Quantcast

Όμικρον: Επικράτησε παγκοσμίως η υποπαραλλαγή ΒΑ.2

Η εξάπλωση της BA.2 ενοχοποιείται για πρόσφατες εξάρσεις της πανδημίας στην Κίνα και τα νέα ρεκόρ στους αριθμούς ημερήσιων κρουσμάτων σε χώρες όπως η Βρετανία και η Γερμανία, Η εξάπλωση της BA.2 ενοχοποιείται για πρόσφατες εξάρσεις της πανδημίας στην Κίνα και τα νέα ρεκόρ στους αριθμούς ημερήσιων κρουσμάτων σε χώρες όπως η Βρετανία και η Γερμανία

Η ποικιλία BA.2 της παραλλαγής Όμικρον του κοροναϊού κυριαρχεί πλέον σε όλο τον κόσμο και τροφοδοτεί αυξήσεις των κρουσμάτων σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Ασίας.

Η BA.2 αντιστοιχεί σχεδόν στο 86% των δειγμάτων που υποβάλλονται σε γενετικές αναλύσεις σε όλο τον κόσμο, δείχνουν τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Είναι ακόμα πιο μεταδοτική από άλλες ποικιλίες της Όμικρον, την αρχική BA.1 και τη συγγενική ΒΑ.1.1, αν μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι προκαλεί σοβαρότερη νόσο.

Όπως συμβαίνει και με τις υπόλοιπες ποικιλίες της Όμικρον, τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά με την ΒΑ.2, σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές του SARS-CoV-2. Ωστόσο η αναμνηστική δόση εμβολίου αποκαθιστά τα επίπεδα προστασίας, σύμφωνα με δεδομένα της βρετανικής Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας.

Πανδημικό κύμα

Η εξάπλωση της BA.2 ενοχοποιείται για πρόσφατες εξάρσεις της πανδημίας στην Κίνα και τα νέα ρεκόρ στους αριθμούς ημερήσιων κρουσμάτων σε χώρες όπως η Βρετανία και η Γερμανία, αναφέρει το Reuters. Ωστόσο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα κρούσματα αυξάνονται με χαμηλότερο ρυθμό ή παρουσιάζουν ακόμα και πτώση.

Η BA.2 ονομάζεται και παραλλαγή «stealth» επειδή δεν ξεχωρίζει εύκολα από άλλα στελέχη στους στάνταρτ μοριακούς ελέγχους. Η BA.1 μπορούσε να διαγνωστεί πιο εύκολα λόγω της απουσίας ενός γονιδίου που γινόταν αντιληπτή στα στάνταρτ τεστ PCR. Η BA.2 και η συγγενική ποικιλία BA.3 μπορούν να εντοπιστούν μόνο με γενετική αλλληλούχιση, η οποία δεν είναι πάντα διαθέσιμη.

Επαναλοίμωξη
Μια βασική ανησυχία σχετικά με την BA.2 ήταν το εάν μπορεί να επαναμολύνει ανθρώπους που είχαν προηγουμένως νοσήσει από την αρχική παραλλαγή BA.1, δεδομένου ότι αρχικές χώρες κατέγραψαν «διπλές κορυφώσεις» των κρουσμάτων με μικρή χρονική απόσταση. Όμως δεδομένα από τη Βρετανία και τη Δανία έδειξαν ότι, ενώ η Όμικρον μπορεί να μολύνει ανθρώπους που είχαν νοσήσει από άλλα στελέχη, όπως η Δέλτα, τα περιστατικά επαναλοίμωξης σε πρώην ασθενείς της BA.1 είναι ελάχιστα.

Μια πιθανή εξήγηση για την έξαρση κρουσμάτων που συνοδεύει την εξάπλωση της BA.2 είναι ότι η νέα ποικιλία έτυχε να εμφανιστεί την ώρα που πολλές χώρες προχωρούσαν σε άρση περιοριστικών μέτρων.

Η εξήγηση μπορεί να είναι ότι «η BA.2 ήταν η ποικιλία που κυκλοφορούσε όταν όλοι αυτοί οι άνθρωποι έπαψαν να φορούν μάσκα» ανέφερε στο Reuters ο δρ Άντριου Κέκοζ, ιολόγος του «Τζονς Χόπκινς».