ΠΟΥ για ευλογιά των πιθήκων: Στα 41.000 τα κρούσματα στην Ευρώπη

«Τα χειρότερα μάλλον πέρασαν», αναφέρει ο ΠΟΥ

Συναγερμός σήμανε ανά τον κόσμο, καθώς περισσότερα από 41.000 κρούσματα και 12 θάνατοι έχουν καταγραφεί από τον Μάιο που ξέσπασε η πρωτοφανής επιδημία ευλογιάς των πιθήκων, σύμφωνα όμως με την τελευταία ενημέρωση του ΠΟΥ, η επιδημία φαίνεται πως βρίσκεται σε ύφεση στην Ευρώπη.

 

 

 

 

Ειδικότερα, έπειτα από έναν μήνα συνεχούς αύξησης, ο ρυθμός αναφοράς νέων κρουσμάτων παγκοσμίως μειώθηκε κατά 21% την εβδομάδα που έληξε στις 21 Αυγούστου, ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σε 96 χώρες τα κρούσματα

Κρούσματα καταγράφονται σε 96 χώρες, και ο ΠΟΥ έχει κηρύξει παγκόσμια έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, το ανώτατο επίπεδο συναγερμού που ισχύει και στην περίπτωση της πανδημίας Covid-19.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι η επιδημία επιβραδύνεται στην Ευρώπη, όπου ένας συνδυασμός αποτελεσματικών μέτρων δημόσιας υγείας, αλλαγής συμπεριφοράς και εμβολιασμών βοηθά στην πρόληψη της μετάδοσης», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους.

ΗΠΑ

Παρόλα αυτά, αρκετές χώρες ανέφεραν αύξηση του εβδομαδιαίου αριθμού κρουσμάτων, με τις ΗΠΑ να βρίσκονται στην κορυφή.

Στις ΗΠΑ αντιστοιχεί εξάλλου το 34% του συνόλου των μέχρι σήμερα περιστατικών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε όλη την αμερικανική ήπειρο οι λοιμώξεις παρουσιάζουν «συνεχιζόμενη απότομη άνοδο» προειδοποίησε ο ΠΟΥ.

Η κατάσταση έχει ανατραπεί σε σχέση με τις αρχές Ιουλίου, όταν η Ευρώπη αντιστοιχούσε στο 90% των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων λοιμώξεων.

Το 98% των κρουσμάτων αφορά άνδρες και, μεταξύ αυτών που ανέφεραν τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους, το 96% είναι άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες.

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων είναι ενδημικός εδώ και δεκαετίες στην Αφρική και οι ειδικοί υποψιάζονται ότι η επιδημία σε Ευρώπη και Αμερική ξέσπασε από σεξουαλικές επαφές σε δύο φεστιβάλ στο Βέλγιο και την Ισπανία.

Οι ειδικοί τονίζουν πάντως ότι η ασθένεια μπορεί δυνητικά να μεταδοθεί και σε άλλες πληθυσμιακές ομάδες μέσω σεξουαλικής ή άλλης στενής σωματικής επαφής.