Ποιo είναι το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν που χτύπησε στο Αφγανιστάν

Η οργάνωση φέρεται να έχει ανταγωνιστικές σχέσεις με τους Ταλιμπάν

To παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράν, γνωστό και ως Ισλαμικό Κράτος της Επαρχίας Χορασάν (ISIS-K ή ISKP) ανέλαβε την ευθύνη για την πολλαπλή επίθεση στο Αφγανιστάν.

Η οργάνωση φέρεται να έχει ανταγωνιστικές σχέσεις με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι στην παρούσα συγκυρία δεν είχαν συμφέρον από μία επίθεση σε βάρος των Αμερικανών. Ούτε όμως και τη δυνατότητα, εκ του αποτελέσματος, να την σταματήσουν.

Όπως αναφέρει το BBC, είναι είναι ένα περιφερειακό στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους που δρα από την επαρχία Χορασάν του Ιράν -το οποίο στην πλειοψηφία του είναι σιιτικό, και επομένως αποτελεί και αυτό ως πληθυσμός «στόχο» των Σουνιτών του Ισλαμικού Κράτους.

Θεωρείται δε το πιο «δραστήριο» παρακλάδι της οργάνωσης, από άποψη επιθέσεων στο Αφγανιστάν και το γειτονικό Πακιστάν, αλλά και το πιο εξτρεμιστικό και βίαιο από τις οργανώσεις που δρουν στις δύο αυτές χώρες.

Δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2015, στην κορύφωση της κυριαρχίας του ISIS στο Ιράκ και τη Συρία και πριν από την πτώση του αυτοανακηρυχθέντος «Χαλιφάτου» του Ισλαμικού Κράτους από τις αμερικανικές δυνάμεις που επιχειρούσαν στα πλαίσια του συριακού εμφυλίου.

Στρατολογεί Αφγανούς και Πακιστανούς τζιχαντιστές καθώς και Ταλιμπάν που λιποτακτούν, επειδή δεν θεωρούν πλέον «αρκετά ριζοσπαστικούς» τους ίδιους τους Ταλιμπάν.

Στο Αφγανιστάν, έχουν το «στρατηγείο» τους στην επαρχία Νανγκαρχάρ, ώστε να ελέγχουν τις διαδρομές ναρκωτικών και διακίνησης ανθρώπων που προέρχονται από το Πακιστάν.

Σε αντίθεση με τους Ταλιμπάν, που ενδιαφέρονται αποκλειστικά και μόνο για τον έλεγχο ισχύος στο Αφγανιστάν, το IS-K είναι μέρος του διεθνούς δικτύου του Ισλαμικού Κράτους που εξακολουθεί να επιδιώκει, έστω και με μειωμένες πλέον επιχειρησιακές δυνατότητες, την εκτέλεση επιθέσεων σε «δυτικούς στόχους» σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Στο απόγειο της δράσης τους, θεωρείται πως είχαν περί τους 3.000 μαχητές, όμως πιστεύεται πως υπέστησαν σημαντικές απώλειες εξαιτίας των συγκρούσεών τους με τις ΗΠΑ, τον (προ της έλευσης των Ταλιμπάν) αφγανικό στρατό, αλλά και τους ίδιους τους Ταλιμπάν.

Πώς συνδέονται οι Ταλιμπάν με το Ισλαμικό Κράτος

Περιφερειακά θεωρείται πως υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας των Ταλιμπάν με το Ισλαμικό Κράτος IS-K μέσω του λεγόμενου δικτύου Χακάνι, που είναι σύμμαχοι των Ταλιμπάν.

Μάλιστα οι δεσμοί του Ισλαμικού Κράτους της Επαρχίας Χορασάν με το δίκτυο Χακάνι, θεωρούνται εξίσου ισχυροί.

Επικεφαλής του δικτύου Χακάνι στην Καμπούλ είναι ο Χαλίλ Χακάνι, ο οποίος είναι επικηρυγμένος με το ποσό των 5 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Πολλές μεγάλες επιθέσεις το διάστημα μεταξύ 2019-2021 εμπεριείχαν τη συνεργασία ανάμεσα στο IS-K, το δίκτυο Χακάνι των Ταλιμπάν και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις με έδρα το Πακιστάν», αναφέρει ο δρ Σατζάν Γκοχέλ, από το ίδρυμα Asia Pacific Foundation, ο οποίος επί σειρά ετών μελετά τα εξτρεμιστικά δίκτυα που δρουν στο Αφγανιστάν.

Οι Ταλιμπάν αποφυλάκισαν τους εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους

Όταν η Καμπούλ έπεσε στους Ταλιμπάν στις 15 Αυγούστου, οι τελευταίοι αποφυλάκισαν μεγάλο αριθμό εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα, από τη φυλακή Πουλ-ε-Τσάκρι.

Όμως το IS-K έχει και μεγάλες «ιδεολογικές» διαφωνίες με τους Ταλιμπάν, κατηγορώντας τους ότι εγκατέλειψαν τον ιερό πόλεμο της Τζιχάντ και πως υπέκυψαν σε συμφωνίες με τους Αμερικανούς που υπογράφησαν σε πολυτελή ξενοδοχεία στη Ντόχα του Κατάρ (πρόκειται για η Συμφωνία της Ντόχα, μεταξύ ΗΠΑ και Ταλιμπάν, που σφράγισε την αμερικανική αποχώρηση από το Αφγανιστάν).

Πλέον οι μαχητές αυτοί αποτελούν «κίνδυνο ασφαλείας» και για τους ίδιους τους Ταλιμπάν, καθώς προσπαθούν να εδραιώσουν τον έλεγχο της χώρας και να πετύχουν κάποια μορφή νομιμοποίησης από τη Δύση.

Τον Αύγουστο του 2019, το IS-K εξαπέλυσε επίθεση σε έναν σιιτικό γάμο στην Καμπούλ, σκοτώνοντας 91 ανθρώπους.

Τις τελευταίες 12 μέρες φαίνεται πως προετοίμαζε την επίθεση

Νωρίτερα σήμερα, αναλυτές στον τομέα της ασφάλειας επισήμαναν ότι η δραστηριότητα του ISIS-K διακόπηκε απότομα εδώ και 12 ημέρες, ένδειξη ότι προετοίμαζε κάποια μεγάλη επιχείρηση, όπως βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.

Η προειδοποίηση αυτή ωστόσο δεν απέτρεψε πολλούς Αφγανούς που συνέχισαν να συρρέουν στο αεροδρόμιο για να καταφέρουν να επιβιβαστούν σε κάποιο αεροπλάνο.

«Θα περιμένω μέχρι να κλείσει το αεροδρόμιο», είπε  ένας άνδρας που δήλωσε ότι ονομάζεται Χαμίντ και ότι εργαζόταν για κάποιο υπουργείο πριν να καταλάβουν την Καμπούλ οι Ταλιμπάν.

«Θα δώσουν τη δουλειά μας στους δικούς τους. Πώς θα φροντίσω την οικογένειά μου;» διερωτήθηκε, καθώς δεν τον καθησύχασε η διαβεβαίωση των Ταλιμπάν ότι οι πολίτες δεν έχουν να φοβούνται τίποτα.

 

Πηγή: Powergame.gr