Quantcast

Πρόεδρος Γεωργίας: Η Ρωσία να μάθει πού είναι τα σύνορά της – Η ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία να περιλαμβάνει και εμάς

Η πρόεδρος της Γεωργίας δήλωσε ότι πρέπει να ζητηθεί από τη Ρωσία να εγκαταλείψει τη σχεδόν 15ετή κατοχή της επικράτειας της χώρας της ως μέρος μιας ενδεχόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου του Κρεμλίνου στην Ουκρανία

“Η Ρωσία πρέπει να μάθει πού είναι τα σύνορά της”, δήλωσε η πρόεδρος Σαλομέ Ζουραμπισβίλι σε συνέντευξή της στην πρωτεύουσα Τιφλίδα. “Τα ζητήματα της Γεωργίας θα πρέπει να είναι στο τραπέζι γιατί κανείς δεν πρέπει να πιστεύει ότι αυτός ο πόλεμος μπορεί να επιλυθεί χωρίς η Ρωσία να υποχωρήσει από όλα τα κατεχόμενα εδάφη στην περιοχή”, είπε.

Η έκκληση της Ζουραμπισβίλι για αποκατάσταση της περιφερειακής τάξης εξαρτάται από μια αποφασιστική ήττα στην Ουκρανία για τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, μια στιγμή που ισχυρίστηκε ότι πλησιάζει γρήγορα. “Η Ρωσία έχασε ήδη τις μάχες, αν όχι εντελώς τον πόλεμο”, είπε στην προεδρική της κατοικία.

Όπως υπενθυμίζει το πρακτορείο Bloomberg, η Ρωσία έστειλε άρματα μάχης και στρατεύματα σε απόσταση 20 μιλίων από την Τιφλίδα κατά τη διάρκεια ενός σύντομου πολέμου με τη Γεωργία το 2008 για δύο αποσχιστικές περιοχές που αργότερα το Κρεμλίνο αναγνώρισε ως ανεξάρτητες, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που αναμόρφωσε μονομερώς τα σύνορα των κρατών που προέκυψαν από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Η Ρωσία έχει “σταθμεύσει” τον στρατό της στην Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία από τότε, καταλαμβάνοντας περίπου το ένα πέμπτο του γεωργιανού εδάφους.

“Μεγάλο λάθος”

Χωρίς να απαιτήσει από τη Ρωσία να προβεί σε πλήρη απόσυρση ως μέρος των όρων παράδοσης, “ο δυτικός κόσμος θα κάνει άλλο ένα μεγάλο λάθος – τόσο μεγάλο όσο το 2008, το 2014”, δήλωσε η Ζουραμπισβίλι, αναφερόμενη στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η έκβαση του πολέμου δεν είναι καθόλου ξεκάθαρη, καθώς οι δύο πλευρές προετοιμάζονται για δυνητικά αποφασιστικές μάχες την άνοιξη. Οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ουκρανίας έχουν εντείνει τις αποστολές όπλων για να ενισχύσουν τις δυνάμεις του Κιέβου ενάντια σε μια μεγάλης κλίμακας επίθεση που οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι μπορεί να σχεδιάζει η Ρωσία.

Οι επικρίσεις της Ζουραμπισβίλι κατά της Ρωσίας την έφεραν σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση της Γεωργίας, η οποία έχει φροντίσει να αποφύγει τον ανταγωνισμό με τον Πούτιν για την εισβολή του στην Ουκρανία.

Ενώ έχει καταδικάσει την “αδικαιολόγητη” επιθετικότητα της Ρωσίας, ο πρωθυπουργός Ιρακλί Γκαριμπασβίλι δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και έχει αρνηθεί να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, κατηγορώντας τους επικριτές της πολιτικής του τον περασμένο μήνα ότι επιδιώκουν να “δημιουργήσουν ένα δεύτερο μέτωπο στη Γεωργία”.

Η χώρα των λιγότερο από 4 εκατ. κατοίκων επέκτεινε το εμπόριο με τη Ρωσία και καλωσόρισε δεκάδες χιλιάδες Ρώσους που εγκατέλειψαν τη χώρα με τις οικονομίες τους, με αποτέλεσμα η οικονομία της Γεωργίας να λάβει πέρυσι 2 δισ. δολάρια.

Η Ζουραμπισβίλι, 70 ετών, εξελέγη το 2018 ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Γεωργίας, ένας ρόλος σε μεγάλο βαθμό τελετουργικός, αν και τυπικά είναι αρχιστράτηγος. Στη συνέντευξη κατέστησε σαφές ότι αναγνωρίζει τα όρια της ικανότητάς της να επηρεάζει την πολιτική, αν και δήλωσε επίσης ότι η ξεκάθαρη στάση της υπέρ της Ουκρανίας έχει τη λαϊκή υποστήριξη των Γεωργιανών.

ΕΕ – ΝΑΤΟ

Παρ’ όλα αυτά, παραδέχθηκε ότι οι αρχές πρέπει να είναι “πιο προσεκτικές”, δεδομένου ότι η Γεωργία βρίσκεται υπό μερική ρωσική κατοχή και δεν διαθέτει την προστασία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, όπου φιλοδοξεί να ενταχθεί.

Οι φιλοδοξίες της Γεωργίας στην ΕΕ δέχθηκαν πλήγμα τον Ιούνιο, όταν τα κράτη μέλη απένειμαν καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και τη γειτονική Μολδαβία, θέτοντάς τες σε πορεία ένταξης στο μπλοκ, ενώ είπαν στην Τιφλίδα ότι πρέπει ακόμη να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να ενταχθεί στην ίδια κατηγορία.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ασκήσει κριτική στη Γεωργία για την καταστολή των ελευθεριών των μέσων ενημέρωσης και την οπισθοδρόμηση όσον αφορά τη δικαστική μεταρρύθμιση και τις πολιτικές ελευθερίες – συμπεριλαμβανομένων εκείνων του πρώην προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο οποίος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο ενώ εκτίει ποινή φυλάκισης που οι υποστηρικτές του θεωρούν πολιτικά υποκινούμενη. Η κυβέρνηση της Γεωργίας αρνείται την κατηγορία αυτήν.

Ο Σαακασβίλι τέθηκε υπό κράτηση τον Οκτώβριο του 2021, αφού εισήλθε στη Γεωργία για πρώτη φορά μετά την παραίτησή του στο τέλος της προεδρίας του το 2013. Διέφυγε στο εξωτερικό όταν το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο που ίδρυσε ο δισεκατομμυριούχος αντίπαλός του Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, ο πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας, τον κατηγόρησε για κατάχρηση εξουσίας. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι πέρασε παράνομα στη Γεωργία.

Η Ζουραμπισβίλι, η οποία έχει την εξουσία να απονείμει χάρη στον ηγέτη της Επανάστασης των Ρόδων της χώρας το 2003, δεν θέλησε να σχολιάσει τα σχέδιά της, αλλά δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι “μια μεμονωμένη υπόθεση θα καθορίσει το ευρωπαϊκό μας μέλλον”.

Αν και η Γεωργία δεν έχει ανταποκριθεί σε ορισμένες απαιτήσεις της ΕΕ, εν μέρει λόγω των πολιτικών διαιρέσεων, η πρόεδρος δήλωσε ότι έχει έρθει η ώρα για μια “στρατηγική απόφαση που πρέπει να ληφθεί από την Ευρώπη”. Η χώρα δεν μπορεί να αντέξει άλλη μια αποτυχία στην επίσημη υποψηφιότητα, η οποία θα μπορούσε να ενθαρρύνει τη Ρωσία παρουσιάζοντας τη Γεωργία ως “γκρίζα ζώνη” για τις φιλοδοξίες της, σημείωσε.

“Πρέπει να μας δώσετε το καθεστώς της υποψήφιας χώρας”, δήλωσε η Ζουραμπισβίλι και πρόσθεσε: “Δεν είμαστε τέλειοι, ξέρω ότι υπάρχουν πράγματα που δεν έχουμε κάνει, αλλά νομίζω ότι παρ’ όλα αυτά πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά”.