Quantcast

Προειδοποίηση EMA για νέες παρενέργειες στα εμβόλια των AstraZeneca και Johnson & Johnson

Βασίζονται στην ίδια τεχνολογία ιικού φορέα

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) προειδοποίησε το πρωί της Παρασκευής για νέες παρενέργειες που σχετίζονται με τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson για τον κορωνοϊό και τα οποία βασίζονται στην ίδια τεχνολογία ιικού φορέα.

Συγκεκριμένα, η επιτροπή ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων συνιστά την προσθήκη της μυοκαρδίτιδας και της περικαρδίτιδας στις εν δυνάμει παρενέργειες των εμβολίων τεχνολογίας mRNA κατά της Covid-19 Pfizer και Moderna.

Όσον αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca η επιτροπή ασφάλειας του Οργανισμού συνιστά να επικαιροποιηθεί το φυλλάδιο οδηγιών ώστε να αναφέρεται πλέον ως πιθανή παρενέργεια το σπάνιο σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ. Το συγκεκριμένο σύνδρομο είναι ένα σπάνιο νευρολογικό νόσημα στο οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται εναντίον των νεύρων, με αποτέλεσμα ο ασθενής να παρουσιάζει παράλυση και μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια. Σε βαριές περιπτώσεις δεν λειτουργούν σωστά οι αναπνευστικοί μύες.

Στην περίπτωση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson &Johnson, ο ΕΜΑ συνιστά πλέον να μην χορηγείται σε άτομα με σύνδρομο διαρροής των τριχοειδών αγγείων. Παράλληλα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να ορισθεί εάν θα χρειασθεί η χορήγηση περισσότερων των δύο δόσεων που σήμερα απαιτούνται για τα εγκεκριμένα εμβόλια κατά της Covid-19, προσθέτοντας ότι προς το παρόν το ισχύον πρωτόκολλο θεωρείται επαρκές.

 

Μόνο 10% προστασία στη μετάλλαξη Δέλτα από την πρώτη δόση των εμβολίων Pfizer και AstraZeneca

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με γαλλική μελέτη που υπογράφουν οι Delphine Planas, David Veyer και Olivier Schwartz στο περιοδικό Nature, όσοι έχουν προσβληθεί στο παρελθόν από τον κορονοϊό είναι πλέον πιο πιθανό να προσβληθούν ξανά λόγω της Ινδικής μετάλλαξης (Δέλτα).

Η ίδια μελέτη τονίζει επίσης ότι η προστασία έναντι της Ινδικής μετάλλαξης (Δέλτα) από την πρώτη δόση των εμβολίων είτε της Pfizer είτε της AstraZeneca δεν είναι παρά μόνο της τάξης του 10%, αν και με τη δεύτερη δόση η προστασία εκτοξεύεται στο 95%.

Επίσης η προστασία από τη μια δόση των εμβολίων είναι εξίσου χαμηλή και έναντι της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης (Βήτα).