Πώς ένα λύκειο στην Εσθονία έχει σχεδόν επιτύχει ουδετερότητα ως προς τον άνθρακα

Παρά την ενεργειακή κρίση που πλήττει σήμερα την Ευρώπη, ο τρόπος λειτουργίας του κτιρίου σημαίνει ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου, ηλεκτρικής ενέργειας και νερού παραμένει πολύ χαμηλή

Το Põlva στη νοτιοανατολική Εσθονία είναι υπερήφανο για το κορυφαίο δημόσιο λύκειο του, το πρώτο στη χώρα με σχεδόν μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Το Polva Gümnaasium είναι ένα ευρωπαϊκό έργο που προσφέρει βιώσιμες ενεργειακές λύσεις που κυμαίνονται από την επιλογή των δομικών υλικών, όπως το ξύλο, μέχρι τον τρόπο λειτουργίας αυτού του έξυπνου κτιρίου.

Παρά την ενεργειακή κρίση που πλήττει σήμερα την Ευρώπη, ο τρόπος λειτουργίας του κτιρίου σημαίνει ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου, ηλεκτρικής ενέργειας και νερού παραμένει πολύ χαμηλή.

“Το ενεργειακά ουδέτερο σχολείο μας σημαίνει ότι έχουμε ηλιακούς συλλέκτες περίπου 140 στην οροφή και οι αίθουσες διδασκαλίας βρίσκονται στη νότια πλευρά, ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιούμε το μεγαλύτερο μέρος του ήλιου”, εξήγησε η Marit Oimet, καθηγήτρια και υπεύθυνη σχολικής ζωής στο Polva Gümnaasium. “[Έχουμε πολύ] ξύλο που το κάνει να αισθάνεται πραγματικά άνετα και ζεστά – σαν να σε αγκαλιάζει”.

Όλες οι πηγές ενέργειας στο σχολείο είναι πράσινες. Ορισμένες είναι πιο προφανείς, όπως οι 144 ηλιακοί συλλέκτες, οι οποίοι παράγουν 37,4 kWh.

Άλλα είναι πιο διακριτικά, όπως οι περσίδες που ανεβοκατεβαίνουν ή κατεβαίνουν αυτόματα ανάλογα με το φως και συμβάλλουν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό.

Το κτίριο, το οποίο χρονολογείται από τη σοβιετική εποχή, ανακατασκευάστηκε πλήρως το 2016 και ο Kuldar Leis, πρώην πρόεδρος του δήμου Põlva, ήταν ο άνθρωπος πίσω από την ιδέα.

“Εδώ, σε μια μικρή πόλη, είναι ένα μεγάλο βήμα”, δήλωσε στο Smart Regions. “Έχουμε ένα πολύ αποτελεσματικό σύστημα εξαερισμού. Εξάλλου, συλλέγουμε το νερό της βροχής και το χρησιμοποιούμε στο σύστημά μας. Και τέλος, χρησιμοποιούμε την τηλεθέρμανση… (η θέρμανση) είναι ζεστό νερό”.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για το έργο αυτό ξεπέρασε τα 5,7 εκατομμύρια ευρώ, με συνεισφορά από την Ευρωπαϊκή Πολιτική Συνοχής ύψους 4,9 εκατομμυρίων ευρώ.

 

 

 

 

Πηγή: euronews.com