Quantcast

Παρέμβαση των Ευρωπαίων δικηγόρων στο θέμα της τεχνητής νοημοσύνης

Μετά την πρόσφατη κυκλοφορία του ChatGPT και τις αναφορές που έγιναν για τους κινδύνους από τη χρήση ανεπτυγμένων εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης

Στο θέμα των εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης παρενέβη το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE) μετά από σχετική πρωτοβουλία του Έλληνα προέδρου του Παναγιώτη Περάκη.

 

Ειδικότερα, μετά την πρόσφατη κυκλοφορία του ChatGPT και τις αναφορές που έγιναν για τους κινδύνους από τη χρήση ανεπτυγμένων εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, παρενέβη ο ευρωπαϊκός φορέας των δικηγόρων (CCBE). Υπενθυμίζεται ότι το Chat Generative Pre-Trained Transformer (Chat GPT), αναπτύχθηκε από μια ερευνητική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης, την Open AI. Είναι μια τεχνολογία chatbot τεχνητής νοημοσύνης που υποστηρίζεται από ΤΝ και σύμφωνα με ένα πρόγραμμα μπορεί να επεξεργαστεί την ανθρώπινη γλώσσα και παράλληλα μπορεί να παράγει γραπτό κείμενο με βάση τα δεδομένα που το τροφοδοτεί ο κάθε χρήστης του.

 

Αναλυτικότερα, μετά την ανοικτή επιστολή του οργανισμού Futureof Life Institute που ζητά 6μηνο πάγωμα των νέων εφαρμογών και τις τοποθετήσεις διάφορων επιστημόνων και προσωπικοτήτων του χώρου, όπως είναι του Αμερικανού Bill Gates (συνιδρυτή του λογισμικού Microsoft), αλλά και των ηγετών της G7, το CCBE, αφού επισήμανε τους κινδύνους από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, ιδίως στο δικαστικό σύστημα, ζητά την άμεση λήψη μέτρων που θα διασφαλίζουν εκ των προτέρων ότι οποιαδήποτε χρήση τέτοιων εφαρμογών θα γίνεται με διαφάνεια και πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

 

Συγκεκριμένα, ως προς το θέμα της απονομής της Δικαιοσύνης, ζητά διασφάλιση της τήρησης των αρχών της δίκαιης δίκης και του τεκμηρίου αθωότητας, εξάλειψη κάθε πιθανότητας διακρίσεων και εγγυημένη πάντα την παρουσία ανθρώπου δικαστή. Ζητά επίσης την απαγόρευση της χρήσης εφαρμογών που προβαίνουν σε πρόβλεψη συμπεριφορών ή σε profiling. Μαζί με την ανακοίνωση, από το CCBE δόθηκε στη δημοσιότητα και βιντεοσκοπημένο μήνυμα του κ. Περάκη, στο οποίο ζητά από τις εθνικές κυβερνήσεις και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να σταματήσουν να παρακολουθούν παθητικά τις εξελίξεις των μεγάλων εταιρειών της αγοράς και να ενεργήσουν χωρίς καμία περαιτέρω καθυστέρηση, στη βάση διεπιστημονικής συνεργασίας και συντονισμένης δράσης όλων των εμπλεκομένων, συμπεριλαμβανομένης και της παγκόσμιας νομικής κοινότητας, για την υιοθέτηση των αναγκαίων νομοθετικών μέτρων και κοινών standards ασφαλείας.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ