
Ο Στάινμετζ είχε βρεθεί στο μέσο μιας δικαστικής διαμάχης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον διάδοχο του πρώην Βασιλιά της Ρουμανίας, αλλά το ζητούμενο δεν είναι το συγκεκριμένο πρόσωπο αλλά τα στοιχεία που απεικονίζουν μια συνολική ασυμβατότητα με τις ευρωπαϊκές πρακτικές από τις αρχές της Ρουμανίας.
ΕΔΔΑ: Πρωταθλήτρια η Ρουμανία σε τρεις τομείς
Χαρακτηριστικό είναι ότι η Ρουμανία εμφανίζεται στα επίσημα στοιχεία πρωταθλήτρια σε 3 τομείς: Στις πιο διεφθαρμένες χώρες της Ε.Ε (2020), στις καταδικαστικές αποφάσεις απο το ΕΔΔΑ και (οξύμωρο σχήμα) την έκδοση ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης.
Στους πίνακες του ΕΔΔΑ με τις πιο παραβατικές χώρες για το 2020 η Ρουμανία είναι συνολικά τέταρτη, ενώ στις καταδίκες για το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής είναι δεύτερη!
Το 2020 μάλιστα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε τη Ρουμανία για την παύση της Γενικής Εισαγγελέως της Εθνικής Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Διαφθοράς, Λάουρα Κόντρουτσα Κόβεσι, το 2018. Μια απόφαση που αποτέλεσε τελικά και το διαβατήριο για την κα Κόβεσι, να επιλεγεί η πρώτη Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας, ως απάντηση στις Ρουμανικές αρχές για την στάση τους σε βάρος της και κυρίως για να καταδειχτεί πως η διωξή της ήταν μια ξεκάθαρη απόπειρα να καμφθεί η δικαστική ανεξαρτησία στη χώρα, η οποία όμως δεν ειναι ανεκτή στα συστήματα Δικαιοσύνης Δυτικού τύπου.
Γι’ αυτό άλλωστε το σύστημα απονομής Δικαιοσύνης της Ρουμανίας βρίσκεται εδώ και καιρό υπο αυστηρή επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόλις τον Μάιο του 2021, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αμφισβήτησε μια σειρά νομικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα, οι οποίες αποτελούσαν οπισθοδρόμηση σχετικά με την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και απέκλιναν από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Το οξύμωρο στοιχείο
Σε αυτά τα στοιχεία άλλωστε στάθηκε και η Επιτροπή Ελέγχου Φακέλων της Interpol (CCF), η οποία για να ακυρώσει την «ερυθρά αγγελία» κατα του Μπένι Στάινμετζ παραθέτει στοιχεία εντοπισμού σωρείας παραβάσεων και ισχυρών ενδείξεων για δίωξη και καταδίκη του που είναι πολιτικά υποκινούμενη, παραβιάζοντας τα δικαιώματα της υπεράσπισης του. Αποτελεί άλλωστε σχήμα οξύμωρο η χώρα με αυτή τη «θεσμική» λογική , η οποία συγκρούεται – κατα τις ευρωπαϊκές αρχες – με θεμελιώδεις αξίες να καταλαμβάνει τη 2η θέση ανάμεσα στα κράτη της Ε.Ε., μετά την Πολωνία, στην έκδοση Ευρωπαϊκών Ενταλμάτων Σύλληψης.
Μόνο το 2019 η Ρουμανία εξέδωσε 1.373 Ευρωπαϊκά Εντάλματα Σύλληψης (ΕΕΣ), την ίδια στιγμή που ο αριθμός των αντίστοιχων ενταλμάτων στην Ελλάδα έφτασε τα 406. Από αυτά όμως τα 1.373 ΕΕΣ εκτελέσθηκαν λιγότερα από τα μισά, μόνο 655, γεγονός που καταδεικνύει πλεον και τη στάση των λοιπών ευρωπαϊκών αρχών
Η κατάσταση της δικαιοσύνης στην Ρουμανία επανήλθε στο προσκήνιο εξαιτίας της πρόσφατης υπόθεσης του Ισραηλινού επιχειρηματία Μπένυ Στάινμετζ. Ο Στάινμετζ παραμένει επι ελληνικού εδάφους από τις 24 Νοεμβρίου παρά το γεγονός ότι η «ερυθρά αγγελία» σε βάρος του είχε αρθεί από την Interpol η οποία μάλιστα εξέδωσε και πόρισμα κόλαφο αποκαλύπτοντας την αποκαρδιωτική κατάσταση δικαιοσύνης η οποία επικρατεί στη Ρουμανία.
Πολιτικά υποκινούμενη
Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάμεσα στους λόγους που παραθέτει η Επιτροπή Ελέγχου Φακέλων της Ιnterpol (CCF) παρατίθενται στοιχεία εντοπισμού σωρείας παραβάσεων και ισχυρών ενδείξεων για διωξη και καταδίκη του Ισραηλινού επιχειρηματία εξαιτίας πολιτικών κινήτρων τα οποία παραβιάζουν κατάφωρα τα δικαιώματα υπεράσπισης του. Κοινώς η Interpol κάνει λόγο για σαφείς ενδείξεις πολιτικά υποκινούμενης δίωξης η οποία εγκυμονεί κινδύνους και απομακρύνει το ενδεχόμενο της δίκαιης δίκης, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι ο επιχειρηματίας είναι «όμηρος» μιας πολιτικης και εμπορικής σύγκρουσης μεταξύ ενός απόγονοι του βασιλικού οίκου της Ρουμανίας και της ρουμανικής κυβέρνησης.
Έτσι λοιπόν ανεξαρτήτως από την περιπέτεια του Ισραηλινού επιχειρηματία ο οποίος βρίσκεται στο μέσο μιας διαμάχης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον διάδοχο του πρώην βασιλέα της Ρουμανίας, τα ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν σε ένα κατ’ ευφημισμό κράτοςδικαίου της ΕΕ δεν παραμένουν μόνο αλλά είναι αμείλικτα!
Πηγή: Parapolitika.gr