Νορβηγία: Άγαλμα για τους θαλάσσιους ίππους μετά τη θανάτωση της Freya

Οι πολίτες συγκέντρωσαν χρήματα για να καλύψουν το κόστος κατασκευής

Περισσότερα από 20.000 ευρώ συγκεντρώθηκαν σε έρανο για την κατασκευή ενός αγάλματος προς τιμή της Freya, ενός θαλάσσιου ίππου που φέτος το καλοκαίρι έγινε η «σταρ» του φιορδ του Όσλο, μέχρι που οι αρχές έκριναν ότι έπρεπε να θανατωθεί για να προστατευθούν οι άνθρωποι.

Έντονες αντιδράσεις για την θανάτωση της Freya

Η απόφαση για τη θανάτωση της νεαρής θηλυκιάς, η οποία ζύγιζε 600 κιλά και ανήκε σε ένα προστατευόμενο είδος, προκάλεσε οργή στη Νορβηγία.

Το θαλάσσιο θηλαστικό είχε κατακτήσει τις καρδιές των κατοίκων που το έβλεπαν να σκαρφαλώνει στις βάρκες για να πάρει έναν υπνάκο, με κίνδυνο να τις καταστρέψει, ενώ η υπόθεση μάλιστα πήρε διαστάσεις και ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας.

Συγκεντρώθηκαν σε λίγες ώρες τα χρήματα

Ο διαδικτυακός έρανος ξεκίνησε με σκοπό να συγκεντρωθούν 200.000 κορώνες (20.300 ευρώ) για την κατασκευή του αγάλματος. Σήμερα το μεσημέρι ο στόχος επιτεύχθηκε: οι δωρεές ξεπέρασαν τις 206.000 κορώνες.

«Η θανάτωση της Φρέγια στέλνει ένα αρνητικό μήνυμα: ότι η Νορβηγία και ιδίως το Όσλο δεν είναι σε θέση να προστατεύσει τα άγρια ζώα», εξήγησε ο Έρικ Χολμ, που είχε την ιδέα του εράνου.

«Με το άγαλμα της Φρέγια θα θυμόμαστε εμείς οι ίδιοι αλλά και οι επόμενες γενιές ότι δεν επιτρέπεται να σκοτώνουμε τη φύση επειδή βρέθηκε στον δρόμο μας», πρόσθεσε.

Οι θαλάσσιοι ίπποι ζουν συνήθως σε πιο ψυχρά νερά, στην Αρκτική, αλλά η Φρέγια, που πήρε το όνομα της θεάς του έρωτα και της ομορφιάς στη σκανδιναβική μυθολογία, εμφανίστηκε στα νερά του Όσλο στις 17 Ιουλίου.

Πολλοί έσπευσαν να τη δουν από κοντά, αν και οι αρχές προειδοποιούσαν ότι θα αναγκάζονταν να της κάνουν ευθανασία αν οι πολίτες συνέχιζαν να την πλησιάζουν ή να κολυμπούν μαζί της, θέτοντας σε κίνδυνο τους ίδιους αλλά και το ζώο.

Οι προειδοποιήσεις δεν εισακούστηκαν: ο θαλάσσιος ίππος θανατώθηκε την Κυριακή με πυροβολισμό. Ο επικεφαλής της νορβηγικής υπηρεσίας Αλιείας, Φρανκ Μπάκε-Γένσεν, υποστήριξε σε μια ανακοίνωσή του ότι η επιχείρηση μεταφοράς της Φρέγια σε άλλη περιοχή θα ήταν εξαιρετικά περίπλοκη και ριψοκίνδυνη.

«Κατανοούμε ότι η απόφαση αυτή θα προκαλέσει αντιδράσεις, όμως είμαι πεπεισμένος ότι είναι η σωστή. Νοιαζόμαστε για τα ζώα, όμως προτεραιότητα έχει η ζωή και η ασφάλεια των ανθρώπων», τόνισε ο Μπάκε-Γένσεν.

Ο επικεφαλής της νορβηγικής υπηρεσίας Αλιείας και η σύζυγός του λένε τώρα ότι δέχονται απειλές. Ο πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε δήλωσε και εκείνος ότι η απόφαση θανάτωσης του ζώου ήταν «σωστή».

Οι θαλάσσιοι ίπποι τρέφονται με μαλάκια, καβούρια και μικρά ψάρια. Συνήθως δεν τα βάζουν με τους ανθρώπους, όμως μπορεί να γίνουν επιθετικοί αν αισθανθούν απειλή.