Quantcast

Νέα Υόρκη: Συνάντηση Μακρόν με τον πρόεδρο του Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα

Ο Γάλλος πρόεδρος, που δείπνησε χθες Δευτέρα το βράδυ με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μετά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη, θα έχει επίσης διμερή συνάντηση με τον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν αύριο Τετάρτη

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα συναντηθεί σήμερα, στο περιθώριο της 77ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, με τον ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί, καθώς η προοπτική επανόδου όλων των πλευρών στην τήρηση της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας μοιάζει να απομακρύνεται, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

 

Ο Γάλλος πρόεδρος, που δείπνησε χθες Δευτέρα το βράδυ με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μετά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη, θα έχει επίσης διμερή συνάντηση με τον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν αύριο Τετάρτη.

Εξάλλου σήμερα προγραμματίζονται συναντήσεις με τον πρωθυπουργό του Πακιστάν Σαμπάζ Σαρίφ, με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Λιζ Τρας, με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι και με τον πρόεδρο της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόριτς.

Ο κ. Μακρόν επικοινώνησε επανειλημμένα τηλεφωνικά με τον κ. Ραϊσί τους τελευταίους μήνες για να τον ενθαρρύνει να δεχθεί τους όρους που προτείνουν οι Ευρωπαίοι για να περισωθεί η διεθνής συμφωνία του 2015 —επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ)—, που είχε σκοπό να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο η Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων που προκαλούν ασφυξία στην ιρανική οικονομία. Η συμφωνία αυτή όμως πνέει τα λοίσθια αφότου ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε μονομερώς τη χώρα του από αυτήν το 2018.

«Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των Ιρανών», δήλωνε ο κ. Μακρόν στα τέλη Αυγούστου, κρίνοντας πως η επάνοδος της συμφωνίας σε ισχύ θα ήταν «χρήσιμη», μολονότι «δεν θα τα έλυνε όλα».

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόκειται να αναφερθεί λεπτομερειακά στις διπλωματικές προτεραιότητές του κατά την ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ αργότερα σήμερα. Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναμένεται να καλέσει να ενισχυθεί η υποστήριξη στο Κίεβο, προσπαθώντας ταυτόχρονα να μεταπείσει αρκετές «ουδέτερες» χώρες, οι οποίες δεν έχουν καταδικάσει «τη ρωσική επίθεση», σύμφωνα με το περιβάλλον του.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ