Quantcast

Σεισμός Τουρκία – Συρία: Πάνω από 17.000 νεκροί – Δραματικές εικόνες

Συγκλονιστικές εικόνες από τις επιχειρήσεις διάσωσης των πληγέντων

Ο απολογισμός των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία ξεπέρασε πλέον τους 17.000 νεκρούς, την ώρα που σωστικά συνεργεία συνεχίζουν την αγωνιώδη κούρσα με τον χρόνο για να σώσουν επιζώντες με αντίξοες συνθήκες, υπό δριμύ ψύχος.

Οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν εξαιτίας του σεισμού των 7,8 βαθμών και των πολλών ισχυρών μετασεισμικών δονήσεων που τον ακολούθησαν (άνω των 1.100) έχουν φθάσει τις 14.014 στην Τουρκία και τις 3.162 στη Συρία, ανεβάζοντας τον επίσημο συνολικό αριθμό των νεκρών σε 17.176. Μόνο στην Τουρκία έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 63.794 τραυματίες.

Τους νεότερους αριθμούς θυμάτων στην Τουρκία έδωσε με δηλώσεις του το μεσημέρι της Πέμπτης ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το Γκαζιαντέπ.

Ο κ. Ερντογάν ανακοίνωσε ακόμη την άμεση απόδοση 10.000 τουρκικών λιρών (κάτι λιγότερο από 500 ευρώ) σε κάθε σεισμόπληκτο πολίτη.

Παράλληλα κατακεραύνωσε όσους προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ανθρώπινη τραγωδία στη νότια Τουρκία για πολιτικούς λόγους – προφανώς εν μέσω επικρίσεων για την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού – απειλώντας ότι με όπλο «την κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα αντιμετωπιστούν αμείλικτα όσοι πάνε να λεηλατήσουν ή να εκμεταλλευτούν πολιτικά καταστάσεις».

Άνθρωποι αναζητούν επιζώντες στο σημείο ενός κτιρίου που κατέρρευσε μετά τον σεισμό στην Τουρκία © EPA/ERDEM SAHIN EPA-EFE/ERDEM SAHIN
Άνθρωποι αναζητούν επιζώντες στο σημείο ενός κτιρίου που κατέρρευσε μετά τον σεισμό στην Τουρκία © EPA/ERDEM SAHIN EPA-EFE/ERDEM SAHIN

 

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, πάνω από 117.000 άνθρωποι συμμετέχουν στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού και παροχής πρώτων βοηθειών στους σεισμόπληκτους στην Τουρκία. Η πρώτη εκτίμηση για τις υλικές ζημιές στην Τουρκία μόνο κάνει λόγο για 5 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Στην Τουρκία επικρατεί μεγάλη οργή για τις καθυστερήσεις μετά από τη φονική δόνηση, με τους επικριτές της κυβέρνησης να αναφέρουν πως τα σωστικά συνεργεία δεν κινητοποίηθηκαν έγκαιρα και να υποστηρίζουν πως ο κρατικός μηχανισμός δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένος. Οι πρώτες 72 ώρες από το κύριο πλήγμα του Εγκέλαδου έχουν παρέλθει, μειώνοντας στο ελάχιστο τις ελπίδες επιβίωσης για τον άγνωστο αριθμό των ανθρώπων που παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από ερείπια σε 10 επαρχίες της νότιας Τουρκίας και σε ολόκληρη τη βόρεια Συρία.

 

 

Ο ηγέτης της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είχε δηλώσει:«Εάν υπάρχει ένας υπεύθυνος για όλα αυτά, είναι ο Ερντογάν». Η κατηγορία αυτή προκάλεσε τη δυσφορία του Τούρκου προέδρου, ο οποίος έσπευσε να σχολιάσει πως μετά από τέτοιες καταστροφές απαιτείται ενότητα. «Σε μια τέτοια περίοδο, δεν μπορώ να αντέξω ανθρώπους να κάνουν εκστρατείες για πολιτικούς λόγους» δήλωσε ο Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην σχεδόν ισοπεδωμένη Χατάι.

 

 

 

Στοιβαγμένες σοροί

Οι εικόνες που βλέπουν ξένοι ανταποκριτές είναι απερίγραπτες. Στον χώρο στάθμευσης του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Αντιόχειας, στη νότια Τουρκία, άλλοι επιζήσαντες προσπαθούν κι αυτοί να αναγνωρίσουν συγγενείς τους ανάμεσα στα παραταγμένα πτώματα. Κάποιοι λιποθυμούν.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μέτρησε το βράδυ της Τετάρτης κάπου 200 θύματα, ορισμένα απλά τυλιγμένα με κουβέρτες, όχι μακριά από τις σκηνές όπου δουλεύει το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό που ήρθε από όλη τη χώρα και, σε κάποιες περιπτώσεις, από το εξωτερικό.

Άνθρωποι ανάμεσα στα συντρίμμια στην Τουρκία @ EPA/ABIR SULTAN
Άνθρωποι ανάμεσα στα συντρίμμια στην Τουρκία @ EPA/ABIR SULTAN

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε πως η κακοκαιρία και το δριμύ ψύχος που επικρατούν στην περιοχή μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για τους σεισμόπληκτους.

«Έχουμε πολλούς ανθρώπους που επιβίωσαν του σεισμού και τώρα βρίσκονται στο ύπαιθρο, σε κακές και συνεχώς επιδεινούμενες συνθήκες» είπε χαρακτηριστικά ο Ρόμπερτ Χόλντεν, επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης σεισμών του ΠΟΥ.

«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για μια δευτερεύουσα καταστροφή, η οποία μπορεί να επηρεάσει ακόμη περισσότερους ανθρώπους από την πρώτη (σ.σ. το φονικό σεισμό) εάν δεν κινηθούμε με τον ίδιο ρυθμό και την ίδια ένταση με τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης» τόνισε ο ίδιος.

 

 

 

Ευγνωμοσύνη για την Ελλάδα

Οι τουρκικές αρχές κάνουν λόγο για την άφιξη ήδη 53 ξένων συνεργείων, συν τη συνεχή ροή ανθρωπιστικής βοήθειας και εξοπλισμού. Μεγάλη κάλυψη στα τουρκικά μέσα, κρατικά και ιδιωτικά, έχει η παρουσία της ελληνικής ΕΜΑΚ στις πληγείσες περιοχές της Τουρκίας, σώζοντας διαρκώς παγιδευμένους Τούρκους πολίτες.

 

Οι Τούρκοι δημοσιογράφοι και σχολιαστές μιλούν μάλιστα με ιδιαιτέρως κολακευτικά λόγια όχι μόνο για την αμεσότητα της ελληνικής αρωγής αλλά και για την ποιότητά της, τονίζοντας ότι κάποιους ανθρώπους δεν χρειάζεται να τους ζητήσεις τη βοήθειά τους, έρχονται πριν καν τους καλέσεις όταν τους χρειάζεσαι.

Εξαίρεται ιδιαιτέρως η ικανότητα των Ελλήνων διασωστών, που λόγω ιδιαίτερης εκπαίδευσης τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη επιτυγχάνουν κατά τους Τούρκους «θαύματα» έχοντας φτάσει αμέσως μόλις έγινε το κακό. «Οι Έλληνες είναι αποτελεσματικοί και ορατοί στις προσπάθειες διάσωσης. Αυτοί ξέρουν πώς να κάνουν τη διαφορά επί του εδάφους, όπως και οι Αζέροι και οι Ισραηλινοί», αναφέρει Τούρκος σχολιαστής στην κρατική τηλεόραση της χώρας, TRT.

 

 

«Βλέπεις ποιος είναι δίπλα σου όταν το χρειάζεσαι περισσότερο, και τώρα είναι η στιγμή που η Τουρκία χρειάζεται περισσότερο από ποτέ τη συνδρομή της διεθνούς κοιλότητας. Είναι πολύ σημαντικό να φτάσουν αυτοί που είναι μόλις 40 λεπτά με το αεροπλάνο μακριά σου από ό,τι εκείνοι που είναι 13 και 14 ώρες μακριά», προσθέτει άλλος σχολιαστής στην τουρκική τηλεόραση.

«Μπορεί να έχουν οι κυβερνήσεις θέματα μεταξύ τους, αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα μεταξύ του τουρκικού και του ελληνικού λαού, που έχει μάθει εδώ και μια χιλιετία να ζει πλάι-πλάι», αναφέρεται σε άλλο σχόλιο: «Όταν υπάρχουν φυσικές καταστροφές όπως σεισμοί και πυρκαγιές που πλήττουν και τις δύο χώρες πάντα βοηθούν ο ένας τον άλλον».

Πολύ θετικά σχολιάζεται και η παρουσία διασωστών από την Ουκρανία, μολονότι η χώρα αυτή ταλαιπωρείται εδώ και σχεδόν έναν χρόνο από τη ρωσική εισβολή. Συνολικά 87 διασώστες έχουν καταφθάσει στην Τουρκία από την Ουκρανία.

 

 

 

Οι μετασεισμοί στη Συρία

Ένα τετραώροφο κτίριο κατέρρευσε το βράδυ της Τετάρτης σε προάστιο της Δαμασκού λόγω μετασεισμού, μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Το κτίριο που κατέρρευσε βρίσκεται στο προάστιο Χαράστα, ανατολικά της πρωτεύουσας. Επί τόπου έχουν σπεύσει διασώστες που αναζητούν τυχόν εγκλωβισμένους στα ερείπια.

Η κατάρρευση σημειώθηκε έπειτα από σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών, με επίκεντρο τη μεθόριο Συρίας-Λιβάνου, γύρω στις 22:00 (τοπική ώρα) και έγινε αισθητός στη Δαμασκό.

 

 

Φτάνει το πρώτο κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία

Συντρίμμια στην Τουρκία μετά τον σεισμό @ EPA/YAHYA NEMAH
Συντρίμμια στη Συρία μετά τον σεισμό @ EPA/YAHYA NEMAH

 

 

Το πρώτο κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας για τους σεισμόπληκτους της βόρειας Συρίας βρίσκεται καθ’ οδόν προς τα νότια τουρκικά σύνορα με την ελπίδα να τα διασχίσει σήμερα, δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές από ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με μία πηγή, η αυτοκινητοπομπή περιλαμβάνει έξι φορτηγά.

Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι το συνοριακό πέρασμα Μπαμπ αλ-Χάουα είναι ανοικτό για τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας και οι αρχές θα ανοίξουν μερικά ακόμα περάσματα ύστερα από δύο ημέρες, εάν θεωρηθεί ότι κάτι τέτοιο είναι ασφαλές.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν χαρακτηρίσει την πρόσβαση στην ελεγχόμενη από τους αντάρτες περιοχή της Συρίας μέσω του Μπαμπ αλ-Χάουα ‘γραμμής ζωής’ για τα περίπου 4 εκατ. κατοίκων, που σύμφωνα με τον ΟΗΕ, εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια.

Οι ανάγκες αυτές έχουν αυξηθεί μετά τον σεισμό της Δευτέρας, που άφησε πίσω του τουλάχιστον 1.730 νεκρούς και κατέστρεψε εκατοντάδες κτίρια στην περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο ανταρτών, σύμφωνα με μέλη ομάδων διάσωσης.

Η βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών από την Τουρκία έφθασε σε 2,7 εκατ. ανθρώπους στη βορειοδυτική Συρία κάθε μήνα της περυσινής χρονιάς, συγκριτικά με 43.500 ανθρώπους τον μήνα που λάμβαναν βοήθεια από διαδρομές εντός της Συρίας από τον Αύγουστο του 2021.