Quantcast

Politico: Το Κίεβο χάνει τον «κολλητό του»… Μπόρις Τζόνσον – Τι θα συμβεί μετά;

«Ο Τζόνσον έθεσε ένα διαφορετικό πρότυπο συμπεριφοράς. Κανείς δεν μπορεί να το αντικαταστήσει αυτό», δήλωσε ο Κουλέμπα την περασμένη εβδομάδα, υπογραμμίζοντας τη «χημεία» μεταξύ των δύο ηγετών που, όπως είπε, «πιθανώς δεν θα συμβεί» υπό κάποιον άλλο

Στις πρωτεύουσες της Ευρώπης, οι πολιτικοί πανηγύρισαν σε μεγάλο βαθμό την πτώση του Μπόρις Τζόνσον. Όχι, όμως, στο Κίεβο, γράφει το «Politico». Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε στον Βρετανό ομόλογό του: «Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η υποστήριξη της Μεγάλης Βρετανίας θα διατηρηθεί, αλλά η προσωπική σας ηγεσία και το χάρισμά σας την έκαναν ξεχωριστή».

 

Η προφανής φιλία μεταξύ τους έχει συμβάλει στην εδραίωση της φήμης του Ηνωμένου Βασιλείου ως ενός από τους πιο σφοδρούς πολέμιους της Ρωσίας τα τελευταία χρόνια, παρά την άποψη των… κυνικών ότι ο Τζόνσον επεδίωκε, επίσης, έναν υψηλού προφίλ αντιπερισπασμό από την εμπλοκή του σε αρκετά εγχώρια σκάνδαλα.

Με τον Μπόρις Τζόνσον να αποχωρεί πλέον από την πρωθυπουργία στις 6 Σεπτεμβρίου, ένα ερώτημα παραμένει στο Κίεβο: Θα επιβιώσει ο στενός δεσμός του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ουκρανία;

Ο Ντμίτρι Κουλέμπα, υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, θεωρεί ότι κανένας αντικαταστάτης δεν θα μπορούσε να φτάσει την αφοσίωση του Μπόρις Τζόνσον στην υπόθεση.

«Ο Τζόνσον έθεσε ένα διαφορετικό πρότυπο συμπεριφοράς. Κανείς δεν μπορεί να το αντικαταστήσει αυτό», δήλωσε ο Κουλέμπα την περασμένη εβδομάδα, υπογραμμίζοντας τη «χημεία» μεταξύ των δύο ηγετών που, όπως είπε, «πιθανώς δεν θα συμβεί» υπό κάποιον άλλο.

Στενοί φίλοι του Τζόνσον, επίσης, φοβούνται ότι ένας νέος συντηρητικός πρωθυπουργός θα μπορούσε να ακολουθήσει πιο ήπια γραμμή.

Ένας από τους μακροβιότερους πολιτικούς συμμάχους του Τζόνσον δήλωσε στο «Politico» ότι η αποχώρηση του πρωθυπουργού ήταν «ένας πραγματικός κίνδυνος» για την Ουκρανία, προσθέτοντας: «Είναι απώλεια να έχουμε κάποιον σαν κι αυτόν και να αποχωρεί».

Η ανοιχτή κούρσα για τη διαδοχή του Τζόνσον έχει πλέον περιοριστεί σε δύο υποψηφίους, τη Λιζ Τρας, υπουργό Εξωτερικών του και επί του παρόντος επικρατέστερη, και τον Ρίσι Σουνάκ, τον πρώην καγκελάριο του οποίου η παραίτηση επέσπευσε την πτώση του Τζόνσον. Μέχρι στιγμής κανένας από τους δύο δεν έχει προσφέρει κάποια πρόταση ότι θα άλλαζε πορεία στο θέμα της Ουκρανίας.

Πράγματι, η Ουκρανία παρείχε μια σπάνια στιγμή ενότητας σε μια κατά τα άλλα εύθραυστη τηλεοπτική συζήτηση στην prime time μεταξύ Σουνάκ και Τρας το βράδυ της Δευτέρας. Ο Σουνάκ ανέφερε ότι «συλλογικά μπορούμε όλοι ως χώρα να είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι για τη συμβολή και την ηγετική ικανότητα που επέδειξε το Ηνωμένο Βασίλειο στο να αντισταθεί στη ρωσική επιθετικότητα και αυτό θα συνεχιστεί, φαντάζομαι, όποιος κι αν γίνει πρωθυπουργός».

Η Σοφία Γκαστόν (Sophia Gaston), διευθύντρια της δεξαμενής σκέψης «British Foreign Policy Group», προέβλεψε ότι θα υπάρξουν -αναπόφευκτα- «διακριτά» στυλ ηγεσίας στην Ουκρανία, με «λίγο πολύ πλήρη συνέχεια υπό την Τρας, επειδή έχει υπάρξει αρκετά ενεργή στη διαμόρφωση της τρέχουσας πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης».

«Γνωρίζουμε πολύ λιγότερα για τα ένστικτα εξωτερικής πολιτικής του Ρίσι, διότι, σε αντίθεση με την Τρας, δεν έχει υπηρετήσει ποτέ σε χαρτοφυλάκιο εξωτερικής πολιτικής ή άμυνας», πρόσθεσε η Γκαστόν.

Πολλοί από τους ειδικούς της εξωτερικής πολιτικής εντός του Συντηρητικού Κόμματος βλέπουν και τις δύο επιλογές που έχουν μπροστά τους και απελπίζονται…