Προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου: «Ηλίθια» η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών της ΕΕ

«ΕΤΣΙ ΚΑΚΟΜΑΘΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ»

Για ακόμη μια φορά, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Κυπριακό.  

Μιλώντας στη Σύνοδο για την Περιοχή της Μεσογείου, των νέων του ΑΚΡ, ο Τσαβούσολγου χαρακτήρισε «ηλίθια» την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, υποστηρίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο «η Ε.Ε κακόμαθε την Κύπρο». Κατά τον ίδιο, αυτός είναι ο λόγος που εισακούστηκαν οι τουρκικές προτάσεις.   

«Τότε εμείς τι κάναμε; Στείλαμε τα γεωτρύπανά μας και ξεκινήσαμε γεωτρήσεις. Εδώ δείχνουμε τη δύναμή μας στο πεδίο, τώρα προχωρούμε το διπλωματικό σκέλος του. Και θα συνεχίσουμε επειδή έχουμε δίκιο. Άλλωστε δεν συζητούμε με κανένα τη δική μας υφαλοκρηπίδα. Ούτε επιτρέπουμε να ανοίξει συζήτηση. Αλλά για το διαμοιρασμό των αποθεμάτων στην Κύπρο πρέπει είμαστε ισχυροί και στο τραπέζι και στο πεδίο», ανέφερε χαρακτηριστικά, επιμένοντας πως για μία επιτυχημένη πολιτική, χρειάζεται να είναι τόσο στο τραπέζι όσο και στο πεδίο. «Ισχυρή εξωτερική πολιτική και στο τραπέζι και στο πεδίο της μάχης. Αυτό είναι το βασικό στοιχείο εξωτερική πολιτική της Τουρκίας σήμερα», τόνισε.  

Ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών κατήγγειλε τη Γαλλία πως είναι από τις χώρες της ΕΕ που υστερούν περισσότερο στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προσθέτοντας ότι απαγόρευσαν ακόμη και στις γυναίκες με μαντίλες να πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο: «Ο Μακρόν ήρθε ως φιλελεύθερος και βγήκε χειρότερος και από τον Σαρκοζί. Με τον ίδιο τρόπο χειρότερος και από τον Λεπέν», πρόσθεσε.