Παναμάς: Πάνω από 50 μετανάστες έχουν βρεθεί νεκροί φέτος στη ζούγκλα της Νταριέν

Από την αρχή της χρονιάς κάπου 70.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τις παναμαϊκές αρχές, έχουν περάσει τη ζούγκλα αυτή, έκτασης 5.750.000 στρεμμάτων

Πάνω από πενήντα μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή της χρονιάς στον Παναμά, αποπειρώμενοι να περάσουν την εχθρική ζούγκλα της επαρχίας Νταριέν, στα σύνορα με την Κολομβία, και να συνεχίσουν την πορεία τους για να φθάσουν στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη η παναμαϊκή εισαγγελία.

«Το ιατροδικαστικό ινστιτούτο (…) έχει καταγράψει 53 θανάτους μεταναστών υπό διάφορες περιστάσεις στην επαρχία Νταριέν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χοσέ Βισέντε Πατσάρ.

Ο αριθμός αυτός είναι πολύ υψηλότερος από ό,τι προηγούμενα χρόνια, κατά τα οποία εντοπίζονταν 20 ως 30 πτώματα κατά μέσον όρο σε αυτόν τον διάδρομο 266 χιλιομέτρων ανάμεσα στην Κολομβία και τον Παναμά που καλύπτεται από ζούγκλα, αναμφίβολα το πιο δύσκολο τμήμα του ταξιδιού προς τις ΗΠΑ, μέσω κεντρικής Αμερικής και Μεξικού. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες είναι Αϊτινοί προερχόμενοι από τη Βραζιλία, τη Χιλή, την Αργεντινή.

Επιπλέον, είναι «πολύ πιθανό ο αριθμός των νεκρών να αυξηθεί» διότι η ροή των μεταναστών μέσω της Νταριέν «έχει αυξηθεί», επισήμανε ο κ. Πατσάρ.

Από την αρχή της χρονιάς κάπου 70.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τις παναμαϊκές αρχές, έχουν περάσει τη ζούγκλα αυτή, έκτασης 5.750.000 στρεμμάτων. Ο αριθμός τους είναι σχεδόν ίσος με αυτόν των προηγούμενων πέντε ετών μαζί.

Αν και ο αριθμός των μεταναστών που περνούν από τη ζούγκλα του Παναμά μειώθηκε θεαματικά τους πρώτους μήνες της πανδημίας του νέου κορονοϊού, οι ροές αυξάνονται και πάλι το τελευταίο διάστημα.

Την 24η Σεπτεμβρίου, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του Παναμά ανακοίνωσε τον εντοπισμό δέκα πτωμάτων, συμπεριλαμβανομένων αυτών δύο παιδιών.

Προχθές Τρίτη, η κυβέρνηση της Κολομβίας ζήτησε από τις αρχές του Παναμά να «διευκολύνουν» την είσοδο στην επικράτειά του ανήλικων μεταναστών και εγκύων, για να αποτραπεί ο κίνδυνος να τολμήσουν το παράνομο, επικίνδυνο ταξίδι μέσω της ζούγκλας της Νταριέν.

Στον κολομβιανό δήμο Νεκοκλί (βορειοδυτικά), κάπου 20.000 μετανάστες, κυρίως Αϊτινοί, περιμένουν τη σειρά τους για να ξεκινήσουν το παράτολμο εγχείρημα να περάσουν τη ζούγκλα, η οποία είναι ορεινή, βρίθει από ερπετά, κρύβει επικίνδυνα φαράγγια, χωρίς να λογαριάζεται ότι τη λυμαίνονται συμμορίες κακοποιών.