Όλες οι εξελίξεις για τη διαδικασία αποπομπής του Ντόναλντ Τραμπ

«Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΗΝΕΙ ΑΛΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ ΔΡΑΣΗ»

Κάνει το γύρο του κόσμου το διάγγελμα Πελόζι, με το οποίο ανακοινώθηκε η πρόταση των Δημοκρατικών να εκκινήσουν τη διαδικασία αποπομπής κατά του Ντόναλντ Τραμπ.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ανακοίνωσε την εκκίνηση των διαδικασιών, που ίσως οδηγήσουν στην καθαίρεση του προέδρου των ΗΠΑ. «Ο πρόεδρος δεν μας αφήνει άλλη επιλογή από το να αναλάβουμε δράση», συνέχισε η Πελόζι. «Αν επιτρέψουμε στον πρόεδρο να βρίσκεται υπεράνω του νόμου, το κάνουμε θέτοντας σε κίνδυνο τη δημοκρατία μας», ανέφερε στο διάγγελμά της η εκπρόσωπος των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ. Αλλά τι σημαίνει η ανακοίνωση των Δημοκρατικών και τι θα γίνει στη συνέχεια; Είναι τα κρίσιμα ερωτήματα που απαιτούν απαντήσεις.

Πρόκειται για συγκεκριμένες κατηγορίες κατά του προέδρου των ΗΠΑ, που καλείται να επεξεργαστεί και να διατυπώσει η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων, άρθρα που θα αποτελέσουν τη βάση για να ψηφίσει αργότερα η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς ολομέλεια για την πιθανή καθαίρεση του Τραμπ. Ωστόσο, την πραγματική απόφαση θα λάβει η Γερουσία, που τελεί υπό των έλεγχο των Ρεπουμπλικανών.

Οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων κατηγορούν τον Αμερικανό πρόεδρο ότι άσκησε πίεση στον Ουκρανό πρόεδρο Βολόντιμιρ Ζελένσκι να ξεκινήσει έρευνα εις βάρος του πολιτικού αντιπάλου του Τραμπ, του Τζο Μπάιντεν και του γιου του Χάντερ, χρησιμοποιώντας ως μοχλό την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία. Παράλληλα ο Τραμπ κατηγορείται ότι έθεσε ως όρο την έναρξη της συγκεκριμένης έρευνας προκειμένου να λάβει ο Ζελένσκι πρόσκληση για επίσκεψη στον Λευκό Οίκο.

Μόλις η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων διατυπώσει τα άρθρα της παραπομπής του Τραμπ, θα κληθεί να ψηφίσει η ολομέλεια. Η Νάνσι Πελόζι δεν έδωσε διευκρινίσεις ούτε για το περιεχόμενο των άρθρων αλλά ούτε και για το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί. Αμερικανικά ΜΜΕ θεωρούν ότι η ψηφοφορία θα επιδιωχθεί να γίνει εντός του Δεκεμβρίου, ώστε να ξεκινήσει επίσημα η διαδικασία. Σε μια τέτοια περίπτωση, στις αρχές του επόμενου χρόνου, δηλαδή με την έναρξη της χρονιάς των εκλογών, η υπόθεση θα πάει στη Γερουσία, που θα μετατραπεί σε ειδικό δικαστήριο, με χρέη προέδρου να αναλαμβάνει ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, τους γερουσιαστές σε ρόλο ενόρκων και τον Τραμπ στο εδώλιο.

Οι Δημοκρατικοί έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και γι’ αυτό θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι η υπόθεση θα προχωρήσει. Αλλά, όπως προαναφέρθηκε, την τελική απόφαση θα λάβει η Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικανοί έχουν την πλειοψηφία, με 53 γερουσιαστές επί συνόλου 100, και απαιτούνται 66 για να καθαιρεθεί ο Τραμπ. Γι’ αυτό και θεωρείται απίθανο να απομακρυνθεί ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος από τον Λευκό Οίκο.