Στα Ηλύσια Πεδία βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συναντά αυτή την ώρα τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.
Οι δύο άνδρες κάνουν δηλώσεις στην είσοδο του γαλλικού προεδρικού Μεγάρου και εν συνεχεία θα έχουν κατ ιδίαν συνάντηση, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει δείπνο του γαλλικού προεδρικού ζεύγους με τον κ. Μητσοτάκη και τη σύζυγό του.
Στις δηλώσεις του ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε για την συνεργασία Ελλάδας και Γαλλίας επισημαίνοντας πως οι δύο χώρες εργάζονται για την ευρωπαϊκή κυριαρχία και ασφάλεια ενώ η απόλυτη «συνεργασία στην εξωτερική πολιτική και την αμυντική βιομηχανία αποκτά μεγάλη αξία στις δύσκολες εποχές που ζούμε». Παράλληλα επεσήμανε πως η συνεργασία των δύο χωρών «έχει μακρά ιστορία και θα προχωρήσει και στο μέλλον» ενώ τόνισε πως θα συζητηθεί εκτενώς και ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως οι δύο χώρες έχουν αμυντική, οικονομική και γεωστρατηγική συνεργασία τονίζοντας πως οι κρίκοι που συνδέουν τις δύο χώρες σφυρηλατούνται συνεχώς. «Πέρσι το Παρίσι βοήθησε την Ελλάδα στις πυρκαγιές, φέτος ήταν η σειρά της Ελλάδας να το ανταποδώσει», είπε ο Έλληνες πρωθυπουργός. Στην συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ενέργεια λέγοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την ευκαιρία να απαντήσεις τον Πούτιν ο οποίος χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο. Αναφερόμενος στις προκλήσεις της Τουρκίας τόνισε πως δεν θα έπρεπε να επιτραπεί η αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας λέγοντας πως οι συνεχιζόμενες προκλήσεις θα τεθούν ως θέμα στην συζήτηση.
«Αυτούς που απειλούν ότι θα έρθουν βράδυ, εμείς τους περιμένουμε στο φως της ημέρας», είπε αναφερόμενες στις συνεχιζόμενες απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μητσοτάκης και Μακρόν είναι γνωστό ότι διατηρούν μια στενή προσωπική και πολιτική σχέση και η συνάντησή τους έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία για τα ενεργειακά, αλλά και για τις περιφερειακές εξελίξεις.
Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να συζητήσει με τον Γάλλο πρόεδρο για την ανάγκη κοινής στάσης και κοινών αποφάσεων στο θέμα της ενέργειας, αλλά όχι με έναν τρόπο που θα ωθεί πολλές χώρες της Ευρώπης να πυροβολήσουν τα πόδια τους, με το «πλαφονάρισμα» του ρωσικού αερίου και μόνο. Η Γαλλία, άλλωστε, είναι από τις λίγες χώρα που στήριξαν την πρόταση της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για πλαφόν στο ρωσικό αέριο, αν και φαίνεται ότι υπάρχει κινητικότητα για διεύρυνση του πλαφόν, στην κατεύθυνση της ελληνικής πρότασης για παρέμβαση στη χονδρική τιμή, μέσω του χρηματιστηρίου ενέργειας.
Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τον κ. Μακρόν και για τη στάση της Τουρκίας, καθώς οι απειλές από μέρους πολιτικής ηγεσίας της γείτονες έχουν πάρει άλλη διάσταση. Ο κ. Ερντογάν, αλλά και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης του, διαγκωνίζονται καθημερινά στο ποιος θα εκστομίσει τη μεγαλύτερη πρόκληση, αμφισβητώντας πλέον ευθέως την κυριαρχία της Ελλάδας επί πολλών νησιών. Ο κ. Μακρόν είναι γνωστό ότι δεν έχει ιδιαίτερη ανοχή στη συμπεριφορά του κ. Ερντογάν, ενώ οι σχέσεις Αθήνας και Παρισίων είναι σε υψηλά επίπεδα, με δεδομένη και τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που έχει συνομολογηθεί μεταξύ των δύο χωρών.