Πομπέο: Η εξόντωση του Σουλεϊμανί ήταν μέρος της στρατηγικής αποτροπής των ΗΠΑ

«ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ»

Η εξόντωση του Κασέμ Σουλεϊμανί αποτελούσε «μέρος μιας ευρύτερης αμερικανικής στρατηγικής «αποτροπής» που δυνητικά έχει επίσης εφαρμογή στην Κίνα και τη Ρωσία, δήλωσε ο Μάικ Πομπέο, τονίζοντας ότι η αμερικανική επιδρομή της 3ης Ιανουαρίου εναντίον του Ιρανού στρατηγού έγινε προληπτικά, «για την αποτροπή επικείμενων επιθέσεων».

Σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Χούβερ του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, με τίτλο «Η αποκατάσταση της αποτροπής: το ιρανικό παράδειγμα», ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επικεντρώθηκε στη στρατηγική της κυβέρνησης Τραμπ να εφαρμόσει «αληθινή αποτροπή» έναντι του Ιράν, καθώς όπως είπε προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις ενεθάρρυναν την ιρανική «κακόβουλη δραστηριότητα».

Όπως αναφέρει το Reuters, σύμφωνα με τον Πομπέο, πίσω από την εξόντωση του Σουλεϊμανί βρίσκεται μια «ευρύτερη στρατηγική». «Ο πρόεδρος Τραμπ και όσοι από εμάς είμαστε στην ομάδα των συμβούλων του για την εθνική ασφάλεια αποκαθιστούμε την αποτροπή — ην αληθινή αποτροπή— έναντι της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν», πρόσθεσε.

«Ο αντίπαλός σου πρέπει να κατανοήσει ότι όχι μόνο έχεις τη δυνατότητα να του επιβάλλεις κόστη, αλλά ότι είσαι πράγματι διατεθειμένος να το πράξεις», συνέχισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, επαναλαμβάνοντας την άποψη ότι η διεθνής συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, από την οποία απέσυρε τις ΗΠΑ ο Τραμπ το 2018, ενίσχυε την Τεχεράνη.

«Η Αμερική σήμερα απολαμβάνει την καλύτερη θέση ισχύος έναντι του Ιράν στην οποία βρεθήκαμε ποτέ», έκρινε ο Μάικ Πομπέο, επισημαίνοντας τη ζημιά που προκαλούν στην ιρανική οικονομία οι αμερικανικές κυρώσεις.

«Η σημασία της αποτροπής δεν περιορίζεται στο Ιράν», ξεκαθάρισε ο Πομπέο. «Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αποτρέπουμε τους εχθρούς μας για να υπερασπιζόμαστε την ελευθερία. Αυτό το νόημα έχει η δουλειά του προέδρου Τραμπ για να γίνει ο στρατός μας πιο ισχυρός παρά ποτέ», συμπλήρωσε.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ενέταξε σε αυτή τη νέα στρατηγική την επανέναρξη της χορήγησης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία