ΟΗΕ: «Σήμα κινδύνου» από Γκουτέρες για το κλίμα – Τα τελευταία 8 χρόνια ήταν από τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ

«Έχουμε τόσο υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα τώρα που το χαμηλότερο όριο του 1,5C της συμφωνίας του Παρισιού είναι μόλις εφικτό»

Σήμα κινδύνου για το κλίμα εξέπεμψε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ και θα πρέπει να θεωρηθούν ως «σήμα κινδύνου» από τον πλανήτη Γη, είπε χαρακτηριστικά χθες ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εν όψει της ετήσιας διάσκεψης για το Κλίμα, COP27.

Η παγκόσμια θερμοκρασία εκτιμάται τώρα ότι είναι περίπου 1,15 βαθμός κελσίου υψηλότερη από ό,τι μεταξύ τα έτη 1850 και 1900, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) του ΟΗΕ.

Αυτό σημαίνει ότι ο στόχος για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στο 1,5C είναι πλέον «οριακά εφικτός», εν μέσω προειδοποιήσεων για άνοδο της στάθμης της θάλασσας και ακραίες καιρικές συνθήκες.

Στην ετήσια έκθεση για την κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος προστίθεται ότι αυτό το έτος θα μπορούσε να είναι το πέμπτο θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ.

 

«O πλανήτης μας στέλνει σήμα κινδύνου»

«Καθώς ξεκινά η COP27, ο πλανήτης μας στέλνει σήμα κινδύνου. Η τελευταία έκθεση για την κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος είναι ένα χρονικό κλιματικού χάους», δήλωσε ο Γκουντέρες.

Με τη σειρά του, ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, Πέττερι Τάλας ανέφερε ότι η συμφωνία του Παρισιού για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 κελσίου κινδυνεύει να αποτύχει. Είπε: «Όσο μεγαλύτερη είναι η αύξηση της θερμοκρασίας, τόσο χειρότερες είναι οι επιπτώσεις».

«Έχουμε τόσο υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα τώρα που το χαμηλότερο όριο του 1,5C της συμφωνίας του Παρισιού είναι μόλις εφικτό», επισήμανε.

Στην COP27, τα έθνη επιχειρούν να αναλάβουν δράση για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, τα οποία προκύπτουν από τα ορυκτά καύσιμα και την αποψίλωση των δασών.

Αλλά τα τρία κύρια αέρια του θερμοκηπίου, το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο και το οξείδιο του αζώτου, έχουν όλα αυξηθεί σε επίπεδα ρεκόρ, αναφέρει η έκθεση.

Με τους σημερινούς ρυθμούς, η Γη θα θερμανθεί κατά 2,6-2,8 βαθμούς κελσίου μέχρι το 2100, προειδοποιούν οι επιστήμονες του ΟΗΕ. Η έκθεση του WMO δείχνει ότι το 2022 θα είναι πιθανότατα το πέμπτο ή έκτο θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ.

Θα ήταν μάλιστα ακόμα θερμότερο αν δεν υπήρχε ένα καιρικό φαινόμενο που ονομάζεται La Nina, το οποίο ψύχει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες τα τελευταία δύο χρόνια.