Πρόστιμο – Ρεκόρ επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Amazon

Η εταιρεία κατηγορείται για παραβίαση προσωπικών δεδομένων

Πρόστιμο ρεκόρ, ύψους 746 εκατ. ευρώ (886,6 εκατ. δολαρίων) επέβαλε η ΕΕ στην Amazon, όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή.

 

 

Ο λόγος είναι η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων κατά παράβαση του GDPR της ΕΕ, καθώς οι αρμόδιες αρχές φαίνονταν να αναλαμβάνουν μια πιο επιθετική στάση όσον αφορά σε θέματα επιβολής των σχετικών κανόνων.

Η CNPD του Λουξεμβούργου (Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων) επέβαλε το πρόστιμο στην Amazon στο πλαίσιο απόφασής της στις 16 Ιουλίου, όπως αποκάλυψε η εταιρεία, η οποία σκοπεύει να ασκήσει έφεση, σύμφωνα με εκπρόσωπό της. Όπως αναφέρει το Reuters, ο κολοσσός του e-commerce υποστηρίζει στα σχετικά έγγραφα πως θεωρεί ότι η απόφαση στης CNPD ήταν χωρίς αξία.

Το GDPR (General Data Protection Regulation) της ΕΕ επιτάσσει οι εταιρείες να ζητούν τη συναίνεση των χρηστών πριν χρησιμοποιήσουν προσωπικά τους δεδομένα– αλλιώς είναι αντιμέτωπες με μεγάλα πρόστιμα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο η πίεση προς τους κολοσσούς της τεχνολογίας αυξάνεται από εθνικές αρχές, μετά από μια σειρά σκανδάλων σχετικά με θέματα προσωπικών δεδομένων και παραπληροφόρησης, αλλά και καταγγελιών περί κατάχρησης της ισχύος τους στην αγορά. Google (Alphabet), Facebook, Apple και Microsoft έχουν βρεθεί στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών αρχών, ενώ τον Δεκέμβριο η αρχή προστασίας δεδομένων της Γαλλίας επέβαλε το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει δώσει ποτέ, ύψους 100 εκατ. ευρώ, στη Google, για παραβίαση των κανόνων της χώρας ως προς τα online advertising trackers.