Νέα αναβολή του Eurogroup για τις 8 το βράδυ – Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας

ΗΤΑΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ 6 ΚΑΙ ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΑΡΧΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ 7 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Αναβλήθηκε, εκ νέου για τις 8 το βράδυ, η συνεδρίαση του Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς στο παρασκήνιο διεξάγονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας. Η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη για τις 6 και αναβλήθηκε αρχικά για τις 7 το απόγευμα.

Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία, έγραψε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter για τη σημερινή συνεδρίαση. O Σεντένο ανέφερε ότι έχει εντατικές επαφές με τους ομολόγους του πριν από την έναρξη της συνεδρίασης.

“Εντατικές επαφές με τους άλλους υπουργούς Οικονομικών πριν την επανέναρξη του Eurogroup σήμερα το απόγευμα. Η εμπιστοσύνη των πολιτών μας εξαρτάται από εμάς. Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία” έγραψε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup κάνοντας έμμεσο σχόλιο για το προηγούμενο ναυάγιο.

“Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία. Πιστεύω – ακόμα πιστεύω – ότι αυτή τη φορά ΟΛΟΙ θα αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Και θα δείξουμε το απαραίτητο πνεύμα συμβιβασμού, που είναι θεμέλιος λίθος της Ένωσής μας”. 

Νέο “όχι” στο κορωνοομόλογο για τα πληττόμενα από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας κράτη-μέλη του νότου είπε πάντως η Άνγκελα Μέρκελ λίγο πριν τη νέα συνεδρίαση του Eurogroup. “Τα κορωνοομόλογα δεν είναι το μοναδικό εργαλείο που υπάρχει για να αμβλυνθούν οι οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού, υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να δείξουμε αλληλεγγύη” επέμεινε η καγκελάριος.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε πως πιστεύει ότι είναι δυνατόν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών να καταλήξουν σε μια συμφωνία για ένα πακέτο στήριξης 500 δισεκ. ευρώ για να αντισταθμιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.