Νορβηγία: Συνελήφθη Ρώσος που έστειλε drone πάνω από το αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ

Είναι η έβδομη σύλληψη μέσα σε λίγες ημέρες για τον ίδιο λόγο

Τη σύλληψη ενός ακόμη Ρώσου ανακοίνωσε η νορβηγική αστυνομία. Ο Ρώσος φέρεται ότι έστειλε ένα μικρό drone πάνω από νορβηγικό έδαφος και συγκεκριμένα στο στρατηγικής σημασίας αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ στην Αρκτική.

 

Είναι η έβδομη σύλληψη μέσα σε λίγες ημέρες για τον ίδιο λόγο. Ειδικότερα, Ρώσοι φέρονται ότι έστειλαν μικρά drone πάνω από νορβηγικό έδαφος ή παραβίασαν τις απαγορεύσεις φωτογράφισης.

Μέχρι στιγμής, άγνωστη παραμένει η ταυτότητα του υπόπτου. Σύμφωνα με τον ιστότοπο The Barents Observer πρόκειται για τον γιο ενός «γνωστού Ρώσου επιχειρηματία», ο οποίος «συνδέεται στενά με τον Βλαντίμιρ Πούτιν».

Ο ύποπτος συνελήφθη στο Χάμερφεστ στη βόρεια Νορβηγία. Ο άνδρας 47 ετών, έχει διπλή υπηκοότητα, ρωσική και βρετανική, σύμφωνα με την περιφερειακή αστυνομία του Φίνμαρκ.

«Ο ύποπτος παραδέχθηκε ότι έστειλε ένα τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος στο Σβάλμπαρντ», διευκρίνισε η αξιωματούχος της αστυνομίας Άνια Μίκελσεν.

Το αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ (Σπίτσμπεργκ), στα μισά της απόστασης από τη Νορβηγία στον Βόρειο Πόλο, είναι νορβηγικό έδαφος που βρίσκεται σε στρατηγική θέση στην Αρκτική και στεγάζει μια σχετικά σημαντική ρωσική κοινότητα, με το νομικό καθεστώς της να επιτρέπει την εκμετάλλευση ορισμένων πόρων από ξένους υπηκόους.

Ο ύποπτος προφυλακίστηκε για δύο εβδομάδες, ενώ κατασχέθηκαν μικρά τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη και ηλεκτρονικό υλικό, πρόσθεσε η αστυνομία.

 

Drone κοντά σε αεροδρόμιο και η κυκλοφορία διεκόπη

 

Μικρό τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος εντοπίστηκε επίσης σήμερα το πρωί κοντά στο αεροδρόμιο του Μπέργκεν (δυτικά) με αποτέλεσμα να διακοπεί για λίγο η κυκλοφορία. Η πρεσβεία της Ρωσίας στο Όσλο επέκρινε από την πλευρά της την «ψύχωση» που, όπως είπε, έχει κυριεύσει τη σκανδιναβική χώρα σε βάρος «απλών (Ρώσων) τουριστών», θυμάτων μιας «αδικαιολόγητης» και «μεροληπτικής» απαγόρευσης.

Μετά τη δολιοφθορά που φέρεται να διαπράχθηκε στους αγωγούς αερίου Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική θάλασσα, η Νορβηγία ενίσχυσε την ασφάλεια γύρω από τις υποδομές της, κυρίως τις εγκαταστάσεις πετρελαίου και αερίου.

Το Όσλο απαγόρευσε επίσης από τον Φεβρουάριο, όπως και πολλές άλλες δυτικές χώρες, την υπερπτήση του εδάφους της στους Ρώσους είτε με αεροπλάνα είτε από μικρά τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη. Κάθε παραβίαση τιμωρείται ποινή φυλάκισης τριών ετών.