Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα: Το ΥΠΕΞ ζητάει σεβασμό των δικαιωμάτων του και καταδικάζει την απομόνωση

Το τελευταίο διάβημα του ΥΠΕΞ, έχει ημερομηνία 20 Ιουλίου και υπογραμμίζει το γεγονός ότι όλες οι οχλήσεις της ελληνικής πλευράς προς τη Άγκυρα έχουν μείνει αναπάντητες

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ένα νέο «εξπρές του μεσονυχτίου». Ο λόγος για την υπόθεση απαγωγής και φυλάκισης του Έλληνα πολίτη, Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα, ο οποίος απήχθη από ενόπλους με πολιτικά στο Γκαζίαντεπ στις 18 Μαΐου 2022 και κρατείται μέχρι σήμερα, με κατηγορίες περί κατασκοπίας.

Καμία όχληση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει σταθεί ικανή να κινητοποιήσει τις τουρκικές Αρχές προκειμένου να δώσουν έστω τις εξηγήσεις που οφείλουν στην Αθήνα για την επίθεση, απαγωγή και κράτηση του Αμπάρα. Για τις συνθήκες κράτησης του. Για την παραβίαση των δικαιωμάτων του, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο υποχρεώθηκε να «ομολογήσει» τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

 

Αναπάντητα τα διαβήματα της Αθήνας

Το τελευταίο διάβημα του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο έγινε με εντολή του Νίκου Δένδια, στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, έχει ημερομηνία 20 Ιουλίου και υπογραμμίζει το γεγονός ότι όλες οι οχλήσεις της ελληνικής πλευράς προς τη Άγκυρα έχουν μείνει αναπάντητες.

Στο κείμενο της ρηματικής διακοίνωσης της Αθήνας, η οποία είναι στη διάθεση του in, ξεκινάει από τις διακοινώσεις που είχαν γίνει στις 25 Μαΐου και 28 Ιουνίου από την ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα καθώς και σειρά διαβημάτων που ακολούθησαν, τόσο προς την Άγκυρα όσο και στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα για ζήτημα του Έλληνα πολίτη και έχουν αγνοηθεί παραμένοντας χωρίς απάντηση.

Έχει ζητηθεί επανειλημμένα ενημέρωση

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της ρηματικής διακοίνωσης από τη στιγμή που το γεγονός αναφέρθηκε στο προξενείο και στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα η πρεσβεία επανειλημμένα ζήτησε ενημέρωση από τις τουρκικές αρχές σχετικά με τον κ. Αμπάρα. Δυστυχώς καμία απάντηση δεν είχε δοθεί σχεδόν 40 μέρες μετά ενώ σε όλο αυτό το διάστημα όπως επιβεβαιώθηκε παρέμενε κρατούμενος από τις ίδιες Αρχές.

Υπογραμμίζεται με ιδιαίτερη ανησυχία το ότι σχεδόν δύο μήνες από την κράτηση του και παρά τις επίμονες αιτήσεις από την ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα δεν δόθηκε ακόμα δικαίωμα σε μέλη των ελληνικών προξενικών Αρχών να επισκεφθούν τον κ. Αμπάρα όπως προβλέπεται από τη σχετική Σύμβαση της Βιέννης.

Κακή η κατάσταση της υγείας του

Το Υπουργείο Εξωτερικών επαναλαμβάνει με έμφαση την ανάγκη να επιτραπεί η διά ζώσης επαφή του κ. Αμπάρα με την οικογένεια του καθώς και η τακτική επικοινωνία του μαζί τους, και να παρασχεθεί στον κρατούμενο η ιατρική φροντίδα και η φαρμακευτική αγωγή που απαιτείται λόγω της εύθραυστης κατάστασης της υγείας του.

Η Αθήνα εκφράζει ακόμα «βαθιά ανησυχία» για τις «εξαιρετικά ανησυχητικές» πληροφορίες που λαμβάνει από τα μέλη της οικογένειας του – την κόρη και τον αδερφό του – που τον επισκέφθηκαν στις 19/7 για πρώτη φορά από τη σύλληψη του. Σύμφωνα με την κόρη του η κατάσταση της υγείας του κ. Αμπάρα είναι κακή, είναι σωματικά εξουθενωμένος, παρουσιάζει σημαντική απώλεια βάρους καθώς δεν του παρέχεται η ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή ούτε τον παρακολουθεί κάποιος γιατρός.

Αναγκάστηκε να υπογράψει υπό πίεση

Ταυτόχρονα σημειώνονται ως ανησυχητικές και παντελώς απαράδεκτες οι συνθήκες κράτησης του που ακολούθησαν την σύλληψη του, σύμφωνα με τις αναφορές του κρατουμένου στην οικογένεια του. Όπως αναφέρθηκε ήταν από την αρχή σε πλήρη απομόνωση για 45 μέρες χωρίς καμία ανθρώπινη επαφή και φυσικά χωρίς να γνωρίζει τις κατηγορίες εναντίον του. Εκτός αυτών, όπως αναφέρεται από τα μέλη της οικογένειας του και σημειώνεται στη nota μετά την οδυνηρή εμπειρία του, ο κ. Αμπάρα αναγκάστηκε να υπογράψει ένα έγγραφο χωρίς να γνωρίζει και να κατανοεί το περιεχόμενο του βρισκόμενος υπό πίεση.

Το ΥΠΕΞ καταδίκασε αυτές τις απαράδεκτες – όπως τις χαρακτηρίζει –  πρακτικές και εκφράζει την πλέον έντονη διαμαρτυρία του για τις μεθόδους που παραβιάζουν τη Σύμβαση της Βιέννης για τις προξενικές σχέσεις καθώς και τα θεμελιώδη δικαιώματα του κ. Αμπάρα.

Να μπει τέλος στην απομόνωση του

Μετά από τόσο μεγάλη περίοδο κατά την οποία η μόνη επαφή που έχει επιτραπεί στον κ. Αμπάρα μέχρι τις 19/7 ήταν με το δικηγόρο που όρισε η οικογένεια του. Το ΥΠΕΞ τονίζει την ανάγκη να ληφθεί η απαραίτητη φροντίδα για την υγεία του κρατουμένου ως πρώτη προτεραιότητα και να τερματιστεί η απομόνωση του.

Ζητά να επιτραπεί η επαφή στις ελληνικές προξενικές Αρχές με τον κ. Αμπάρα σύμφωνα με την Σύμβαση της Βιέννης καθώς και να επιτραπούν οι επισκέψεις και η επικοινωνία του κρατούμενου με την οικογένεια του. Το υπουργείο υπογραμμίζει ότι τα δικαιώματα του Έλληνα πολίτη σύμφωνα με τη διεθνή και ευρωπαϊκές συνθήκες τις οποίες η Τουρκία είναι μέλος πρέπει να είναι απόλυτα σεβαστά.

Διπλωματικό θρίλερ

Το διπλωματικό θρίλερ που παραμένει σε εξέλιξη κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα τελειώσει, με πηγές να σημειώνουν και το ενδεχόμενο προσπάθειας εργαλειοποίησης της υπόθεσης από την πλευρά της Άγκυρας.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη μερίδα των τουρκικών ΜΜΕ έχει δημοσιευσει την υποτιθέμενη ομολογία του, με πρώτη την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah υποστηρίζοντας ότι ο κρατούμενος έχει αποδεχθεί τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Κατηγορίες περί δήθεν κατασκοπείας.