Σκανδαλίδης: Η κυβέρνηση με τον πολιτικό κόσμο της χώρας να οριοθετήσει το εθνικό μέτωπο

«Προσυπογράφω με ευχαρίστηση το ενωτικό μήνυμα, θα ήθελα όμως να το υπογράψει και η Νέα Δημοκρατία και να μην βάλει την υπογραφή της κάτω από την σύμβαση για τα Rafale»

«Προσυπογράφω με ευχαρίστηση το ενωτικό μήνυμα, θα ήθελα όμως να το υπογράψει και η Νέα Δημοκρατία και να μην βάλει την υπογραφή της κάτω από την σύμβαση για τα Rafale» ανέφερε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αμυντική θωράκιση της χώρας.

Ο εκσυγχρονισμός και η ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων υπαγορεύεται από τις νέες κατανομές ισχύος που επιχειρούνται σήμερα στην ευρύτερη περιοχή μας καθώς και από τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, ανέφερε ο κ. Σκανδαλίδης προσθέτοντας ότι «το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί την εγγύηση για τη διατήρηση της ειρήνης, την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας της χώρας».

Τόνισε πως το ΚΙΝΑΛ «ψηφίζουμε για λόγους αρχής όλες αυτές τις συμφωνίες. Έχουμε τις αντιρρήσεις μας. Είμαστε διατεθειμένοι ανά πάσα στιγμή να μπούμε σε συζήτηση για ένα εθνικό μέτωπο που θα αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα. Θα κάνουμε την κριτική μας πάντα καλόπιστα, γιατί το εθνικό συμφέρον είναι πάνω από το κομματικό μας συμφέρον και ότι η χώρα είναι πάνω από τις παρατάξεις».

Υπογράμμισε πως το ΠΑΣΟΚ «σε όλη τη διάρκεια του κύκλου της μεταπολίτευσης είμαστε η πολιτική δύναμη που σε κρίσιμες στιγμές αναβαθμίσαμε τη θέση της χώρας και επιβάλαμε ανατροπή υπέρ των συμφερόντων μας των συσχετισμών στην περιοχή» σημειώνοντας πως «είμαστε η πολιτική δύναμη όπου ο πατριωτισμός υπήρξε πάντα δομικό χαρακτηριστικό και αξία στη φυσιογνωμία και τη στρατηγική μας και η πατριωτική μας στάση υπαγόρευε πάντοτε να θέτουμε αυτό το καθήκον πάνω από τα στενά κομματικά μας συμφέροντα, όπως κάναμε σε όλη τη διαδρομή της παράταξής μας. Κα δεν τολμήσαμε ποτέ να βάλουμε την κομματική μας υπογραφή σε καμιά αφίσα ή σποτ που ήθελε να προβάλει ένα εθνικό θέμα».

Ανέφερε πως κάθε τι που συμβάλλει στη γεωστρατηγική αναβάθμιση θα μας βρίσκει σύμφωνους. Και αυτή, θα πρέπει να έχει δύο στόχους πολύ συγκεκριμένους. Την γρήγορη επιστροφή μας στο κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων, και όχι σε θέση ουραγού, και σε μια διαρκής διαπραγμάτευση στο πλαίσιο των συμμαχιών μας με τη Δύση, η οποία θα μας επιτρέψει να αναβαθμίσουμε τη χώρα μας στην περιοχή.

Σχετικά με τη στάση της Τουρκίας, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ ανέφερε πως η Άγκυρα μετά το 2000 άλλαξε στρατηγική και δεν θέλει πια την ευρωπαϊκή προσέγγιση αλλά θέλει να γίνει μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη. Παρατήρησε πως το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών δεν είχε τεθεί με την ένταση και τον επίσημο διπλωματικό τρόπο που τίθεται σήμερα από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας. «Ακολουθεί μια κλιμακούμενη στρατηγική που αγνοεί τις διεθνείς συνθήκες» είπε.

Ζήτησε «η κυβέρνηση να κάνει συζήτηση με τον πολιτικό κόσμο της χώρας, να οριοθετήσει τους καινούργιους στόχους μέσα στις καινούργιες συνθήκες και να φτιάξει το εθνικό μέτωπο και όχι να έρχεται κάθε φορά στη Βουλή να ζητά τη δική μας έγκριση για την ενότητα που τη στηρίζει μονοκομματικά υποτίθεται και με συμφωνίες, οι οποίες έχουν κενά» και προσέθεσε πως «η κυβέρνηση είναι η κύρια υπεύθυνη που δεν έχει αναπτυχθεί ένα εθνικό μέτωπο για τον νέο ρόλο της Τουρκίας και η δυνατότητα που έχουν οι πολιτικές δυνάμεις να ενισχύσουν την αποτρεπτική μας πολιτική και την πολιτική ενίσχυσης της ειρήνης στην περιοχή».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ