Quantcast

Ν. Ανδρουλάκης: Η Ευρώπη χωρίς κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα, μπαίνει σε περιπέτειες

ΣΥΝΟΜΙΛΗΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

Φρένο στην ανησυχητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και απέναντι σε συμμάχους του ΝΑΤΟ, ζήτησε η Υπουργός Άμυνας της  Γαλλίας Φλοράνς Παρλύ, απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, κατά τη συνεδρίαση της υποεπιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (SEDE).

 

«Είναι πλέον πασιφανές ότι χωρίς κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα, θα μπούμε βραχυπρόθεσμα σε μεγάλες περιπέτειες ως Ένωση» επεσήμανε ο κ. Ανδρουλάκης, αναφερόμενος στο κοινό κείμενο Γαλλίας – Γερμανίας που συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας τηλεδιάσκεψης των Ευρωπαίων Υπουργών Άμυνας, εν μέσω εντάσεων που προκαλεί η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε ακόμη στην Επιχείρηση Ειρήνη και την αδυναμία επιβολής εμπάργκο όπλων μέσω του ελέγχου των Τουρκικών πλοίων που πήγαιναν προς τη Λιβύη λόγω έλλειψης θαλάσσιων μέσων. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές της δηλώσεις και πράξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, απειλώντας ευθέως δύο κράτη Μέλη, την Ελλάδα και την Κύπρο και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αρνήθηκε να της επιβάλει κυρώσεις όταν το ζήτησε η Κύπρος.

 

Η Γαλλίδα Υπουργός χαρακτήρισε την στάση και την συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή «πολύ ανησυχητική», υπογραμμίζοντας τις απαράδεκτες ενέργειες της Τουρκίας, μεταξύ χωρών – συμμάχων στο ΝΑΤΟ. Πριν από 15 μέρες και στο πλαίσιο της επιχείρησης του ΝΑΤΟ Sea Guardian για τη ναυτική ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, ένα Γαλλικό σκάφος που περιπολούσε και ήλεγχε ένα ύποπτο φορτηγό που ερχόταν από την Τουρκία, υπέστη παρενόχληση από τουρκικές φρεγάτες. «Έβαλε στο ραντάρ του, στοχοποίησε όπως είναι ο στρατιωτικός όρος το γαλλικό σκάφος,» τόνισε η υπουργός, η οποία έφερε το θέμα στην υπουργική διάσκεψη του ΝΑΤΟ πριν από λίγες μέρες, όπου και βρήκε υποστήριξη από πολλούς ευρωπαίους ομολόγους της. «Υποτίθεται ότι είμαστε συμμαχία και ένας σύμμαχος που συστηματικά παραβιάζει τους κανόνες που η συμμαχία θέλει και επιβάλει και αμφισβητεί εκείνους που κάνουν ερωτήσεις, είναι απαράδεκτο». Η Υπουργός Φλοράνς Παρλύ υπέβαλε εκ μέρους της Γαλλίας τέσσερα αιτήματα για να μην επαναληφθεί τέτοιο συμβάν, μεταξύ των οποίων και η κατηγορηματική απόρριψη της χρήσης από την Τουρκία των διακριτικών του ΝΑΤΟ για να διεξάγει αυτού του τύπου τις μεταφορές, ενώ ζήτησε από το ΝΑΤΟ να διατρανώσει και πάλι πανηγυρικά ότι γίνεται σεβαστό το εμπάργκο. Ζήτησε καλύτερη συνεργασία μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ και τόνισε την ανάγκη αποκατάστασης των μηχανισμών αποκλιμάκωσης.

 

Όσον αφορά την Επιχείρηση Ειρήνη, η Υπουργός Φλοράνς Παρλύ υπενθύμισε τον στόχο της, που είναι ο σεβασμός του εμπάργκο για την παράδοση όπλων και τις εξαγωγές όπλων στη Λιβύη, αλλά και η σταδιακή εκπαίδευση της ακτοφυλακής της Λιβύης και να ελέγχεται κάθε μορφή κυκλοφορίας που αφορά είτε παράνομο εμπόριο πετρελαίου, είτε οποιοδήποτε είδος λαθρεμπορίου, σε συνέχεια της Επιχείρησης Σοφία. «Εργαζόμαστε ώστε περισσότερες χώρες να δεσμευτούν να συμμετάσχουν στην επιχείρηση. Όσον αφορά τη Γαλλία συμμετέχουμε με ένα σκάφος και κάποιες ώρες πτήσης ελέγχου των θαλασσίων μεταφορών της αεροπορίας. Κι άλλες χώρες συμμετέχουν, η Ελλάδα, η Πολωνία, η Ιταλία, η Γερμανία και το Λουξεμβούργο. Έτσι αυτή η επιχείρηση θα μπορέσει να είναι πλήρως αποτελεσματική, χάρις σε μια παραγωγή δυνάμεως που θα εξασφαλίσει την αποτελεσματικότητα της».

 

Ακόμη, η Γαλλίδα Υπουργός ευχαρίστησε την Ελλάδα για την προσφορά των λιμενικών της υποδομών ώστε να επιλυθεί το δύσκολο θέμα του λιμένος αποβίβασης των ανθρώπων που διασώζονται στη θάλασσα.