Σοϊγκού: Το ΝΑΤΟ μας απειλεί με συλλογικές αμυντικές ομάδες πλήρους κλίμακας στα σύνορά μας

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό, ΗΠΑ και σύμμαχοι εργάζονται σκόπιμα εναντίον της Μόσχας οικονομικά και στρατιωτικά

Το ΝΑΤΟ δημιουργεί ένα σύστημα συλλογικής άμυνας πλήρους κλίμακας κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, σε συνάντηση του κοινού συμβουλίου των στρατιωτικών υπηρεσιών της Μόσχας και του Μινσκ.

«Η Συμμαχία σκοπεύει να προχωρήσει από τον “περιορισμό της Ρωσίας μέσω της εμπροσθοφυλακής της” στη δημιουργία ενός συλλογικού αμυντικού συστήματος πλήρους κλίμακας στην “ανατολική πλευρά”, κοντά στα σύνορά μας», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, ο οποίος υπενθύμισε ότι στα τέλη Ιουνίου, στη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης, το ΝΑΤΟ υιοθέτησε μια νέα στρατηγική αντίληψη για το μπλοκ, όπου η Μόσχα χαρακτηρίστηκε ως η κύρια πηγή απειλών για την ασφάλεια.

Ο Σοϊγκού σημείωσε ότι στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, καθώς και στις χώρες της Βαλτικής, η Συμμαχία έχει αναπτύξει ένοπλους σχηματισμούς χωρών από άλλες περιοχές. Επιπλέον, νέες πολυεθνικές τακτικές ομάδες ταγμάτων δημιουργούνται στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους εργάζονται σκόπιμα εναντίον της Μόσχας. «Ο κύριος στόχος των καταστροφικών προσπαθειών της συλλογικής Δύσης, φυσικά, είναι η Ρωσία – η καταστροφή της οικονομίας της, του στρατιωτικού δυναμικού της, η στέρηση της δυνατότητας να ακολουθήσει μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική», εξήγησε ο Σοϊγκού.

Σημείωσε ακόμα ότι η σημερινή κατάσταση είναι πρωτίστως επωφελής για τις Ηνωμένες Πολιτείες: «Η Ουάσιγκτον επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τα παγκόσμια προβλήματα για να διατηρήσει την παγκόσμια ηγεσία και να αποδυναμώσει στο μέγιστο βαθμό άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων της στην Ευρώπη».

Η αύξηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή απειλεί επίσης τη Λευκορωσία. Επιπλέον, άλλοι σύμμαχοι της Ρωσίας μπορεί επίσης να δεχθούν επίθεση. «Η Δημοκρατία της Λευκορωσίας ήταν και παραμένει ο στενότερος γείτονάς μας, ένας πιστός σύμμαχος και ένας αξιόπιστος εταίρος. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σήμερα, όταν οι εντάσεις αυξάνονται ραγδαία στον κόσμο, τα θεμέλια της στρατηγικής σταθερότητας καταστρέφονται, ο ρόλος των διεθνών θεσμών μειώνεται και η αντιπαράθεση μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας εντείνεται», σημείωσε ο Ρώσος υπουργός.

Η Δύση και η κατάσταση στην Ουκρανία

Επιπλέον, ο Σοϊγκού αναφέρθηκε στην πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους στη σύγκρουση στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι «το Κίεβο χρησιμοποιεί απαγορευμένες μεθόδους αντιπαράθεσης – τρομοκρατικές επιθέσεις, δολοφονίες βάσει συμβολαίων και βομβαρδισμούς αμάχων με βαρέα όπλα». Ταυτόχρονα, οι δυτικές χώρες προσπαθούν να μην παρατηρήσουν τα εγκλήματα των ουκρανικών αρχών.

«Επιπλέον, ενθαρρύνουν την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς με σύγχρονα όπλα και πυρομαχικά», πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός.

Παράλληλα, η Δύση εμπλέκεται άμεσα στις αντιρωσικές ενέργειες του Κιέβου. «Το ΝΑΤΟ τους παρέχει (στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας) πληροφορίες, πραγματοποιεί άμεσο προσδιορισμό στόχων, στέλνει τους στρατιωτικούς του συμβούλους, προμηθεύει ξένους μισθοφόρους στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, διεξάγει έναν πόλεμο πληροφοριών και κυρώσεων εναντίον μας», δήλωσε ο Σόιγκου.

Ακόμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι χώρες της ΕΕ «αγνοούν επιδεικτικά στοιχεία πυρηνικού εκβιασμού από το Κίεβο, ιδίως τις προκλήσεις κατά του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορόζια».

Σύμφωνα με τον Σοϊγκού, η Μόσχα είναι ενήμερη για τις προσπάθειες της Ουκρανίας να δημιουργήσει μια «βρώμικη» πυρηνική βόμβα, καθώς και για την ετοιμότητά της να αναπτύξει πυρηνικά όπλα του ΝΑΤΟ στο έδαφός της.

Ο υπουργός υπενθύμισε επίσης ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τις δυτικές χώρες να εξαπολύσουν προληπτικά πυρηνικά πλήγματα κατά της Ρωσίας.