Η απάντηση Μέρκελ στον Κόντε: Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε αλλά όχι με κορωνο – ομόλογο

ΜΕΡΚΕΛ: ΕΥΧΟΜΑΙ ΤΟ EUROGROUP ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΑΠΟΨΕ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε – και υποχρεωμένοι», δήλωσε πριν από λίγο η καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην κριτική του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, αλλά παρέμεινε στην πάγια θέση του Βερολίνου κατά της έκδοσης ευρωομολόγων.

Η Μέρκελ επανέλαβε ότι υπάρχουν επαρκή εργαλεία για να ξεπεράσουμε την κρίση και παραπέμποντας στο πρόγραμμα ανάκαμψης που θα εφαρμοστεί μετά.

Κληθείσα να σχολιάσει την δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού ότι, αν δεν υπάρξουν ευρωομόλογα «θα πρέπει να ξεγράψουμε την Ευρώπη και κάθε χώρα να κάνει ό,τι νομίζει», η κυρία Μέρκελ συμφώνησε ότι «απαιτείται αλληλεγγύη» και πρόσθεσε: «Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε – και υποχρεωμένοι», για να επαναλάβει ότι «η Γερμανία μπορεί να πηγαίνει μακροπρόθεσμα καλά, μόνο εφόσον και η Ευρώπη πηγαίνει καλά».
Μέρκελ: Η ΕΕ δεν πρέπει να εξελιχθεί σε ένωση μεταφοράς χρέους

Σχετικά συγκεκριμένα με τα ευρωομόλογα, η καγκελάριος επανήλθε στην πάγια γερμανική θέση, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να εξελιχθεί σε ένωση μεταφοράς χρέους και αναφέρθηκε στα υπόλοιπα εργαλεία που διαθέτει η ΕΕ προκειμένου να υπερβεί την κρίση και να επιδείξει αλληλεγγύη στα μέλη της. Αναφέρθηκε μάλιστα ειδικά στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας ότι, ως πρώην υπουργός Εργασίας, γνωρίζει πολύ καλά το θέμα της ανεργίας και το πρόγραμμα που υπέβαλε αποτελεί «πραγματική λύση», κυρίως για χώρες με υψηλά ποσοστά ανεργίας, οι οποίες δεν έχουν τα μέσα που διαθέτει η Γερμανία.

Μέρκελ: Εύχομαι το Eurogroup να καταλήξει απόψε σε συμφωνία

Η καγκελάριος εξέφρασε ακόμη την ευχή το αποψινό Eurogroup να καταλήξει σε συμφωνία. «Θα ήταν ένα καλό μήνυμα», είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι, εφόσον υπάρξει συμφωνία στα μέτρα που έχουν προταθεί, το σύνολο των πόρων θα φθάνει μερικές εκατοντάδες δισεκατομμύρια – «και αυτό είναι αλληλεγγύη», είπε. Κατόπιν, είμαστε σύμφωνοι ότι πρέπει να υπάρξει ένα πρόγραμμα ανάπτυξης, ένα «ταμείο ανάκαμψης» για όλες τις χώρες, στο οποίο θα συμμετάσχει και η Γερμανία, πρόσθεσε.