Ουκρανία: Παρανάλωμα του πυρός ένα από τα πιο εντυπωσιακά και ιστορικά κτίρια

Σε φωτογραφίες που έχει δημοσιεύσει το ουκρανικό πρακτορείο Nexta, φαίνεται οι εισβολείς να έχουν καταστρέψει ένα κτίριο που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα στην πόλη Λισικάνσκ

Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές που έχει επιφέρει ο πολέμος στα ουκρανικά εδάφη. Ιστορικά κτίρια, σημαντικές υποδομές ακόμη και ολόκληρες περιοχές έχουν αφανιστεί από το ρωσικό φονικό πέρασμα.

Σε φωτογραφίες που έχει δημοσιεύσει το ουκρανικό πρακτορείο Nexta, φαίνεται οι εισβολείς να έχουν καταστρέψει ένα κτίριο που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα στην πόλη Λισικάνσκ στην περιφέρεια του Λουχάνσκ. Το συγκεκριμένο σχολείο που παραδόθηκε στα πυρά της σύρραξης χτίστηκε από Βέλγους αρχιτέκτονες, ενώ αποτελούσε κόσμημα για την Ουκρανία.

 

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή το βράδυ, σε συνέντευξή του στην ελληνική δημόσια τηλεόραση, ΕΡΤ, ο Ουκρανός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι οι συνολικές οικονομικές απώλειες φτάνουν στα 600 δισ. δεδομένων των καταστροφών σε όλη την ουκρανική επικράτεια.

«Για τις ζωές που χάθηκαν δεν υπάρχει τίμημα» είπε ακόμη ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όταν ρωτήθηκε για τον αριθμό πολιτών που έχουν σκοτωθεί από τα πυρά.

Στην ερώτηση πότε θα τελειώσει ο πόλεμος, τόνισε τα εξής: «ο πόλεμος θα τελειώσει όταν νικήσουμε, αυτό θα συμβεί στο άμεσο μέλλον. Δεν θέλουμε να ονομαζόμαστε ανεξάρτητη χώρα, θέλουμε να είμαστε ανεξάρτητη χώρα. Κάθε άνθρωπος στη Γη επιλέγει για τον εαυτό του τη ζωή».

Απαντώντας στο θέμα της ενδεχόμενης απώλειας συνόρων, ο Ουκρανός πρόεδρος ξεκαθάρισε τα εξής: «Ο κόσμος δεν είναι έτοιμος για βίαιες αλλαγές συνόρων. Είμαστε πρόθυμοι να αποκαταστήσουμε την εδαφική μας ακεραιότητα».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ρωσικό προβάδισμα όσον αφορά στη στρατιωτική δύναμη τονίζοντας ότι η Ρωσία έχει 20-30 φορές μεγαλύτερη δύναμη.

«Οι Ουκρανοί είναι έτοιμοι για τα πάντα, θέλουμε απλώς να ζήσουμε στο σπίτι με την οικογένειά μας», το μήνυμα με το οποίο – λίγο έως πολύ – ο Ζελένσκι θέλησε να συμπυκνώσει τα συναισθήματα των πολιτών της χώρας του που ζουν υπό τον εφιάλτη του θανάτου και καθημερινά ελπίζουν στην ειρήνη.