Quantcast

Μήνυμα Κομισιόν προς Ρωσία: Κανείς δεν είναι διατεθειμένος να πληρώσει σε ρούβλια

Σταδιακά και με εξαιρέσεις το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει πληροφορίες ούτε για χώρες ούτε για ιδιωτικές εταιρείες που είναι διατεθειμένες να πληρώσουν σε ρούβλια όπως επιθυμεί η Ρωσία ανέφερε η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον, ερωτηθείσα σχετικά κατά την άφιξή της στο έκτακτο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στις Βρυξέλλες.

 

Παράλληλα, η κ. Σίμσον σημείωσε ότι «το αίτημά της να γίνονται οι πληρωμές σε ρούβλια είναι μία προφανής προσπάθεια να διχαστεί η ΕΕ».

Τέλος, η Ευρωπαία Επίτροπος επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει απάντηση «με ενότητα και αλληλεγγύη».

Σταδιακά και με εξαιρέσεις το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να προτείνει τη σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου ως μέρος ενός νέου πακέτου κυρώσεων για τη Μόσχα, σε μια προσπάθεια να συμπιέσει το πιο ζωτικό «ρεύμα» χρηματοδότησης του πολέμου του Βλαντιμίρ Πούτιν, γράφει το Politico.

Τα έσοδα από τις εξαγωγές ενέργειας ήταν κρίσιμα για τη χρηματοδότηση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι χώρες της ΕΕ σχεδιάζουν να στοχεύσουν τους τομείς του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας του Πούτιν, αφού έχουν ήδη συμφωνήσει σε κυρώσεις στον ρωσικό άνθρακα. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες δεν πρόκειται να προτείνουν μια άμεση, πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στην Ε.Ε .

Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να προτείνει τη σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσαν διπλωμάτες στις Βρυξέλες. Η σταδιακή απομάκρυνση από το ρωσικό πετρέλαιο έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίσει ότι η Γερμανία θα παραμείνει εντός του κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου και να ελαχιστοποιηθεί η αναστάτωση στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, καθώς σε αντίθετη περίπτωση, οι τιμές του αργού, που κινούνται σήμερα στα επίπεδα των 100 δολαρίων ανά βαρέλι, θα γνώριζαν νέα άνοδο, μεγαλώνοντας τα ευρωπαϊκά οικονομικά προβλήματα λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Διπλωμάτες δήλωσαν ότι η Επιτροπή θα προτείνει κάποιας μορφής εξαιρέσεις ή μεταβατικά μέτρα για την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, δεδομένου του πόσο αυτές οι δύο χώρες βασίζονται στο ρωσικό πετρέλαιο και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στην εξεύρεση εναλλακτικών προμηθειών. Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ουγγαρία έχει αναδειχθεί ως ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για να προχωρήσουν οι νέες κυρώσεις στον ρωσικό ενεργειακό τομέα.

Η Ουγγαρία είχε τονίσει ότι οι ανησυχίες της ήταν οικονομικές και όχι πολιτικές, είπαν αρκετοί διπλωμάτες, γεγονός που άνοιξε το δρόμο για έναν πολιτικό συμβιβασμό για την αντιμετώπισή τους.

Το Βερολίνο είχε δηλώσει προηγουμένως σε άλλες πρωτεύουσες της ΕΕ ότι ήταν έτοιμο να εξετάσει το ενδεχόμενο περικοπής του ρωσικού πετρελαίου —ακόμα και αν δεν είναι ακόμη σε θέση να εγκαταλείψει τις εισαγωγές φυσικού αερίου— αλλά μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Την περασμένη εβδομάδα, ο γερμανός πρεσβευτής είπε στους ομολόγους του ότι το Βερολίνο δεν ήταν απλώς σύμφωνο με τις πετρελαϊκές κυρώσεις, αλλά θα υποστήριζε ακόμη και ενεργά τη σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία.

Η Επιτροπή πρόκειται να προτείνει το επόμενο πακέτο κυρώσεων που αναμένεται να περιλαμβάνει τη σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, αύριο Τρίτη. Στη συνέχεια, τα μέτρα πρόκειται να συζητηθούν από τους πρεσβευτές της Ε.Ε την Τετάρτη, ανέφεραν διπλωμάτες. Το πακέτο είναι επίσης πιθανό να περιλαμβάνει κυρώσεις για επιπλέον άτομα που εμπλέκονται με την ρωσαική εισβολή στην Ουκρανία και να πλήξει περισσότερες μεγάλες ρωσικές τράπεζες, όπως η Sberbank.