Πρίγκιπας Γουίλιαμ: Θα χρηματοδοτήσει πρόγραμμα για σπίτια στη μνήμη της Νταϊάνα για τους άστεγους

«Η μητέρα μου θα απογοητευόταν που δεν έχουμε προχωρήσει με την αντιμετώπιση του θέματος των αστέγων»

3.000.000 λιρών, τα οποία θα διατεθούν για την καταπολέμηση της «αστεγίας» τα επόμενα πέντε χρόνια, έβαλε σε εφαρμογή ο πρίγκιπας Γουίλιαμ. Ο διάδοχος του θρόνου θα χρηματοδοτήσει έξι έργα σε εμβληματικές τοποθεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι -σε ποσοστό 50% παιδιά- είναι άστεγοι και ζουν στους δρόμους, σε αυτοκίνητα ή ξενώνες. Ο Γουίλιαμ εξοικειώθηκε με την «αστεγία» σε μικρή ηλικία χάρη στη μητέρα του, πριγκίπισσα Νταϊάνα, έπειτα από μυστική επίσκεψη σε καταφύγιο αστέγων.

«Η μητέρα μου θα απογοητευόταν που δεν έχουμε προχωρήσει με την αντιμετώπιση του θέματος των αστέγων», λέει χαρακτηριστικά. «Σε μια προοδευτική κοινωνία, όλοι χρειάζονται ένα ασφαλές σπίτι, αξιοπρέπεια και υποστήριξη.

Σε βάθος πενταετίας, θα δώσω στους Βρετανούς ελπίδα ότι η έλλειψη στέγης αντιμετωπίζεται όταν συνεργαζόμαστε. Πιστεύω ακράδαντα ότι με τη συνεργασία η έλλειψη στέγης θα γίνει σπάνια και σύντομη», αναφέρει. Πηγές αναφέρουν ότι η πρωτοβουλία του εμπνέεται καθαρά από την Νταϊάνα, που το καλοκαίρι που μας πέρασε θα έκλεινε τα 62 αν ζούσε.

«Το πρόγραμμα είναι η “κληρονομιά” της μητέρας του. Σημαίνει πολλά για εκείνον, όπως σήμαινε πολλά για την Νταϊάνα. Δεσμεύτηκε να αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε για τους άστεγους. Ο πρίγκιπας είναι η καρδιά και η ψυχή του προγράμματος», λένε άνθρωποι του περιβάλλοντός του.

 

*Πηνελόπη Μαρκάκη/Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή την Τρίτη 27 Ιουνίου