Το περουβιανό κοινοβούλιο συνεδριάζει ξανά σήμερα, αφού ανέβαλε εκ νέου χθες τη λήψη απόφασης για το εάν θα διεξαχθούν βουλευτικές και προεδρικές εκλογές πρόωρα, μέσα στη χρονιά, την ώρα που γινόταν στη Λίμα νέα διαδήλωση με κεντρικό αίτημα να παραιτηθεί η πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε.
“Η συνεδρίαση της ολομέλειας αναβάλλεται ως την 1η Φεβρουαρίου στις 11:00” (τοπική ώρα· στις 18:00 ώρα Ελλάδας), ανέφερε χθες βράδυ μέσω Twitter το προεδρείο του κοινοβουλίου.
Η Ντίνα Μπολουάρτε και το κόμμα Fuerza Popular (“Λαϊκή Δύναμη”, λαϊκιστική δεξιά, η παράταξη της οικογένειας των Φουχιμόρι) προτείνουν οι εκλογές που είχαν ήδη επισπευστεί και θα γίνονταν τον Απρίλιο του 2024 να διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2023. Ελπίζουν ότι με την απόφαση αυτή θα αποκλιμακωθούν οι μαζικές κινητοποιήσεις και οι ταραχές στις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 48 άνθρωποι από την 7η Δεκεμβρίου.
Το περουβιανό κοινοβούλιο, που απέρριψε την πρόταση στην πρώτη ψηφοφορία του, το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο, μοιάζει να υπεκφεύγει αυτή την εβδομάδα. Προχθές Δευτέρα, επτά και πλέον ώρες συνομιλιών δεν ήταν αρκετές. Χθες τα μέλη του Κογκρέσου προτίμησαν να αναβάλουν ξανά τη λήψη απόφασης.
“Η κρίση στο Περού οφείλεται στο ότι το νεοφιλελεύθερο μοντέλο απέτυχε” και “μαζί με τις εκλογές θα πρέπει να γίνει λαϊκή διαβούλευση για (την ίδρυση) Συντακτικής Συνέλευσης” που θα αναλάβει την κατάρτιση νέου Συντάγματος, έκρινε ο αριστερός βουλευτής Έντγκαρ Τέγιο.
Η Ντίνα Μπολουάρτε αύξησε το βράδυ της Κυριακής το βράδυ της Κυριακής, κατά τη διάρκεια διαγγέλματός της προς το έθνος: “κυρίες και κύριοι του κοινοβουλίου, πρέπει να κατανοήσετε την ιστορική σας ευθύνη”, είπε και πρόσθεσε πως “αύριο (σ.σ. προχθές Δευτέρα) σας δίνεται η ευκαιρία να κερδίσετε την εμπιστοσύνη της χώρας” ανταποκρινόμενοι στο αίτημα που προβάλλεται από τους διαδηλωτές, είπε. “Ψηφίστε υπέρ του Περού, υπέρ της χώρας, επισπεύδοντας τις εκλογές, ορίζοντας πως θα γίνουν το 2023 κι ας πούμε σε όλο το Περού με την πιο μεγάλη υπευθυνότητα πως θα φύγουμε όλοι”, πρόσθεσε.
Οι διαδηλωτές απαιτούν να παρατηθεί η πρόεδρος Μπολουάρτε, να διαλυθεί το Κογκρέσο, στο οποίο η κοινή γνώμη δεν έχει καμιά εμπιστοσύνη, να προκηρυχθούν άμεσα βουλευτικές και προεδρικές εκλογές και να συγκληθεί Συντακτική Συνέλευση.
Η σοβαρή πολιτική και κοινωνική κρίση που ζει η χώρα ξέσπασε μετά την παύση, τη σύλληψη και την προφυλάκιση την 7η Δεκεμβρίου του αριστερού πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο, ο οποίος κατηγορήθηκε πως αποπειράθηκε “πραξικόπημα”, ανακοινώνοντας πως θα διέλυε το Κογκρέσο, καθώς ετοιμαζόταν να τον απομακρύνει από την εξουσία. Τον διαδέχθηκε η ως τότε αντιπρόεδρος του κυρία Μπολουάρτε, την οποία οι διαδηλωτές χαρακτηρίζουν “προδότρια”.
Ο Χερόνιμο Λόπες της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων του Περού (ΓΣΕΠ) κατηγόρησε προχθές Δευτέρα τα μέλη του Κογκρέσου πως έχουν προσκολληθεί στα βουλευτικά τους αξιώματα και κάλεσε σε νέα κινητοποίηση χθες.
“Πολιτικά συμφέροντα”
Εκατοντάδες άνθρωποι έκαναν πορεία χθες στο κέντρο της πρωτεύουσας, φθάνοντας περίπου 200 μέτρα από το κοινοβούλιο. Περί τις 20:00 χθες (τοπική ώρα· σήμερα στις 03:00 ώρα Ελλάδας), ξέσπασαν επεισόδια, με την αστυνομία να κάνει εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, αν και μεγάλο μέρος των ανθρώπων που συμμετείχαν στην κινητοποίηση είχε ήδη φύγει.
“Εκτιμάμε ότι η κυρία Μπολουάρτε άφησε κατά μέρος τις αρχές της και έχασε τον σεβασμό του λαού” όταν δεν παραιτήθηκε την ημέρα που ο πρώην πρόεδρος Καστίγιο παύθηκε. “Κάποια που δείχνει απιστία δεν μπορεί να παραμένει στην εξουσία”, είπε ο Νέλσον Καλδερόν, φοιτητής 30 ετών. “Ακόμα κι αν επισπεύσει τις εκλογές, το μοναδικό αίτημα του λαού θα παραμείνει να παραιτηθεί η Ντίνα Μπολουάρτε. (…) Ο κόσμος δεν θέλει πλέον να διαλέγεται με κάποια που δολοφονεί τον ίδιο της το λαό”, εξήγησε.
Η Φάνι Γιούκρα, 25 ετών, από την περιφέρεια Πούνο, κρίνει πως οι πολιτικοί “δεν βλέπουν τίποτε άλλο πέρα από τα δικά τους πολιτικά συμφέροντα, όχι αυτά των Περουβιανών. Θα συνεχίσουμε να διαδηλώνουμε μέχρι τέλους”.
Χιλιάδες διαδηλωτές πήγαν το τελευταίο διάστημα από περιοχές των Άνδεων στην πρωτεύουσα, καθώς λένε πως οι διαμαρτυρίες που γίνονται στις περιοχές τους δεν εισακούγονται.
Η πολιτική και κοινωνική κρίση των τελευταίων επτά εβδομάδων αντανακλά εκτός των άλλων το πελώριο χάσμα ανάμεσα στις ελίτ της πρωτεύουσας και του φτωχών και ιστορικά παραμελημένων πληθυσμών των Άνδεων, που υποστήριζαν τον κ. Καστίγιο, στην εκλογική νίκη του οποίου είδαν κάτι σαν ρεβάνς για την περιφρόνηση και τον ρατσισμό σε βάρος τους.
Εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν ξανά χθες σε κινητοποιήσεις στον νότο. Στη Χουλιάκα, όπου σκοτώθηκαν 18 άνθρωποι σε συγκρούσεις με την αστυνομία την 9η Ιανουαρίου, άνθρωποι με παραδοσιακές στολές φώναζαν “λαός ενωμένος ποτέ νικημένος”.
Στην Κούσκο, τουριστική πρωτεύουσα της χώρας, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο Μάτσου Πίτσου, διαδηλωτές έκαναν πορεία στην πόλη, αναγκάζοντας καταστηματάρχες να κλείσουν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ