Σοκαρισμένοι οι Βρετανοί: Νέες αποκαλύψεις για την υγεία του Μπόρις Τζόνσον

ΤΟ «ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ» ΤΟΥ ΜΠΟΡΙΣ ΤΖΟΝΣΟΝ ΕΩΣ ΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ

Το «δρομολόγιο» του Μπόρις Τζόνσον έως την Εντατική. Δεν μπορούσε να πάρει ανάσα σε τηλεδιάσκεψη την Κυριακή. «Ο Μπόρις δεν ήθελε να δείξει αδύναμος». Είχαν ετοιμάσει κρεβάτι στο νοσοκομείο από την περασμένη εβδομάδα. Του χορήγησαν τέσσερα λίτρα οξυγόνου.

Ο Μπόρις Τζόνσον ήταν ο πρώτος ηγέτης παγκοσμίως που ανακοίνωσε ότι ο κορονοϊός είχε «χτυπήσει» και τον ίδιο. Από το απόγευμα της Δευτέρας, ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει σοκάρει τη χώρα του και τον κόσμο όλο, αφού η υγεία του χειροτέρεψε και πλέον νοσηλεύεται στην Εντατική του νοσοκομείου St Thomas στο Γουέστμινστερ, κοντά στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο άνθρωπος που προσπαθούσε πολλά χρόνια να γίνει πρωθυπουργός κι όταν το κατάφερε (κερδίζοντας δια περιπάτου μάλιστα τις εκλογές) βρέθηκε απέναντι στην χειρότερη κρίση: ο κορονοϊός και η πανδημία που προκαλεί σαρώνουν ζωές, καταρρακώνουν οικονομίες και η Βρετανία δεν αποτελεί εξαίρεση.

Ίσως η επιθυμία του να δείξει πως μπορεί να καταφέρει, η ανάγκη να μην δείξει στο πολιτικό σκηνικό ότι είναι αδύναμο να έκανε τον Μπόρις Τζόνσον να υπερβεί τις δυνάμεις του. Και ο κορονοϊός που είναι αμείλικτος, δεν συγχωρεί.

Ο Μπόρις Τζόνσον είχε τις αισθήσεις του όταν μπήκε στην Εντατική, αλλά η δύσπνοια που εμφάνισε ανάγκασε τους γιατρούς να του χορηγήσουν 4 λίτρα οξυγόνου, με μάσκα. 

Μπόρις Τζόνσον: Από τη Ντάουνινγκ Στριτ στην… Εντατική

Ήταν 19:00 το απόγευμα της Δευτέρας (σ.σ. 21:00 ώρα Ελλάδας) όταν η έκτακτη είδηση άφηνε τους πάντες άφωνους: Ο Μπόρις Τζόνσον, που το βράδυ της Κυριακής είχε μπει στο νοσοκομείο, μεταφέρθηκε στην Εντατική. Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε στις 27 Μαρτίου ότι έχει προβληθεί από τον κορονοϊό. Με τα συμπτώματα (κυρίως τον πυρετό) να μην υποχωρούν, ο Τζόνσον δεν γινόταν καλύτερα κι αυτό φαινόταν λένε όσοι τον έβλεπαν.

Δυο ώρες πριν γίνει γνωστό ότι ο Μπόρις Τζόνσον είχε μεταφερθεί στην Εντατική, η Ντάουνινγκ Στριτ επέμενε πως ο πρωθυπουργός της Βρετανίας ήταν ακόμη επικεφαλής της μάχης κατά του κορονοϊού. Λίγη ώρα αφού ο υπουργός Εξωτερικών και πρώτος τη τάξει υπουργός (ο δεύτερος στην ιεραρχία μετά τον πρωθυπουργό) Ντόμινικ Ράαμπ είχε τελειώσει την καθημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό, ο Μπόρις Τζόνσον έπαιρνε το δρόμο για την Εντατική καθώς εμφάνισε αναπνευστικά προβλήματα και του δόθηκε οξυγόνο.

Ήταν η στιγμή που ο Μπόρις Τζόνσον ζητούσε από τον Ντόμινικ Ράαμπ να τον αναπληρώσει για όσο διάστημα θα είναι στο νοσοκομείο.

Το γεγονός πως η κατάσταση της υγείας του Μπόρις Τζόνσον κάθε άλλο παρά βελτιωνόταν, παρά την απομόνωση των τελευταίων ημερών, έγινε ακόμη πιο σαφές στους υπουργούς και τους συνεργάτες του το απόγευμα της Κυριακής, λίγο πριν ο γιατρός του τον συμβουλεύσει να πάει στο νοσοκομείο.

Χλωμός και χωρίς ανάσα

Η Κυριακή ήταν η 10η μέρα απομόνωσης του Μπόρις Τζόνσον, αλλά ο πυρετός δεν έλεγε να πέσει. Στις 10:00 το πρωί, ο Βρετανός πρωθυπουργός έκανε τηλεδιάσκεψη με υπουργούς του, μεταξύ των οποίων ο Μάικλ Γκόουβ, ο Ρισί Σουνάκ και ο Ματ Χάνοκ. Η τηλεδιάσκεψη διήρκεσε 45 λεπτά και όσοι ήταν παρόντες δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για την κατάσταση του Τζόνσον.

Τον περιέγραψαν χλωμό και σε ένταση, σημειώνοντας πως δυσκολευόταν να αναπνεύσει ενώ μιλούσε. Τέτοιες αναπνευστικές δυσκολίες φαίνεται να εμφάνισε ο Μπόρις Τζόνσον και το βράδυ της Δευτέρας με τους γιατρούς να του δίνουν τέσσερα λίτρα οξυγόνου και να τον μεταφέρουν στην Εντατική.

Άνθρωποι που ήταν παρόντες στην τηλεδιάσκεψη της Κυριακής ήταν ξεκάθαροι πως ο Μπόρις Τζόνσον, δεν ήταν καλά. «Τα συμπτώματά του επέμεναν. Ήταν σαφές πως δεν γινόταν καλύτερα. Αντίθετα, χειροτέρευε» είπε κορυφαίος αξιωματούχος.

Ο Τζόνσον ήθελε να μιμηθεί τον ήρωά του, Ουίνστον Τσόρτσιλ και δεν ήθελε να πάει στο νοσοκομείο. Όχι μόνο γι’ αυτό, αλλά και για ακόμη έναν λόγο. Όπως δήλωσε πηγή «μην υποτιμάτε τη “μάτσο” φύση που πολιτικού κατεστημένου στο Γουέστμινστερ. Ο Μπόρις δεν θα ήθελε να δείξει αδύναμος».

Τελικά, ο γιατρός του τον έπεισε να πάει στο νοσοκομείο. Και στις 20:00 το βράδυ της Κυριακής, την ώρα που όλη η Βρετανία παρακολουθούσε το ιστορικό διάγγελμα από τη Βασίλισσα Ελισάβετ, ο πρωθυπουργός της πήγαινε στο St. Thomas. Ήταν η πρώτη φορά που ο Μπόρις Τζόνσον έβγαινε από το διαμέρισμά του στη Ντάουνινγκ Στριτ από το βράδυ της 2ας Απριλίου, όταν βγήκε στην πόρτα για να χειροκροτήσει για το προσωπικό του NHS.

Ήταν η τελευταία φορά που τον είδε κάποιος δημόσια και η εικόνα του έδειχνε πως ήταν ένας άνθρωπος που δεν ήταν καλά. Σύμφωνα μάλιστα με τον Guardian, από νωρίς το πρωί της περασμένης Πέμπτης, είχε ετοιμαστεί ένα κρεβάτι στο νοσοκομείο St. Thomas για να περιμένει τον Βρετανό πρωθυπουργό!