Κίεβο – Κοινές δηλώσεις Δένδια-Κουλέμπα: «H επίσκεψή σας είναι ένα μήνυμα ότι τίποτα δεν μπορεί να σπάσει τη θέλησή μας»

«Η Ελλάδα καταδικάζει τις επιθέσεις» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών από το καταφύγιο από όπου προχώρησε σε κοινές δηλώσεις με τον Ουκρανό ομόλογό του - Σειρήνες ήχησαν νωρίτερα όταν ο Νίκος Δένδιας βρισκόταν στο γραφείο του Κουλέμπα

Σειρήνες ήχησαν κατά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο Κίεβο, την ώρα που βρισκόταν στο ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να συναντηθεί με τον ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα.

Με ασφάλεια μεταφέρθηκε σε καταφύγιο της ουκρανικής πρωτεύουσας ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών από όπου έδωσε την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό ομόλογό του.

Στις κοινές δηλώσεις, ο κ.Δένδιας καταδίκασε τις κινήσεις αναθεωρητισμού ενώ κατέστησε σαφή την αναγκαιότητα τήρησης του Διεθνούς Δικαίου και την ίδια στιγμή εστίασε στον σεβασμό της εδαφικής κυριαρχίας κάθε χώρας. 

«Η Ελλάδα καταδικάζει τις επιθέσεις» τόνισε ακόμη ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Ο Κουλέμπα τόνισε, από τη μεριά του, πως «η επίσκεψη Δένδια είναι ένα μήνυμα ότι τίποτα δεν μπορεί να σπάσει τη θέλησή μας».

«Εμείς είμαστε αυτοί που θα νικήσουμε» πρόσθεσε.

Προτού περάσει στο γραφείο του υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας, ο κ.Δένδιας περπάτησε στην πόλη του Κιέβου.

«Καλωσήρθες στο Κίεβο, επιτέλους συναντιόμαστε εδώ» είπε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ στον Έλληνα ομόλογό του με τον τελευταίο να του απαντά: «Σε είδα χθες στην οθόνη, σήμερα από κοντά».

Στη συνέχεια, ο Κουλέμπα αναφέρθηκε στις πυραυλικές επιθέσεις της Δευτέρας λέγοντας τα εξής: «Ξύπνησα και κυριολεκτικά άκουσα κάτι σαν να δονείται. Τη Δευτέρα υπήρξαν αυτές οι επιθέσεις από αέρος από τις 08:00 έως τις 09:00».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μιλώντας για την πορεία του πολέμου δήλωσε από τη μεριά του: «υπάρχει η αίσθηση ότι πηγαίνετε καλά».

068_AA_19102022_906305

 

 

Τα κόκκινα λουλούδια

Κάποια στιγμή, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών άφησαν κόκκινα λουλούδια στον τοίχο με τις φωτογραφίες των στρατιωτών που έπεσαν νεκροί τον πόλεμο.

 

 

«Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί ακόμα» υπογράμμισε ο Κουλέμπα, φωτίζοντας τις τραγικές πτυχές του πολέμου.

Στη συνομιλία με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας αναφερόμενος στις πυραυλικές επιθέσεις από τη Μόσχα, μίλησε για την ιρανική προέλευση των drones.

 

 

«Αντέχετε, είναι απίστευτο»

«Αντέχετε. Αυτό είναι απίστευτο» τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, εστιάζοντας στη σθεναρή ουκρανική αντίσταση.

Στη συνέχεια οι δύο υπουργοί Εξωτερικών μπήκαν στο γραφείο του Κουλέμπα, όπου ο τελευταίος έδειξε στον Νίκο Δένδια έναν πίνακα.

«Αυτό είναι το μόνο πράγμα που έχω φέρει σε αυτό το γραφείο. Η φωτογραφία τραβήχθηκε τρία χρόνια πριν. Απεικονίζονται 128 άνδρες των ουκρανικών δυνάμεων. Εκπαιδεύονται για το Ντονμπάς» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κουλέμπα.

 

 

Οι συναντήσεις Δένδια

Οι διπλωματικές σχέσεις με την Ουκρανία όπως και ζητήματα που αφορούν στην ομογένεια βρέθηκαν στην ατζέντα της επίσκεψης του Νίκου Δένδια, στο Κίεβο, από όπου καταδίκασε τις κινήσεις αναθεωρητισμού.

Όπως έγραψε σε tweet του από την επίσκεψη, ο Έλληνας ΥΠΕΞ συναντήθηκε και με τον Πρύτανη του Κρατικού Πανεπιστημίου Μαριούπολης.

«Ατζέντα: κοινοβουλευτική διπλωματία, σχέσεις Ελλάδας-Ουκρανίας, ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ευρωπαϊκά ακαδημαϊκά θέματα και ελληνική ομογένεια. Καταδίκασα πλήρως τον αναθεωρητισμό. Ευχαρίστησα την Λίνα Θεμιστοκλέους για τη συνεισφορά της στις επιχειρήσεις επαναπατρισμού από την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων Ελλήνων πολιτών και ομογενών» έγραψε στο Twitter ο κ. Δένδιας.

 

 

Ο Νίκος Δένδιας έχει φτάσει στο Κίεβο, με τρένο μέσω Πολωνίας, όπου τον υποδέχθηκε ο επικεφαλής της ελληνικής πρεσβείας Μανώλης Ανδρουλάκης. Ξεναγήθηκε σε κοντινή περιοχή όπου ο υπεύθυνος ασφαλείας του δήμου του Κιέβου, τού έδειξε κτήρια τα οποία έχουν υποστεί ζημιές από τις πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις από τα drone που έχει προμηθεύσει το Ιράν στην Ουκρανία.

Η επίσκεψη στο Κίεβο, είναι η τρίτη στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου, του υπουργού Εξωτερικών. Οι δύο προηγούμενες επισκέψεις του ήταν στην Οδησσό, μια πόλη με τεράστια σημασία για τον ελληνισμό. Η παρουσία του όμως στο Κίεβο ερμηνεύεται και ως κίνηση συμβολισμού «ότι η ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική κοινωνία, ο ελληνικός λαός στο σύνολό του, στέκεται δίπλα στις χώρες των οποίων απειλείται η εθνική ανεξαρτησία και η εθνική κυριαρχία».

«Το διεθνές δίκαιο, ο καταστατικός χάρτης των Ηνωμένων Εθνών είναι “ευαγγέλιο” για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Αυτά θα επαναλάβω και στο Κίεβο», σημείωσε χθες ο κ. Δένδιας κατά την ενημέρωση των εκπροσώπων των κομμάτων.